Cukkinikrémleves medvehagymával – glutén-, tej- és tojásmentes recept

Pompás tavaszi krémleves, amit pofonegyszerű elkészíteni. A végeredmény glutén-, tej- és tojásmentes.

A leves nemcsak tej-, tojás- és gluténmentes, de hisztaminszegény és IR-barát is.
A leves nemcsak tej-, tojás- és gluténmentes, de hisztaminszegény és IR-barát is.Szarka Dorottya

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 nagyobb cukkini (kb. 400 gramm)
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 marék medvehagyma
  • 2 teáskanál kókuszzsír
  • 4 dl kókusztej
  • szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Felhevítjük a kókuszzsírt, majd lepirítjuk benne a zúzott fokhagymát és az apróra vágott medvehagymát. Sózzuk, beledobjuk a kockázott cukkinit, jól összeforgatjuk. Megvárjuk, míg a cukkini is megpirul, majd felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Fedő nélkül 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Ízesítjük szerecsendióval, felöntjük kókusztejjel, összeforraljuk. A lángot elzárva hagyjuk hűlni, majd botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint és diétánknak megfelelően friss medvehagymával, pirítóssal vagy krutonnal tálaljuk.

A dietetikus tippje: „Minimális mennyiségben hisztaminérzékenységben is ízesíthető fokhagymával, szerecsendióval az étel. Azonban akik kis mennyiségben sem tolerálják őket, hagyják el a fokhagymát, szerecsendió helyett pedig őrölt köménnyel bolondítsák meg a levest.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek