Füstös salmorejo – az andalúz paradicsomleves ihlette ezt a remek fogást

Nyáron bőven elég egy-egy hideg leves, és ha az uborkásat és a gazpachót már ismered, ezt a remek zöldségeset is próbáld ki.

Jéghidegen a legfinomabb.
Jéghidegen a legfinomabb.Jorge Diaz / EyeEm

Hozzávalók 2 személyre

  • 7 darab érett paradicsom elfelezve
  • só, bors, füstöltpaprika-por
  • 1 mk. barna cukor
  • 1 nagy szelet ciabatta a héja nélkül, kockákra vágva
  • 3 ek. füstölt olívaolaj
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • a tetejére mag nélküli szőlő és pirított mandulaszeletek
  • 1 tk. sherryecet
Recept idők

Elkészítés:

Reszeld le a paradicsomok felének vágott oldalait egy közepes tál felett, amíg csak a paradicsom héja marad meg, majd dobd el a bőröket. Add hozzá a kenyérkockákat, tedd át a paradicsomos keveréket egy konyhai robotgépbe, és hagyd állni 15 percig, amíg a kenyér megpuhul.

A paradicsomos keveréket a reszelt fokhagymával és az ecettel ezek után keverd simára. A gépet bekapcsolva hagyva fokozatosan öntsd bele a füstölt olívaolajat. A salmorejót szűrd át egy nagy tálba, és ízesítsd. Takard le és tedd hűtőbe nagyon hidegre, legalább 1 órára, vagy akár egy éjszakára.

 

 

 

A félbevágott szőlővel és mandulaszeletekkel a tetején tálald. 

Ezeket olvasd a nyáron, ha érdekel a pszichológia Ezeket olvasd a nyáron, ha érdekel a pszichológia

Pszichológusoktól kértünk tippeket nyári olvasmányokhoz.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Ez a remek olasz, húsos raguleves akár önálló fogásként is megállja a helyét

Egy jó desszert mellette éppen elég, mondjuk egy sütőtökös krémmel és Amarettoval készült tiramisu, így a főfogás akár ki is maradhat. Ez a leves remekül laktat, főleg, ha egy nagy adag fokhagymás-fűszervajas kenyér is kerül mellé.

2021. október30., 12:52

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek