Óvatos duhajkodás: mangós csirke bulgurral és mézes mandulával

Elsőre úgy néz ki, mint egy elegáns ünnepi lakoma, pedig csak arról van szó, hogy valaki a kissé túl egyszerű csirke-bulgur kombó fogyasztása miatt érzett elkeseredésében olyan összetevőket adott hozzá, amik az egészet sokkal érdekesebbé, sokkal finomabbá tették úgy, hogy közben még bőven egészséges maradt.

A bulgur azért tökéletes köret, mert íze a rizséhez hasonlóan nem túl markáns, ám annál sokkal hamarabb elkészül, és lassabban szívódik fel. Ha épp nincs otthon magngócsatni a recepthez, vágj kockákra egy gyümölcsöt és egy kaliforniai paprikát, majd egy kevés vajon, mézzel, fehérborecettel, sóval és fehér borssal készíts belőle különleges ragut a hús mellé. 

Frissen is készülhet a mangós ragu.
Frissen is készülhet a mangós ragu.Fotó: laperla_foto

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 deka csirkemell
  • 1 bögre bulgur
  • 2 bögre alaplé
  • 1 csokor felaprított petrezselyem
  • 2 evőkanál mangócsatni
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál cayenne-bors
  • 2 evőkanál pirított mandulaszelet
  • néhány csepp citromlé
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor felaprított snidling (elhagyható)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 1 bögre spenótlevél
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel az alaplevet, keverd benne néhány percig a bulgurt, és tedd félre 20 percre lefedve, hogy megpuhuljon. Ha elkészült, add hozzá a felaprított snidlinget, a friss spenótot és petrezselymet, így már el is készült a köreted. 

Keverd össze a mézet a citromlével, a Cayenne-borssal és egy kevés szójaszósszal.

Süsd ki a megsózott, megborsozott csirkemelleket a forró zsiradékok keverékén, majd kend meg a mézes mázzal. Tálald a mangócsatnival és a pirított mandulaszeletekkel a tetején. Szuper izgalmas változata a csirkés bulgurnak, amit akár csirkecombokból is elkészíthetsz. 

Bulgursaláta 15 alatt
Bulgursaláta 15 alatt

A bulgurból készült salátát eheted magában vagy köretnek. Jól fogsz tőle lakni és biztosan eszel belőle még. Néha nem árt egy kis változatosság.

Tovább »

Még több recept

Van otthon bulgur? Próbáld ki csirkemájjal és friss zöldségekkel

Év elején szeretjük leginkább a némiképp egészségesebb, bulguros fogásokat. Egyik kedvencünk ez a finomság csirkemájjal, aminek a tetejéről ne maradjon ki egy nagy adag snidling és petrezselyem sem.

január31., 06:04

Négysajtos sült karfiol

Ha nem foglalkoznál túl sokat a vacsorával, csak főzz egy nagy adag karfiolt és pirítsd rá kedvenc sajtjaid, akár egy nagy adag házi morzsa társaságában. Akár húsmentes vacsoraként is tökéletes.

június12., 11:24

Baconös-borsós penne

A bacon igazi dzsóker a konyhában, és amíg nem lesz fogásaink alapja, addig talán a háziorvos sem kap rohamot, ha megtudja, hogy hetente néhányszor eszünk belőle. Ebbe a fogásba nem kell belőle sok, és mellette ott lesz a borsó és a petrezselyem, amelyek viszont kifejezetten segítenek abban, hogy új kedvenc ételed egy kicsit egészségesebb legyen.

június10., 10:52

Vegán paella

Ez a fogás éppen elég tartalmas ahhoz, hogy bevesd ebédre vagy vacsorára, de arra is alkalmas, hogy ha húsevőket is vendégül látsz, felcsíkozott csirkemellel is remek fogás készülhessen belőle.

június11., 10:24

Füstöltmakréla-saláta bulgurral – percek alatt izgalmas vacsorát készíthetsz

A zöldhagyma zöldje, a zeller és a paradicsom klasszul feldobják ezt a salátát, amit magyaros hangulatban köménnyel, fokhagymával és paprikával készíts, mexikói változatban egy nagy adag csilivel, lime-héjjal és friss avokádóval tálalj.

január15., 06:04

Ha csak egy furcsaságnak adsz esélyt idén, válaszd a mangócsatnit!

Nemcsak arra jó, hogy a legegyszerűbb csirke-rizs vagy saláta- grillsajt párost feldobja, de akkor is remek, ha épp vendégek jönnek, és már csak egy hidegtálra van idő. A sajtok, sonkák, kekszek és csonthéjasok között remek lesz ez a fura mártogatós, ami mindegyik falatot izgalmasabbá teszi.

2020. szeptember26., 06:04

Mustra