Egy adag fűszeres saláta mellett a helye: rizsfasírtok cheddarral és zöldségekkel

Megint egy olyan fogás, amivel úgy ügyeskedhetsz, hogy a család hedonista és épp diétázó tagjai is jóllakjanak. A diétások egyenek egy adag barna rizses fasírtot egy nagy adag salátával és fehérborecetes-mézes öntettel, a többeknek pedig adj egy adag fűszeres darált húst a rizses alaphoz, és süsd meg olajban éppen úgy, ahogy a rizslepényeket. Nekik egy klassz majonézes öntetet is készíthetsz citromhéjjal és oregánóval.

A fehér rizs és úgy általában mindenféle gyorsan felszívódó köret barna rizzsel való felcserélése a fogyásban is segíthet. Mivel a barna rizsben jóval több növényi rost található, sokkal jobban és hosszabb ideig csillapítja éhségünket, így kevesebb is elég belőle. Most az olasz arancini egyik egyszerűbb változatát készítettük el vele, amit golyókra formázva panírozhatsz, de zsemlemorzsába forgatva, nagyobb lepényekké formázva is kisüthetsz. 

Ha több időd van, készíts belőle arancinit.
Ha több időd van, készíts belőle arancinit.Bloomberg

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 bögre barna rizs
  • 2.5 bögre alaplé
  • 1 bögre főtt fehérrépa, sárgarépa és borsó (összesen, apróra vágva)
  • 1 bögre reszelt cheddar
  • a sütéshez zsemlemorzsa és olaj
  • 1 darab tojás
  • 1 kisebb adag paradicsompüré (kb. 3 evőkanál)
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 szál apróra vágott újhagyma
  • oregánó
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a barna rizst az alaplében 45 percen át, majd ha elkészült, keverd el benne a paradicsompürét és a felaprított zöldségeket is. Amikor kihűlt, mehet hozzá a tojás, a sajt és az oregánó is (és ha szükséges, egy kevés zsemlemorzsa). 

Ha ezzel megvagy, formázz belőle kis lepényeket, forgasd meg őket zsemlemorzsában, és süsd ki mindet bő, forró olajban 2-2 perc alatt. Ha egy kicsit több időd van, hagyományos panírt is adhatsz neki, és füstölt sajttal megtöltött golyókként is tálalhatod a rizsfasírtokat. 

kapcsolódó Hogyan főzzek végre ehető rizst?
Hogyan főzzek végre ehető rizst?

Ha szétfőzöd és pépes lesz, az a baj, de ha kicsit kemény marad a közepe, az a baj!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Szereted az olasz konyhát? Adj a tésztához csirkemellet, olívát és citromhéjat!

Csirkével, hallal és tenger gyümölcseivel is működik ez a klassz és gyors vacsora, amihez néhány jó minőségű alapanyagon kívül nem is kell más. Egyszerű minimálfogás olasz hangulatban.

2020. március21., 06:00

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Könnyű, oregánós felhőkenyér: szénhidrátmentes szendvicsalap, amihez még élesztő sem kell

Ha az alakod miatt aggódsz és spórolnál a kalóriákkal így tavasszal, kóstold meg ezt a könnyű kenyeret, aminek a valódihoz persze semmi köze, de ugyanolyan finom rajta a kecskesajt hagymalekvárral és rukkolával, vagy egy vékony sonkaszelet egy kanál kéksajttal felturbózott sajtkrémen.

2020. március28., 06:00

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve!

A gomba és a spenót mellé nálunk egy kevés parmezán is került, a spenót pedig egy kevés vajon puhult, fokhagymával, ami nagyon jól illik az édeskés burgonya ízéhez.

2020. január29., 11:20

Mustra