Csupa egészséges szénhidrát: mexikói barnarizs-saláta vörösbabbal és friss zöldségekkel

Nagyon szeretjük azokat a fogásokat, amik főételként és köretként is megállják a helyüket, így a család minden tagja jóllakhat velük. Ez a klassz fűszeres saláta pont ilyen, ráadásul egy csomó rosttal, fehérjével és vitaminokkal teli alapanyag teszi nagyon egészségessé.

Kukorica, friss petrezselyem és egy nagy adag fűszer – így lesz ebből a fogásból egy olyan meleg (vagy akár hideg) saláta, amivel akár a kezdők is sikert arahatnak a konyhában. Vegáknak önnmagában is laktató, húsevőknek egy adag zöldséges, jalapenóval készült olívabogyós csirkeragu áll neki a legjobban. 

Akár avokádót is kockázhatsz bele.
Akár avokádót is kockázhatsz bele.Fotó: Bartosz Luczak

Hozzávalók 2 személyre:

A salátához

  • 25 deka barna rizs
  • 25 deka főtt vörösbab (konzerv is lehet)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kisebb darab felkockázott vöröshagyma
  • 2 teáskanál vaj
  • ízlés szerint só és bors, fűszerpaprika, koriander és római kömény
  • 1 darab felkockázott kaliforniai paprika
  • 1 darab apróra vágott jalapeno paprika
  • 20 deka főtt kukorica (konzerv is lehet)
  • 2 darab megtisztított paradicsom
  • ízlés szerint olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Öblítsd át a rizst, majd futtasd meg egy kanál forró vajon. Ezek után főzd háromszoros vízben egy kis kanál sóval egy órán át. 

Közben puhítsd meg a vöröshagymát egy teáskanál vaj és ugyanennyi olaj keverékén, majd add hozzá a főtt vörösbabot, és fűszerezd koriannderrel, borssal, római köménnyel és édes fűszerpaprikával. Ha ekészültél, keverd a rizshez a többi zöldséggel együtt. Locsold meg a salátát egy kevés olívaolajjal, sózd meg, és akár egy lime levével és héjával is ízesítheted, ha még különlegesebbé szeretnéd tenni. 

Tényleg annyival egészségesebb a barna rizs?
Tényleg annyival egészségesebb a barna rizs?

Az éremnek két oldala van - a rizs esetében is, ezért nem is olyan egyszerű megválaszolni ezt a kérdést.

Tovább »

Még több recept

Csirke új ruhában: zelleres-barackos salátaként is tálalhatod

Azért a grillezett csirke úgy önmagában nem tartozik a legérdekesebb fogások közé, és ha valakinek fontosak a különleges ízek, érdemes feldobni valahogy könnyű és gyorsan elkészíthető kedvencünket.

február9., 11:20

A csirkés kedvenc zöldséges változatban: parmezános padlizsán paradicsomszósszal

A tengerentúl egyik rántott csirkés kedvencének egy könnyebb, vega változata ez, aminek jól állnak a keleti fűszerek, de már egy kanál fahéjjal is feldobhatod.

február5., 12:04

Jöhet egy adag pofonegyszerű májas-barna rizses egytálétel?

Egy kis friss snidlinget, rozmaringot és egy adag finom csirkemájat adtunk ehhez az egyszerű fogáshoz.

január27., 10:44

Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazacccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya

Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.

február23., 09:20

Két hozzávalós egészséges kréker glutén- és tejmentesen

A glutén- és tejmentes kréker receptje olyan könnyű és gyors, mint amilyen rövid.

február24., 09:24

Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve!

A gomba és a spenót mellé nálunk egy kevés parmezán is került, a spenót pedig egy kevés vajon puhult, fokhagymával, ami nagyon jól illik az édeskés burgonya ízéhez.

január29., 11:20

Mustra