Csupa egészséges szénhidrát: mexikói barnarizs-saláta vörösbabbal és friss zöldségekkel

Nagyon szeretjük azokat a fogásokat, amik főételként és köretként is megállják a helyüket, így a család minden tagja jóllakhat velük. Ez a klassz fűszeres saláta pont ilyen, ráadásul egy csomó rosttal, fehérjével és vitaminokkal teli alapanyag teszi nagyon egészségessé.

Kukorica, friss petrezselyem és egy nagy adag fűszer – így lesz ebből a fogásból egy olyan meleg (vagy akár hideg) saláta, amivel akár a kezdők is sikert arahatnak a konyhában. Vegáknak önnmagában is laktató, húsevőknek egy adag zöldséges, jalapenóval készült olívabogyós csirkeragu áll neki a legjobban. 

Akár avokádót is kockázhatsz bele.
Akár avokádót is kockázhatsz bele.Fotó: Bartosz Luczak

Hozzávalók 2 személyre:

A salátához

  • 25 deka barna rizs
  • 25 deka főtt vörösbab (konzerv is lehet)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kisebb darab felkockázott vöröshagyma
  • 2 teáskanál vaj
  • ízlés szerint só és bors, fűszerpaprika, koriander és római kömény
  • 1 darab felkockázott kaliforniai paprika
  • 1 darab apróra vágott jalapeno paprika
  • 20 deka főtt kukorica (konzerv is lehet)
  • 2 darab megtisztított paradicsom
  • ízlés szerint olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Öblítsd át a rizst, majd futtasd meg egy kanál forró vajon. Ezek után főzd háromszoros vízben egy kis kanál sóval egy órán át. 

Közben puhítsd meg a vöröshagymát egy teáskanál vaj és ugyanennyi olaj keverékén, majd add hozzá a főtt vörösbabot, és fűszerezd koriannderrel, borssal, római köménnyel és édes fűszerpaprikával. Ha ekészültél, keverd a rizshez a többi zöldséggel együtt. Locsold meg a salátát egy kevés olívaolajjal, sózd meg, és akár egy lime levével és héjával is ízesítheted, ha még különlegesebbé szeretnéd tenni. 

Tényleg annyival egészségesebb a barna rizs?
Tényleg annyival egészségesebb a barna rizs?

Az éremnek két oldala van - a rizs esetében is, ezért nem is olyan egyszerű megválaszolni ezt a kérdést.

Tovább »

Még több recept

Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

február16., 11:24

Vérnarancs-avokádó saláta kecskesajttal és fenyőmaggal – ezt próbáld ki, ha szereted a különlegességeket!

Nem kell megijedned attól, hogy gyümölcsöket használj alapvetően sós salátákban, mert azok pont ezektől a friss, édes-savanykás falatoktól lesznek még izgalmasabbak.

február12., 11:44

Padlizsános lasagne hús nélkül – gluténmentes, tojásmentes recept

Isteni finom lasagne egy óra alatt a család asztalára. Nem hiányzik belőle az íz, az illat és a hús vagy a tészta sem. Gluténmentes, tojásmentes recept.

május26., 06:04

Szereted az olasz konyhát? Adj a tésztához csirkemellet, olívát és citromhéjat!

Csirkével, hallal és tenger gyümölcseivel is működik ez a klassz és gyors vacsora, amihez néhány jó minőségű alapanyagon kívül nem is kell más. Egyszerű minimálfogás olasz hangulatban.

március21., 06:00

Alfredo light – így lesz a fokhagymás, parmezános tésztából legálisan falható finomság a diéta alatt is

Nincs is jobb az olasz tésztaételeknél, főleg, ha egy adag vajat és jó sok parmezánt is adunk a frissen gyúrt, házi tésztához – mondjuk mi. Iáj – mondaná erre a vérképünk.

február14., 09:20

A csirkés kedvenc zöldséges változatban: parmezános padlizsán paradicsomszósszal

A tengerentúl egyik rántott csirkés kedvencének egy könnyebb, vega változata ez, aminek jól állnak a keleti fűszerek, de már egy kanál fahéjjal is feldobhatod.

február5., 12:04

Mustra