A Dívány könnyű receptjei közül ez az egyik kedvencünk.
Legyen szó vörös pestóról vagy hagyományosról, vagy mandulával készült változatról, ezzel a remek, olaszos szósszal egyszerűen minden finomabb.
Egy jó kis vietnámi hangulatú fogás, amihez már itthon is könnyű beszerezned az alapanyagokat. Készíts mellé apró csíkokra vágott zöldségeket wokban egy kevés gyömbérrel, mézzel, csilivel és szójaszósszal.
Alacsony a kalóriatartalma, készül belőle kenyér, adhatod a lecsóhoz, kiránthatod és grillezve is remek.
Meleg és hideg saláta is akad aktuális receptválogatásunkban, amiben arra törekedtünk, hogy a legfinomabb könnyű vacsorákat gyűjtsük össze.
Nálunk szárzellerből készült, tejszínesen.
Spárgarajongóknak kötelező!
Ha az alakod miatt aggódsz és spórolnál a kalóriákkal így tavasszal, kóstold meg ezt a könnyű kenyeret, aminek a valódihoz persze semmi köze, de ugyanolyan finom rajta a kecskesajt hagymalekvárral és rukkolával, vagy egy vékony sonkaszelet egy kanál kéksajttal felturbózott sajtkrémen.
Csirkével, hallal és tenger gyümölcseivel is működik ez a klassz és gyors vacsora, amihez néhány jó minőségű alapanyagon kívül nem is kell más. Egyszerű minimálfogás olasz hangulatban.
Ha már unod a hagyományos görög- és cézársalátákat, próbáld ki ezt az epres-sajtosat, amit olajos magvakkal tehetsz még tartalmasabbá.
Klassz, magyaros ízű, és nincs „nyúlkaja” hangulata sem ennek a mézes-mustáros csicseriborsó-salátának, amihez grillen sült zabkolbászok készültek nálunk. Utóbbiak neve kissé bizarr, de ettől eltekintve tökéletes és jó fűszeres, vegán húshelyettesítők, amik otthon is percek alatt összedobhatók.
A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.
Nincs is jobb az olasz tésztaételeknél, főleg, ha egy adag vajat és jó sok parmezánt is adunk a frissen gyúrt, házi tésztához – mondjuk mi. Iáj – mondaná erre a vérképünk.
Az a jó ebben a salátában, hogy nemcsak frissen, melegen lesz nagyon finom, hanem akár hidegen egy utazás közben, vagy az irodában is tökéletes.
Az egészséges zöldségek mellett a füstölt pirospaprika és a barna sör teszi különlegessé ezt a klassz, vega ragut.
Azért a grillezett csirke úgy önmagában nem tartozik a legérdekesebb fogások közé, és ha valakinek fontosak a különleges ízek, érdemes feldobni valahogy könnyű és gyorsan elkészíthető kedvencünket.
A tengerentúl egyik rántott csirkés kedvencének egy könnyebb, vega változata ez, aminek jól állnak a keleti fűszerek, de már egy kanál fahéjjal is feldobhatod.
Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.
A tetején még akár egy kevéske parmezán vagy grana padano is elfér.
Ha nem jutsz szójababhoz, akkor készítsd borsóval és zöldbabbal, de akár fehérrépát is keverhetsz a raguba. Minél több ress, fűszeres zöldség jut bele, annál jobban jársz.
Finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó, hősies életmódváltók is.
A gomba és a spenót mellé nálunk egy kevés parmezán is került, a spenót pedig egy kevés vajon puhult, fokhagymával, ami nagyon jól illik az édeskés burgonya ízéhez.
Megint egy olyan fogás, amivel úgy ügyeskedhetsz, hogy a család hedonista és épp diétázó tagjai is jóllakjanak. Készülhet belőle olasz arancini füstölt sajttal töltve, de gyors változatban egyszerű lepényekként is tálalhatod a rizsfasírtokat.
Az újhagyma friss zöldje és egy adag Cayenne-bors teszi még érdekesebbé ezt az egyszerű csirkés fogást, amiből alig fél óra lesz egy lassan felszívódó, tartalmas és egzotikus főétel.
Ebben a bulguros változatban egy adag lassan felszívódó szénhidrát is kerül bele, ami mellett a virslikarikák teszik ismerőssé a fogást a család reformételekben nem gondolkodó tagjai számára is.
Nagyon szeretjük azokat a fogásokat, amik főételként és köretként is megállják a helyüket, így a család minden tagja jóllakhat velük. Ez a klassz fűszeres saláta pont ilyen.
Ha egy kevés csilis olaj vagy szarvasgomba is kerül mellé, tökéletes lehet akkor is, ha vegetáriánus vendégeket vársz.
A bulgur azért tökéletes köret, mert íze a rizséhez hasonlóan nem túl markáns, ám annál sokkal hamarabb elkészül, és lassabban szívódik fel.
Egyszerű pirítóssal is kiváló, de néhány szál köményes, sült fehérrépa mellett tökéletes köret lesz ebből a céklapüréből, amit halak és csirke mellett akár a krumplipüréhez hasonlóan is tálalhatsz.
Bulgurral készítjük, így minden életmódváltó és vega kedvence lehet.
Ha salátaként ennéd, adj hozzá friss petrezselymet, kanalazz rá joghurtot, ha vega főételt készítenél, padlizsánhajóba töltsd, köretként pedig bármilyen húsféle mellett tökéletes.
Paprikás lisztbe forgatjuk a hekktörzseket, és forró olajban szép pirosra sütjük. Ezzel a munka nagy része el is készült.
Sem a csirke, sem a cukkini nem tartozik a nehéz, tartalmas alapanyagok közé, együtt pedig szuper alapot adnak minden könnyű fogáshoz.
Pizzát enni eléggé bűnös élvezet, amiről illik időnként lemondani. Vannak persze erős, jellemes emberek, akik kibírják nélküle, és vagyunk mi, a szánalmas halandók, akik inkább alkudoznának a sorsukkal. Nekünk lesz tökéletes ez az olaszos leves.
Vannak, akik azt mondják, hogy bizonyos ételeket nyáron illik enni, mások szerint még jobb télen, amikor ezek a nyári klasszikusok egy kicsit megidézik a meleg hónapokat. Nekik hoztuk ezt a csípős lecsót. Igen, januárban. :)
Ételek, amik a könnyelmű fogadalmak egyszerű betartásához is jól jönnek.
Más dolgod nem nagyon lesz vele, csak a grillen elkészíteni néhány perc alatt.
A karácsonyi óvatos csipegetés és a szilveszteri enyhe alkoholfogyasztás után jólesik egy-egy tényleg finom zöldséges fogás.
Jól fog esni egy nehéz malacsültes-töltött káposztás nap után az ünnepek között egy ilyen könnyű fogás vacsorára.
Ez a sült pisztráng szinte magától készül el; a finom, fűszeres paradicsommal és a szarvasgombás rizzsel ráadásul izgalmas, mégsem túl nehéz vacsora vagy ebéd lehet belőle.
Ki tudod találni, melyik regényre gondoltunk a kvízben? Tedd próbára magad!