Füstös salmorejo – az andalúz paradicsomleves ihlette ezt a remek fogást

Nyáron bőven elég egy-egy hideg leves, és ha az uborkásat és a gazpachót már ismered, ezt a remek zöldségeset is próbáld ki.

Jéghidegen a legfinomabb.
Jéghidegen a legfinomabb.Jorge Diaz / EyeEm

Hozzávalók 2 személyre:

  • 7 darab érett paradicsom elfelezve
  • só, bors, füstöltpaprika-por
  • 1 mk. barna cukor
  • 1 nagy szelet ciabatta a héja nélkül, kockákra vágva
  • 3 ek. füstölt olívaolaj
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • a tetejére mag nélküli szőlő és pirított mandulaszeletek
  • 1 tk. sherryecet
Recept idők

Elkészítés:

Reszeld le a paradicsomok felének vágott oldalait egy közepes tál felett, amíg csak a paradicsom héja marad meg, majd dobd el a bőröket. Add hozzá a kenyérkockákat, tedd át a paradicsomos keveréket egy konyhai robotgépbe, és hagyd állni 15 percig, amíg a kenyér megpuhul.

A paradicsomos keveréket a reszelt fokhagymával és az ecettel ezek után keverd simára. A gépet bekapcsolva hagyva fokozatosan öntsd bele a füstölt olívaolajat. A salmorejót szűrd át egy nagy tálba, és ízesítsd. Takard le és tedd hűtőbe nagyon hidegre, legalább 1 órára, vagy akár egy éjszakára.

 

 

 

A félbevágott szőlővel és mandulaszeletekkel a tetején tálald. 

kapcsolódó Ezeket olvasd a nyáron, ha érdekel a pszichológia
Ezeket olvasd a nyáron, ha érdekel a pszichológia

Pszichológusoktól kértünk tippeket nyári olvasmányokhoz.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mézes-narancsos tengeri hal – hideg lencsesalátával még tartalmasabb

Egy jó kis tartalmas nyári fogás, ami a kissé narancsos-snidlinges hideg lencse mellett lesz igazán finom.

augusztus1., 10:24

Nyári lazacburger lime-os majonézzel és uborkával

Egy kicsit különlegesebb lesz a szendvics a lime-mal és sült fokhagymával ízesített majonéztől, így nem is nagyon lesz szükség más aromás ízesítőre ebben a szendvicsben.

július30., 10:44

Mandulás karfiolleves

Te is karfiolrajongó vagy? Akkor nincs más hátra, csak a rántott és párolt változat után elkészíteni vele néhány finom levest. Például ezt.

június13., 12:52

Gyors, tejszínes spenótleves – sült fokhagymával a tetején lesz a legfinomabb

Egy klassz és egészséges leves, ami sült fokhagymával a tetején a legfinomabb. Ennek elkészítéséhez csak vágd félbe, olajozd és sózd meg a fokhagymákat, majd egy alufóliában 45 perc alatt süsd készre a forró sütőben. Pirítóson, tésztaszószként és levesbetétként is tálalhatod – minden nem túl fűszeres fogást feldob.

május29., 10:44

Brokkolileves parmezáncsipsszel

Parmezáncsipsszel, sült fokhagymával, de akár napon szárított sonkával a tetején is készülhet ez a gyors fogás, ami a diétádba is remekül beilleszthető.

június16., 10:44

Gyors, hideg avokádóleves – nyári ebédként, fenyőmaggal lesz a legfinomabb

Nagyjából 30 másodperc alatt elkészül, ha már az előkészületek is megvannak, és a végeredmény egy egészséges és nagyon finom leves, ami téli és nyári fogások mellé is remekül illik.

június30., 10:24

Mustra