Jobban alszol, ha ezt szórod a levesedbe: mennyei ízű csodaszer

GettyImages-1292072416

Nem véletlen, hogy a tárkonyt, ezt az aromás fűszert régóta alkalmazzák gyógyászati célokra is: jótékony hatásainak sora meggyőző.

Hallal, csirkével, marhával, spárgával, tojással és végül, de nem utolsósorban, levesekkel harmonizál tökéletesen a tárkony: ha ettél már tárkonyos ragulevest, biztosan érted, mire célzunk. Nem csak íze miatt érdemes ugyanakkor ehhez a nagyszerű fűszerhez nyúlnod: nem véletlen ugyanis az sem, hogy az orvoslásban is szerepet kapott.

Ettől olyan jó a tárkony

Bár fűszerről lévén szó, általában csak kisebb mennyiségben alkalmazzuk, azért jó tudni a tárkonyról, hogy tartalmaz mangánt, vasat és káliumot is. A mangán szerepet játszik az agy egészségének megtartásában, a növekedésben, az anyagcserében és az oxidatív stressz csökkentésében egyaránt.

Vasra a vértermelés miatt van szükségünk: hiánya vérszegénységhez vezethet.

A kálium pedig olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen a megfelelő szív-, izom- és idegműködéshez: sőt, kutatások szerint csökkentheti a vérnyomást is.

Levesek mellett sültekben is kihasználhatod jó ízét
Levesek mellett sültekben is kihasználhatod jó ízétJames de Wall / Getty Images Hungary

A vércukorszintet csökkentheti

Mivel fokozza szervezeted inzulinérzékenységét, a tárkony hozzájárulhat ahhoz, hogy alacsonyabb legyen a vércukorszinted. Egy 90 napon át tartó kutatás kimutatta, hogy akik reggeli és vacsora előtt 1000 milligramm tárkonyt fogyasztottak, azoknál kiegyensúlyozottabb tudott maradni egész nap a vércukorszint, melyért az inzulinszekréció csökkenése volt a felelős.

Nyugodtabb lesz tőle az álmod

Meglepő lehet, de az ürömfajták, az a növényi csoport, ahová a tárkony is tartozik, javítani tudják az alvásminőségedet. Ennek bizonyítására egy kis résztvevőszámmal indított kutatás adatai állnak egyelőre rendelkezésünkre,

itt a tárkony szedatív és alvásciklus-reguláló hatását is sikerült bizonyítani.

A résztvevők kis létszáma miatt szükség lesz még további vizsgálódásokra is a témában.

Az étvágyadat is serkenti

Italodat is ízesítheted vele
Italodat is ízesítheted veleFiordaliso / Getty Images Hungary

Nagyon sokan vagyunk, akik inkább arra vágynak, hogy ne legyen akkora étvágyunk, ugyanakkor vannak olyan állapotok, amelyekben az lenne a fontos, ha az érintettek több étel elfogyasztására éreznének gusztust. Ez lehet a helyzet a kemoterápia alatt álló betegekkel, a depresszióval élőkkel és egyes idős emberekkel is. A tárkony ghrelin- és leptintartalma étvágynövelő hatással bír, bár ezt eddig csak egerekben sikerült igazolni, magas zsírtartalmú diéta mellett.

Fájdalomcsillapító hatása is van

A népi gyógyászat nagyon régóta fordul tárkonyhoz fájdalmak enyhítése érdekében. Ízületi gyulladások esetében jó kiegészítője lehet a fájdalomcsillapításnak az ürömfélék fogyasztása is. Ezen túl a szív egészségét is támogatja, valamint a gyulladásos folyamatokat is csökkenti a fűszer, melyet még tartósításra is fel lehet használni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra