Elsóztad a levest? Ezekkel a trükkökkel még menthető lehet

GettyImages-1053860984
Olvasási idő kb. 3 perc

Nem akkora tragédia, ha a levesben egy kicsit megszaladt a só.

A leves túlsózása az egyik leggyakoribb konyhai hiba, ami még a legjobbakkal is megesik, ezért felesleges emésztened magad miatta. Bár megfordulhat a fejedben, hogy a pocsékolást elkerülve így is leerőltesd a torkodon, ennél azért van jobb megoldás is. Mutatjuk, milyen praktikákkal hozhatod helyre.

Készíts több levest

Ha a főzés elején szembesülsz vele, hogy túl sós a leves, megoldás lehet, ha nagyobb adagot készítesz belőle. Ha megduplázod a hozzávalók mennyiségét, azzal megnövelheted a leves térfogatát, így kevésbé fog dominálni a só.

A hígítás segíthet, hogy a túlsózott leves ehető legyen
A hígítás segíthet, hogy a túlsózott leves ehető legyenWirestock / Getty Images Hungary

Hígítsd fel

Kiváló eredményt érhetsz el a hígítással is. A húslevest például elegendő alaplével felönteni, majd lassú tűzni főni hagyni, hogy visszanyerje eredeti állagát. Ha az alapléhez sűrítőanyagot, mondjuk lisztet vagy kukoricakeményítőt adsz, amelyet előzetesen elkeversz vízzel, egy olyan szuszpenziót kapsz, amivel bármilyen leves felhígítható. A leves ettől gyorsabban visszanyeri állagát, mint ha csak alaplével próbálkoznál, ráadásul a sűrítőanyag felszívja a só egy részét.

Amennyiben sűrített levesalappal dolgozol, a hígításhoz a tej vagy a tejszín lehet a megfelelő alternatíva.

Adj hozzá nyers krumplit

Ha a nagyobb adag készítése vagy a hígítás nem opció, tegyél a levesbe egy egész meghámozott krumplit, majd hagyd 20 percig főni. A burgonya közben felveszi a sót, így ha nem is eszed meg, a levest akkor is segíthet megmenteni.

A főzésnél érdemes fokozatosan adagolni a sót
A főzésnél érdemes fokozatosan adagolni a sótIvan-balvan / Getty Images Hungary

Adj hozzá valami savasat

Egy kis sav szintén csodákra képes. A sósabb ízvilágú leveseknél, mint amilyen a lencseleves vagy a gombakrémleves, egy kevés friss citromlé hozzáadása lehet a megoldás, míg az eleve savat tartalmazó paradicsomleves vörösborecettel hozható helyre. A húslevesekhez használhatsz akár ecetet is.

A sós íz citromhéjjal, lime-szeletekkel, balzsamecettel vagy natúr joghurttal is csökkenthető.

Így előzd meg a túlsózást

Itt van néhány tipp, amivel a jövőben elkerülheted a levesek túlzósását.

  • Ne egyszerre ad hozzá az össze sót, hanem több lépésben, fokozatosan, közben folyamatosan kóstolgatva.
  • Használj sómentes alaplevet.
  • Ellenőrizd a leves többi hozzávalóját, hogy van-e köztük olyan, amelyik tartalmaz sót.
  • Ne hagyd, hogy a leves túlzottan felforrjon, mert ez a só koncentrációjára is hatással lehet.
  • Só helyett friss fűszernövényekkel ízesítsd a levest.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek