Szüleink ízületei ettől voltak jó formában, mi meg sem bírjuk enni

GettyImages-1344228752
Jakab Viktória

Amikor elérkezik a hűvösebb idő, beköszönt a kocsonya szezonja. Eláruljuk, miért jó, ha gyakrabban kerül az asztalra.

Ha fel kellene sorolni a legfontosabb téli ételeket, akkor biztos vagyok benne, hogy sok családnál dobogós helyet kapna a kocsonya. Kiskoromban, amikor télen mentünk a nagymamámhoz, a legfontosabb kérdése az volt, hogy hússal kérjük, vagy csak a levét, na és persze mindenki az előbbire szavazott. Én ilyenkor csöndben hátrébb húzódtam, nehogy nekem szegezze a kérdést, mert nem akartam megbántani azzal, hogy igazából nem kérek. 

Generációs különbségek

Amikor nem voltam elég ügyes, és feltűnt neki, hogy nincs előttem tányér, akkor a „Köszönöm nem kérek” információt valahogy nem sikerült feldolgoznia, és válaszként a „Na jó akkor csak egy kis levet kapsz!” érkezett, szóval ettem a kocsonyát, ha akartam, ha nem. Ha most a fiaimnak próbálnám tálalni ezt a levest, amit késsel, villával eszünk, nem lenne őszinte a mosolyuk, inkább valami grimaszfélére tippelnék. Igazából azt gondolom, ez egy mérföldkő lehet a felnőttkor felé, amikor már eléred azt a kort, hogy a kocsonyát is megszereted.

Már tudjuk, miért jó a kocsonya az ízületeknek
Már tudjuk, miért jó a kocsonya az ízületeknekJackF / Getty Images Hungary

Mitől lesz jó a kocsonya?

Amikor anyukámmal főztem, én még nem voltam elég érett, csak annyi maradt meg a műveletből, hogy szegény malac füle farka, körme belekerül a sok fokhagymával együtt, és ha már összeragad az ujjunk tőle, akkor jó. Aztán a kocsonyakedvelő kort elérve már magam is megpróbálkoztam az előállítással. A sok fokhagyma mellé belekerült még sok-sok zöldség és fűszer, ami egy húslevesből nem hiányozhat, és így már elégedett voltam az eredménnyel, főleg akkor, amikor meg is dermedt. Mert a kocsonya lényege mégiscsak az állaga, és az az anyag, ami ezt kialakítja, a sok porcos részből kioldódó kollagén. És azon túl, hogy vicces állagot kölcsönöz ennek a téli ételnek, még az egészségünkre is jó hatással van.

Jót tesz a bőrünknek

Főzéskor a kötőszövetben lévő kollagén zselatinra és más egészséges aminosavakra, például glicinre és glutaminra bomlik. Nem kifejezetten kocsonyára, de annak folyékony változatára, a csontlevesre irányultak vizsgálatok, és kimutatták, hogy 300 ml csontleves fogyasztása növeli a kollagénképződéshez szükséges glicin és prolin prekurzor aminosavak plazmaszintjét. Klinikai vizsgálatok során a kollagén kiegészítésként javította az emberi bőr hidratáltságát, rugalmasságát, és csökkentette a ráncok megjelenését.

Védi az ízületek és a csontok egészségét

A vizsgálatok azt sugallják , hogy a csirkeporcból származó kollagén hatékonyan csökkenti a fájdalmat, a merevséget, és javítja az ízületi funkciókat ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél. A zselatin hasznos lehet a sérülések megelőzésében és a szövetek helyreállításában is. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a zselatin és a C-vitamin kiegészítése javította a kollagénszintézist az edzés után, és képes volt helyreállítani az inakat. A kollagén emellett növelte a csontok ásványianyag-sűrűségét a menopauza utáni nőknél, és ellenálló edzéssel kombinálva javította a sovány izomtömeget és a zsírvesztést.

Főzhetünk bele akár csontot is, és bátran fűszerezhetjük
Főzhetünk bele akár csontot is, és bátran fűszerezhetjükVicuschka / Getty Images Hungary

Támogatja az emésztőrendszer és az immunrendszer működését

A bélrendszerünk nyálkahártyájának egészsége kulcsfontosságú az immunrendszerünk működésében. Biztosítania kell a tápanyagok megfelelő felszívódását, ugyanakkor meg kell akadályoznia, hogy az ott található baktériumok átjussanak rajta. Vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy az aminosavak, többek között a glutamin segít megőrizni az emésztőrendszerünk nyálkahártyájának egészségét. Egy egereken végzett kísérletben arra jutottak, hogy a glicinkiegészítés növelni tudta a bélrendszer immunitását, és a mikrobiális diverzitást a bélflórában. Emellett a kocsonyában található lizin szintén erősíti az immunrendszerünket.

Még a jobb alvásban is segít

A kocsonyában is megtalálható glicin aminosavnak számos funkciója van a szervezetben, beleértve az egészséges alvási minták támogatását. A kutatások azt mutatják, hogy a glicin hatékonynak bizonyult az álmatlanságban szenvedő betegek alvásminőségének javításában. A kutatók úgy gondolják, hogy szabályozza testünk belső óráját, és csökkenti testhőmérsékletünket, ezzel felkészít bennünket az alvásra.

Miért készül olyan sokáig?

Ha szeretjük az ízét, érdemes minél többször készíteni és fogyasztani, hogy élvezhessük jótékony hatásait. Minél tovább fő, annál több hatóanyag oldódik ki, ezért 3-4 óra biztosan kell az elkészítéshez, és még meg kell várni, míg teljesen kihűl, hogy megdermedjen, így nem egy gyors étel, de megéri a befektetett időt. Ha a tetejét meglocsoljuk egy kis citromlével, akkor a C-vitamin segíti a kollagén felszívódását. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra