Ezért lesz keserű a cukkini

Nem is csak a cukkinik, hanem az uborkák esetében is előfordul, hogy a zöldség valamiért keserű. Vajon mire utal ez az egész, mi lehet az oka, és lehet-e bajunk abból, ha így eszünk belőle? Utánajártunk.

Túl öreg volt? Rossz a genetikája, netán valamilyen körülmény stresszelte a növényt annyira, hogy keserű lett az íze?

Mitől lesz keserű a cukkini és az uborka?

A kellemetlen ízt a zöldségekben felhalmozódott kukurbitacin okozza, amit jobban járunk, ha nem fogyasztunk el – írja az elelmiszerteszt.hu. A tökfélék, mint a cukkini vagy az uborka ugyanis a kártevők ellen keserű méreganyagot termelnek (kukurbitacint), de a növények nemesítésének köszönhetően ez egyre kevésbé van jelen bennük, így általában nem kell attól tartanunk, hogy a boltban, piacon vagy a zöldségesnél vásárolt cukkinivel vagy tökkel megmérgezzük magunkat, akkor sem, ha kicsit keserűek.

Ezt a kesernyés ízt okozhatja ezenkívül környezeti stressz, például magas hőmérséklet, szárazság, nagy hőmérsékleti ingadozások vagy egyenetlen öntözési gyakorlat is – teszi hozzá a Nebraska-Lincoln Egyetem oldala.

Mivel a méreganyag hőálló, a főzés vagy sütés nem fogja semlegesíteni. A keserű cukkini vagy uborka elfogyasztása nem jó ötlet. Néhány gramm belőlük hasmenést és gyomorgörcsöt okozhat, amelyek három napig is eltarthatnak. Vágd le a zöldségek végét, kóstold meg, és ha keserű, jobban teszed, ha kidobod.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek