Miből készülnek a zacskós levesek? Erre biztosan nem gondolnál

GettyImages-1445881115

Ideje, hogy megtudd az igazságot a zacskós levesek kétes hírnevű összetételéről.

A zacskós leves egy tipikusan megosztó termék: az emberek általában vagy nagyon utálják, vagy nagyon szeretik. Előnyeként leginkább az merül fel, hogy villámgyorsan elkészíthető, míg hátrányaként elsősorban az, hogy csak úgy hemzsegnek benne a mesterséges anyagok, és közel sem olyan finom, mint egy tisztességes házi leves. Hogy a zacskós termékek fogyasztásával kapcsolatos aggodalmak mennyire megalapozottak, annak most élelmiszeripari sorozatunk keretében járunk utána.

Ezt rejtik a zacskós levesek

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére közölte, nagyon sokféle tasakos leves létezik, de általánosságban azt lehet mondani, hogy szintetikusnak a legkevésbé sem nevezhetők. Ennek ékes bizonyítéka, hogy

tartósítószer sem kerül beléjük.

De akkor miért nem romlanak meg? A szakember szerint a titok nyitja a megfelelő szárítás és csomagolás. „Az alkalmazott technológiától függően a zacskós levesek többféleképpen készülhetnek. Ami közös bennük, hogy a gyártás során a már kész leves, illetve az abban lévő betétek nedvességtartalmát csökkentik le jelentős mértékben” – magyarázta Traszkovics Zsolt.

A zacskós leveseket csak forró vízzel kell felönteni, így percek alatt elkészíthetők
A zacskós leveseket csak forró vízzel kell felönteni, így percek alatt elkészíthetőkDiy13 / Getty Images Hungary

A szárítás után a kapott száraz por speciális csomagolásba kerül, ami nem engedi, hogy nedvességet vegyen fel a környezetből. Ez az eljárás tartósítószer nélkül is tökéletesen biztosítja a termék stabilitását, így bontatlan csomagolásban nem tud megromlani. Amikor tehát elkészítesz egy instant levest, azt a vizet pótolod vissza, amit a szárítási eljárással eltávolítottak az üzemben.

És mi van az ízfokozókkal?

A másik gyakori kritika a hasonló termékekkel szemben, hogy tele vannak ízfokozókkal. Az élelmiszermérnök szerint ez némiképp túlzó, bár kétségtelen, hogy a zacskós levesekbe is kerülhetnek ilyen anyagok. Közülük is a legjellemzőbb a nátrium-glutamát.

„Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a nátrium-glutamát olyannyira nem káros, hogy sok természetes alapanyag mellett az anyatej is természetes módon tartalmazza. Ettől függetlenül, mivel a fogyasztók egy része nagyon ódzkodik tőle, több terméket ízfokozó használata nélkül gyártanak.”

Ízfokozó lehet bennük, tartósítószer viszont nem
Ízfokozó lehet bennük, tartósítószer viszont nemÐœðñððð Руððµð½Ðºð¾ / Getty Images Hungary

Traszkovics Zsolt konklúzió gyanánt hozzátette, összességében elmondható, hogy a zacskós levesek a híresztelésekkel ellentétben hagyományos alapanyagokból, fűszerekből készülnek, tartósítószert pedig biztosan nem tartalmaznak. „Nagy valószínűséggel nem fognak akkora kulináris élvezetet okozni, mint a nagyi főztje, de cserébe 1-2 perc alatt elkészíthetők.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra