Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyekből jobb, ha úgy készítünk ételt, hogy nem hámozzuk meg.
Egyik zöldség sem ártalmas, de nem mindegyik ennyire egészséges, rákellenes és még finom is.
Ezt a gyümölcsöt a legtöbben zöldségnek vélik, de mindegy is: a fő, hogy nagyon egészséges!
Isteni rántva és salátában, de akár darált hússal is megtöltheted. Hamar elkészül, és a kertedben is viszonylag egyszerű a termesztése.
A rántott cukkini hagyományos változatban is remek, de ha csak egy kis darab zöldséged van, turbózd fel sajttal és marinara szósszal, és tálald pirítós tetején, vagy egy nagy adag parmezános-vajas gnocchi közepén.
Még talán kapható friss, hazai cukkini és ha hozzájutunk, ez a klassz tócsni mindig elkészül belőle. A legfontosabb, hogy ne kerüljön bele túl sok fűszer, ami elnyomná a frissen ráreszelt parmezán és jéghideg, fokhagymás tejföl ízét.
Ha a tészta egy részét cukkinitésztára cseréled, a fogás még mindig nagyon finom marad, de kalóriákból jóval kevesebb lesz majd a vacsorádban.
Egy nagy adag parmezánt nem érdemes kihagynod a tetejéről, és ha még krémesebbé tennéd, mascarpone és tejföl keverékével lesz rajta legfinomabb a szósz.
Cukkinivel még finomabbak és kevésbé szárazak leszek a sütemények, ráadásul semleges íze miatt senkinek nem tűnik fel, hogy egy kevés egészséges hozzávalót is kapott az édesség. Mutatunk is egy példát az egyik pofonegyszerű kevert édességre.
Szénhidrátokat is csupán elvétve tartalmaz, a vízben oldódó rostokkal, a C-vitaminnal és a káliummal pedig szívünk egészségét is javíthatja a cukkini.
Ha már a szénhidrátokat kihagytuk, és pulykahússal készítettük ezt a finomságot, akkor a sajtokból nem engedünk. Egy nagy adag olvadt mozzarellával és parmezánnal dobtuk fel ezt a fogást – utóbbi csak akkor került rá, amikor kivettük a sütőből. Ha van otthon friss bazsalikom, azzal is szórd meg a tetejét.
Ha egy fogás úgy vega, hogy nem hiányzik belőle a hús, akkor felőlünk bármikor jöhet. Ezek a cukkinipogácsák épp ilyenek, és talán mondanunk sem kell, hogy bármelyik kedvenc fűszerednek jó helye lesz benne. Ha megunod ebben a változatban, készítsd magyarosan: fokhagymával, füstölt paprikával és őrölt köménnyel.
Ha te is szereted a leveseket, van egy tippünk, amit mi legjobban egy szelet olvadt mozzarellával tálalt pirítós tetején szeretünk a legjobban. Hidegen és melegen is finom, csak győzd elkészíteni.
Jóval egészségesebb, sűrű és gazdag textúrája lesz a sütiknek a cukkinitől, ami kevésbé szárad ki egy adag zöldséggel. Mivel a cukkininek nincs íze, nem lesz fura a sütemény, csak arra kell figyelned, hogy a csokoládéból a lehető legjobb minőségűt válaszd hozzá.
A cukkini töltve is remek, és levesben is szeretjük, de ebben a sajtos köretben igazán megtalálja a helyét. A visszafogott íze nem nyomja el a remek sajtokét, így kéksajtos-almás változatban és kecskesajtos-aszalt paradicsomos verzióban is érdemes összedobnod.
Ha diétás, mégis nagyon finom ebéd- vagy vacsoratippet keresel, ezt a fogást próbáld ki. Melegen és hidegen is finom, így akár munkahelyi ebédként is tökéletesen megállja a helyét. Ha nem számítanak a kalóriák, mogyoróvajat is kanalazz a mártásba.
Gyors, friss, egészséges és egy kicsit különleges finomság, ami akkor a legjobb, ha egy csokor snidlinget is aprítasz a tetejére. Ha nagyobb adagban készül, az sem baj, mert másnap akár hidegen is eheted, úgy is isteni.
Ha szereted a húsos, sajtos, jó fűszeres nachost egy adag tejföllel és guacamoléval a tetején, próbáld ki ropogós cukkinikarikákkal is, amik remekül helyettesítik a tortillacsipszet.
A briam egy hagyományos görög sült zöldségétel burgonyával, cukkinivel, paradicsommal és lila hagymával, sok olívaolajjal. A remek görög konyha tipikus fogása, ahol néhány egyszerű alapanyagból mindig finom étel készül, kevés erőfeszítéssel.
Nem véletlenül a parmezán az egyik legnépszerűbb sajtféle: erős aromájával sokféle fogásnak kölcsönöz olaszos hangulatot.
A jó brownie sűrű és gazdag, jó sok vajjal és csokoládéval készül, akkor igazán finom. Ha cukkinivel készíted, kicsit spórolhatsz a bűnös alapanyagokon, miközben a süti a zöldség visszafogott íze miatt ugyanolyan finom marad.
Imádjuk a cukkinitésztát sűrű paradicsomszósszal és parmezánnal, így már nem is akkora szenvedés lemondani a hagyományos tésztáról. Tejszínes csirkeragu, rántott hal vagy grillezett, fokhagymás hússzeletek mellett érdemes tálalnod.
Ha már cukkinitésztával spórolsz a kalóriákon, ne mulaszd el feldobni valami különlegességgel: friss zöldfűszerekkel, szarvasgombaolajjal vagy aszalt paradicsommal. Így még mindig remek tésztaalternatíva, csak sokkal finomabb.
Sűrű levest készítettünk egészséges cukkinivel, fokhagymával és egy kis adag kecskesajttal. Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is könnyen el tudod majd készíteni.
Klassz maradékmentő fogás a zero waste jegyében, amit mindig bevetünk, ha akad otthon néhány jobb sorsra érdemes gyökérzöldség és egy kevés tejszín. Ha van friss bazsalikomod, tálaláskor szórd a tetejére, de választhatsz más fűszert is az őrölt köménytől egészen a tárkonyig.
A cukkiniben isteni a maradék bolognai ragu, az egyszerű, vöröshagymával sült darált hús, de ez a sovány, tonhalas töltelék is, amihez mi most sós vízben eltett tonhalat használtunk, hogy megmutassuk: nehezített pályán is működik a varázslat.
A jó, friss cukkinik rántva is akkor a legfinomabbak, ha nem túl vékonyak és nem áznak az olajban íztelen uborkatrutymókká, hanem amikor még kicsit ress, ropogós a belsejük a puha, fűszeres tésztaréteg alatt.
Cukkinis receptek mentesen: sülve, főve, töltve.
Alacsony a kalóriatartalma, készül belőle kenyér, adhatod a lecsóhoz, kiránthatod és grillezve is remek.
Egy-egy nagyobb szeletből akár vega hamburgert is készíthetsz egy kis paradicsomlekvárral és olvadt bivalymozzarellával.
Ha olasz ragut nem készítenél, vörös- és fokhagymával összesütve is remek a darált hús, de bolognai változatban egy kicsit egészségesebb alternatívája lesz a kedvencünknek.
Ha egy nehezebb, tartalmasabb főétel készül ebédre, tökéletes lesz ez a cukkinileves a húsos raguk és grillezett vörös húsok elé.
A tócsnit mindenhogy szeretjük, de nem mindig fogyasztjuk minden lelkiismeret-furdalás nélkül. Ezt látszik megoldani ez a cukkinis változat, amiben az alap egy részét ezzel a kalóriaszegény, egészséges zöldséggel helyettesítettük.
Durumtésztával készítve izgalmas, nyári fogás lesz, amihez mindenképpen kell egy kevés citromfű vagy annak híján egy kevés citromhéj a tetejére.
Ha megadnád a módját, gyúrj házi tésztát mellé, és dobd fel egy kevés szarvasgombás olajjal – erre halmozd a csirkés ragut.
Egy kevés fokhagymás, rozmaringos majonézzel és szárított paradicsommal különleges hamburgereket dobhatsz össze vele.
Gazdag ízvilágú töltött cukkini hús nélkül, csicseriborsóval és kaliforniai paprikával. Alapból gluténmentes, tojásmentes, cukormentes, de a sajt elhagyásával tejmentesen, vegán verzióban is elkészíthetjük, az elkészült étel ráadásul low carb lesz.
Ez a változat azoknak lesz igazán a kedvence, akik nem szeretik a karfiolos pizza jellegzetes ízét, hanem valami semlegesebbre pakolnák a kolbászt, paradicsomszószt és reszelt sajtot. Ha te is közéjük tartozol, ebből dobj össze ebédre egy adagot!
Nincs is jobb azoknál a fogásoknál, amik amellett, hogy finomak, még egészségesek is, és készítésük kimerül azzal, hogy egy tepsibe dobáljuk a hozzávalókat. Ezek a tepsis-halas ételek pontosan ilyenek, hoztunk is belőlük mindjárt ötöt ezen a héten!
A rózsabors és a parmezán könnyű sikert ígért minden fogás tetején, legyen szó egy adag salátáról, pirítósról vagy frissen gyúrt és kifőtt tagliatelléről. Ez a klassz reggeli sem kivétel.
Semmiképpen ne fogyaszd el, ha ilyen zöldségekkel találkozol.
Elő a friss, ropogós cukkinivel! Mutatjuk hozzá ezt a zseniális hamissajt-receptet, ami gluténmentes, tejmentes és tojásmentes.
Pompás tavaszi krémleves, amit pofonegyszerű elkészíteni. A végeredmény glutén-, tej- és tojásmentes.
Tippek cukkini, káposztafélék, saláta és csemegekukorica otthoni termesztéséhez.
Egészséges snack- vagy főételreceptekből sohasem elég. Gluténmentes, húsmentes, fantasztikus ízvilágú, percek alatt elkészíthető receptet hoztunk.
Ínycsiklandó megoldás sült krumpli helyett egészséges, gluténmentes főételnek, köretnek, snacknek.
Ez a klassz melegszenya azoknak való, akik egy kicsit spórolni szeretnének a szénhidrátokkal. A gazdag feltét segít abban, hogy ne tűnjön fel, hogy épp nem a friss péksütemény az egésznek az alapja, hanem egy nagy szelet ropogós cukkini, ami legalább ugyanolyan finom tud lenni.
Minden szezonban klassz könnyű főétel, amit az egészségesen étkezők, a szénhidrátparások, a kalóriaszámlálók és azok is szeretnek, akik csak ennének valami nagyon izgalmasat.
Egy adag sós vajjal, sonkaszeletekkel és friss zöldségekkel verhetetlen, ráadásul másnap is nagyon finom.
Sem a csirke, sem a cukkini nem tartozik a nehéz, tartalmas alapanyagok közé, együtt pedig szuper alapot adnak minden könnyű fogáshoz.
A cukkiniből készült tészta percek alatt elkészül, és segít abban, hogy ne kelljen lemondanod a kedvenc tésztaételeid ízéről.
A trükk legális, de vannak feltételei: így lesz olcsóbb a fűtés.