Cukkiniből sajt: szendvicsfeltét glutén-, tej- és tojásmentesen

Elő a friss, ropogós cukkinivel! Mutatjuk hozzá ezt a zseniális hamissajt-receptet, ami gluténmentes, tejmentes és tojásmentes.

A receptből egy kb. 400 grammos tömb lesz.

A formából kiborítva, az étkezésnek, az adott étel jellegének megfelelően felhasználhatjuk: szeletekre vagy kockákra vágva, reszelve, olvasztva.
A formából kiborítva, az étkezésnek, az adott étel jellegének megfelelően felhasználhatjuk: szeletekre vagy kockákra vágva, reszelve, olvasztva.Szarka Dorottya

Hozzávalók

  • 250 gramm hámozott cukkini
  • 100 gramm semleges ízű növényi ital (zab, rizs stb.)
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 evőkanál citromlé
  • 50 gramm porállagú zselatin
  • 1-2 teáskanál só
  • fűszerek (fokhagymapor, csili, pirospaprika, köménymag, sörélesztőpehely) ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadunk 1 evőkanál zsiradékot, hozzáöntjük a növényi tejet, a citromlevet, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Végül a zselésítőt is hozzáadjuk, majd botmixerrel alaposan pürésítjük. Tetszőleges formába, pl. szilikonos muffinformába, műanyag ételtároló dobozba töltjük. Minimum 3 órát hűtőben hagyjuk pihenni.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Villámgyors és puha: kakaós csiga glutén-, tojás- és cukormentesen Villámgyors és puha: kakaós csiga glutén-, tojás- és cukormentesen

Az elronthatatlan, omlós kakaós csiga receptje nem hiányozhat a gluténmentes, tojásmentes és cukormentes receptek közül.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kóstoltad már a cukkinitésztát olaszos változatban?

Imádjuk a cukkinitésztát sűrű paradicsomszósszal és parmezánnal, így már nem is akkora szenvedés lemondani a hagyományos tésztáról. Tejszínes csirkeragu, rántott hal vagy grillezett, fokhagymás hússzeletek mellett érdemes tálalnod.

2021. február4., 06:28

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Cukkini-édeskömény leves – még egy recept kedvenc zöldségünkkel

Ha te is szereted a leveseket, van egy tippünk, amit mi legjobban egy szelet olvadt mozzarellával tálalt pirítós tetején szeretünk a legjobban. Hidegen és melegen is finom, csak győzd elkészíteni.

2021. május12., 12:52

Alig kalóriás, mégis különleges köret: cukkinitészta szarvasgombaolajjal

Ha már cukkinitésztával spórolsz a kalóriákon, ne mulaszd el feldobni valami különlegességgel: friss zöldfűszerekkel, szarvasgombaolajjal vagy aszalt paradicsommal. Így még mindig remek tésztaalternatíva, csak sokkal finomabb.

2021. február4., 06:28

Tészta hallal és cukkinivel

Egy nagy adag parmezánt nem érdemes kihagynod a tetejéről, és ha még krémesebbé tennéd, mascarpone és tejföl keverékével lesz rajta legfinomabb a szósz.

2021. június9., 12:52

Parmezános cukkinitócsni - egy nagy adag fokhagymás tejföllel a legfinomabb

Még talán kapható friss, hazai cukkini és ha hozzájutunk, ez a klassz tócsni mindig elkészül belőle. A legfontosabb, hogy ne kerüljön bele túl sok fűszer, ami elnyomná a frissen ráreszelt parmezán és jéghideg, fokhagymás tejföl ízét.

2021. október2., 10:44

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek