Ha még nem próbáltad, év elején érdemes letesztelned ezt a marokkói hangulatú, kuszkuszos levest, ami akár nehezebb fogások előtt, akár önmagában, egy könnyű vacsoraként is tálalható.
Édesburgonyából és hagyományosból is nagyon szeretjük ezt a fogást, amit nálunk egy kis adag sült bacon és aromás kéksajt dob fel.
Ha csak egy kevés tészta maradt otthon, főzd bele ebbe a vörös pestóval készült levesbe, ami segít így év elején egy kicsit kevesebb kalóriát fogyasztanod. Ha szereted a pizzát, ennek a klassz, gazdag levesnek az ízeit is imádni fogod.
Ne csak köretként gondolj a rizsre – desszerteket és akár egy jó levest is készíthetsz belőle. Ez a gyors változat nálunk egy kevés tejszínnel, citrommal, tárkonnyal és friss, napon szárított sonkaszeletekkel készült.
A kukoricától édes, a Cayenne-csilitől kissé csípős lesz ez a finomság, ami szuper lesz minden mexikói hangulatú főétel előtt, de egy fáradtabb napon akár helyette is. Tortillacsipszekkel és jalapeñokarikákkal érdemes tálalnod.
Csak dobj bele minden maradék zöldséget, amit otthon találsz, adj hozzá olasz fűszereket, és tálald néhány sajttal összeolvasztott bagettszelettel. Tökéletesen kivált egy vacsorát.
Egy gyors, marokkói hangulatú leves, és máris letudtad a kötelező újévi lencsét, ráadásul egy kevés bacont is tettünk bele, hogy a malac se maradjon ki ebből a pofonegyszerű fogásból.
Egy nagy szelet püspökkenyér lesz mellette a tökéletes kísérő, az sem baj, ha külön erre a célra készítesz belőle egy kevésbé édesített adagot. Ez a verzió tökéletes lesz a reggeli tejeskávék és délutáni matcha latte mellett is.
A hideg, napon érlelt sonkafalatok a legtöbb krémlevesnek nagyon jót tesznek, ahogy néhány szelet friss vajas pirítós is.
Narancslikőrös habbal és egy szelet brownie-val lesz igazán finom ez a levesnek álcázott desszert. Ha a család édesszájú, miért választanátok mást az ünnepi sült elé?
Egy-egy egyszerű fogás előtt érdemes tálalnod ezt az aromás levest, ami akkor a legfinomabb, ha nem marad ki belőle egy kevés fehérbor sem.
Ha idén karácsony környékén a halat valami másra cserélnéd, próbáld ki ezt a levest garnélával és édesköménnyel. Tökéletes fogás az ünnepek második és harmadik napján is, amikor már semmi kedved a nehéz ételekhez.
Ha nem tudsz főzni, akkor is nyugodtan belekezdhetsz ebbe a levesbe, ami különleges neve ellenére egy pofonegyszerűen összedobható finomság. A narancstól izgalmas, a lazaccal nem hétköznapi leves lesz a végeredmény.
Ha még izgalmasabb végeredményre vágysz, néhány szem aszalt vörös áfonyával dobd fel ezt a különleges levest. Ha a karfiol helyett kevésbé aromás zöldséget választanál, burgonyával készítsd el.
Nagy kedvencünk az articsóka, amit pizzák tetején és tésztaételek hozzávalójaként is próbáltunk már. Levesben is finom, főleg ebben a gyors, csirkehúsos változatban.
Bár az iskolában tálalt változatnak is rengeteg rajongója van, érdemes adnod egy esélyt az olaszos hangulatú, nem túl édes paradicsomlevesnek is. Ha van otthon friss bazsalikom, abból is szórj a tetejére!
Sajttal és húsgolyókkal készül ez a finomság, amiben a kenyérkockák helyettesítik a bucit, és akár néhány kocka csemegeuborkával is tálalhatod. Tökéletes fogás a gyerekeknek is, akik minden fura, de finom ételt még nálunk is nagyobb lelkesedéssel vállalnak be.
Jó a krumplileves a nagymama savanyú változatában, vagy krémlevesként baconkockákkal, gombával, vagy zölségcsipsszel, de ebben az őszi változatban is remek, ráadásul költséghatékony fogás.
A cheddar szuper aromás sajt, amiből nem kell túl sok ehhez a klassz leveshez. A brokkoli, de akár a karfiol is jól kíséri az ízét, és ha megunod, készítsd el a kéksajtos-párolt almás változatát is.
Imádjuk a spenótfőzeléket, és amikor annak egy kicsit könnyedebb változatát készítenénk, akkor jön a képbe a leves, amivel a legtöbbször egy doboz fagyasztott spenóttal klasszul kijön négy személyre egy-egy kiadós adag.
Mi csípősen szeretjük a legjobban ezt a klassz, mexikói hangulatú levest, ami akkor kerül az asztalra, ha előző napról maradt néhány megsütött, de fel nem használt tortillalap.
A karfiol és a szerecsendió valamiért nagyon jóban vannak, és most nem tennél mellé mást, egy kevés pirított bacont, sült hagymát és mozzarellagolyókat is adj hozzá tálaláskor.
Klassz maradékmentő fogás a zero waste jegyében, amit mindig bevetünk, ha akad otthon néhány jobb sorsra érdemes gyökérzöldség és egy kevés tejszín. Ha van friss bazsalikomod, tálaláskor szórd a tetejére, de választhatsz más fűszert is az őrölt köménytől egészen a tárkonyig.
Ha egy klassz, különleges zöldséglevesben gondolkodsz, ennek a portugál változatnak is érdemes esélyt adnod. Tökéletes egy nagy adag grillezett hal és gránátalmás burgonyasaláta mellett.
Nem tudunk ellenállni annak, hogy ha egy fogás durván paradicsomos, ahhoz ne adjunk friss bazsalikomot, oregánót és jó sok borsot. Így lesz nálunk minden ilyen étel kicsit olaszos, de ez alkalommal sem bántuk meg a fűszerezést.
A kókusz és a cékla nem megszokott páros, mégis érdemes néha találkozniuk, mert abból lesznek az ilyen klassz levesek. Kókusz- és céklacsipsszel tálalva és egy kis olívaolajjal meglocsolva a legfinomabb.
Ha még nem próbáltál hasonlót, és ha te is szereted egy levessel kiváltani a hétvégi vacsorákat, próbáld ki ezt a rendhagyó bablevest. Amint elkészült, ne felejts el minél több zöldfűszert vágni a tetejére.
Cipóban, de természetesen hagyományos módon is tálalhatod ezt a levest, amelyben az ízletes húsfalatokat az édeskés sütőtök dobja fel, így lesz tökéletesen harmonikus a végeredmény.
Ez a klassz, egészséges leves nemcsak finom, de a vércukorszintedet sem emeli meg túlságosan. Ha friss bazsalikomot és oregánót is szórsz a tetejére, olasz hangulatú fogást kapsz, ami tökéletes akkor, ha a pizza ízeit idéznéd fel egy kicsit egészségesebb formában.
Ne kattints, ha a hagyományos ízeket és a megszokott kombinációkat szereted!
A legjobb, ha van otthon egy kissé száraz kenyérszelet vagy kifli, amit megpiríthatsz és új értelmet adhatsz a létezésének egy kevés szarvasgombaolajjal és szerecsendióval. Ha egy kevés aszalt gyümölcsöt is találsz, azokból is érdemes a levesbe szórnod.
Talán furán hangzik, de a sós, markáns aromák közé egy-egy kanál gránátalmamag is nagyon jól illik. Ebben a változatban már simán jó lesz karácsonyi kímélő levesnek is az ünnep valahányadik napján. Addig is gyakorlásképp érdemes vacsorára összedobnod.
Talán furán hangzik a kombináció, de mennyivel furább, mint ugyanazt a hatféle levest éveken át? Adj neki egy esélyt, és talán felkerül az állandó őszi étlapra ez a különlegesség is.
Ha egy nehezebb húsétel elé van szükséged egy könnyű levesre, kínáld ezt a változatot, ha pedig egy vacsorát váltanál ki vele, reszeld le a maradék sajtokat a hűtőből, tedd egy sütőlapra és készíts sajtcsipszet mellé.
Ha pedig a dió mégsem tetszik, pirított, mazsolás csicseriborsóhoz adj egy kevés fahéjat, és azt kanalazd ki a leves közepéből. Nálunk csilivel és rózsaborssal készült ez a különlegesség.
Nincs is jobb hétvégén, mint egy adag húsleves, míg hétköznap talán a krémlevesek praktikusabbak. Ha pedig épp egyikhez sincs kedved, ezt az afrikai hangulatú finomságot próbáld ki!
Ha egy egzotikus, de nagyon egyszerűen elkészíthető levesben gondolkodsz, dobj össze egy kókusztejes változatot, amihez tökéletesen illik egy szelet hal lime-mal és ananászos rizzsel.
Ezen a héten olyan recepteket gyűjtöttünk, amik elég menők ahhoz, hogy akár házigazdaként is bevállald a vendégek előtt, mégsem terheli meg a konyhapénzt a hó végén sem túlságosan. Ehhez a leveshez négy főre elég egy doboz gomba, egy tejszínhab és egy nagy kanál szilvalekvár.
Szeretjük ezt a levest, azt pedig még jobban, hogy nem szorít minket korlátok közé a receptje. Néha a megszokott leveszöldségekkel készül, máskor egy kicsit kevesebb paradicsommal és több csicseriborsóval.
Könnyűek egy jó kis grillvacsora előtt, de egy-egy tartalmas levesbetéttel akár egy könnyű vacsorát is kiváltanak.
Nem kell túlgondolnod, vagy külön bevásárolnod miatta – ha épp nincs gyömbér a közelben, egy kevés Cayenne-csilivel adj extra aromákat ennek a levesnek.
Jól megy hozzá egy adag mentaszirupos mascarpone, de citrusokkal elkevert tejszínhabbal sem tévedhetsz nagyot.
Egy kevés rum, menta, és szinte bármilyen gyümölcsből lehet egy rendhagyó nyári leves.
Ez a viszonylag semleges leves remek alap ahhoz, hogy bevesd a kedvenc zöldségeid és fűszereid. Tálalhatod langyos, balzsamecetes paradicsomraguval, rózsaborssal és zsályával, de akár különleges olajokkal és magvakkal is.
Ne csak ősszel főzz a gyökérzöldségekből, klasszul illenek a nyári fogásokba is!
Ha egy nehezebb, tartalmasabb főétel készül ebédre, tökéletes lesz ez a cukkinileves a húsos raguk és grillezett vörös húsok elé.
Állítólag annak idején a vegetáriánusokra gondolva fejlesztették ki a mogyoróvajat, hogy ők is magas fehérjetartalmú táplálékhoz juthassanak, a lehető legélvezetesebb formában. Egy másik legenda szerint betegek kapták először, akiknek még a rágás is nehezére esett, ám így mégis kalóriadús, fehérjében gazdag táplálékhoz jutottak.
Néhány sós túrógombóccal feldobva még finomabb lesz ez az érdekes nyári leves, de anélkül is remek és könnyű fogás a forró napokon.
Szuper fogás halak előtt – egy-egy adag narancsszósszal tálalt lazac például nem csak tökéletes kísérője lesz.
Egy jó kis fűszeres báránysült vagy egy adag köfte és joghurtos padlizsánsaláta tökéletes egy-egy ilyen könnyű leves után. Naná, hogy mindet a grillen készítenénk.
Tökéletesek a nehezebb fogások előtt.
Ha nincs otthon a likőrből, anélkül is elkészítheted, ahogy egy nagy adag narancshéj és vaníliával sült céklachips is jól áll neki.
Nyáron egy nagy kocka hideg eperszörppel leöntött rizskoch előtt például tökéletes ez a leves, amit füstölt paprikával és köménnyel magyarosra, bazsalikommal és oregánóval olasz hangulatúra készíthetsz el.
Csak pirítsd meg hozzá a mandulaszeleteket egy kevés vaníliával, és forrón tálald a hideg leves tetején. Ha szeretnél még valamit mellé, fehér csokis túrógombócokból készíts bele levesbetétet.
Nincs is jobb azoknál az ízekben gazdag és még csak nem is unalmas leveseknél, amiket néhány perc alatt, akár főzés nélkül is összedobhatunk egy-egy fárasztó hétköznap végén. Ha nyitott vagy a különleges ízkombinációkra, vagy a gyors ételek a kedvenceid, figyeld e heti receptjeinket, mert öt különleges, gyors levessel készültünk.
Nyáron egy kevés banáncsipsszel és grillezett ananásszal, télen mézeskalács-fűszerekkel és egy nagy adag almás raguval készítsd el. A meleg hónapokban hidegen tálalva is finom.
Levesbetétként a húsvétról maradt sonkából kockázz fel, pirítsd meg egy kicsit, és halmozd a leves közepére.
Ha nem vagy egy nagy mesterszakács, akkor is könnyen összedobod majd ezt a kukoricás levest, amit egy kis kapor tesz különlegessé. Halas ételek előtt egy kis fűszeres tortillacsipsszel tökéletes.
Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.
Érdemes minél gyakrabban enned tormát, a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása órákon át tart. Rajtunk ne múljon, hogy egy igazán élvezhető formában kerülhessen az asztalra.