Óvatos duhajkodás: mangós csirke bulgurral és mézes mandulával

Elsőre úgy néz ki, mint egy elegáns ünnepi lakoma, pedig csak arról van szó, hogy valaki a kissé túl egyszerű csirke-bulgur kombó fogyasztása miatt érzett elkeseredésében olyan összetevőket adott hozzá, amik az egészet sokkal érdekesebbé, sokkal finomabbá tették úgy, hogy közben még bőven egészséges maradt.

A bulgur azért tökéletes köret, mert íze a rizséhez hasonlóan nem túl markáns, ám annál sokkal hamarabb elkészül, és lassabban szívódik fel. Ha épp nincs otthon magngócsatni a recepthez, vágj kockákra egy gyümölcsöt és egy kaliforniai paprikát, majd egy kevés vajon, mézzel, fehérborecettel, sóval és fehér borssal készíts belőle különleges ragut a hús mellé. 

Frissen is készülhet a mangós ragu.
Frissen is készülhet a mangós ragu.laperla_foto

Hozzávalók 2 személyre

  • 40 deka csirkemell
  • 1 bögre bulgur
  • 2 bögre alaplé
  • 1 csokor felaprított petrezselyem
  • 2 evőkanál mangócsatni
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál cayenne-bors
  • 2 evőkanál pirított mandulaszelet
  • néhány csepp citromlé
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor felaprított snidling (elhagyható)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 1 bögre spenótlevél
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel az alaplevet, keverd benne néhány percig a bulgurt, és tedd félre 20 percre lefedve, hogy megpuhuljon. Ha elkészült, add hozzá a felaprított snidlinget, a friss spenótot és petrezselymet, így már el is készült a köreted. 

Keverd össze a mézet a citromlével, a Cayenne-borssal és egy kevés szójaszósszal.

Süsd ki a megsózott, megborsozott csirkemelleket a forró zsiradékok keverékén, majd kend meg a mézes mázzal. Tálald a mangócsatnival és a pirított mandulaszeletekkel a tetején. Szuper izgalmas változata a csirkés bulgurnak, amit akár csirkecombokból is elkészíthetsz. 

kapcsolódó Bulgursaláta 15 alatt
Bulgursaláta 15 alatt

A bulgurból készült salátát eheted magában vagy köretnek. Jól fogsz tőle lakni és biztosan eszel belőle még. Néha nem árt egy kis változatosság.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Még egy isteni vacsoratipp hétköznapokra: csirke-mangó curry

Egy kis gyümölcs tökéletes a csirkehús mellett, a mangó sem kivétel. Adj hozzá egy kevés indiai fűszerkeveréket, és már mehet is a párolt rizs tetejére! Ha van otthon citromfű, abból is szórj a fogás tetejére egy nagy adagot!

2021. március23., 12:52

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Ez a mangós pohárkrém tökéletes desszert, ha valami könnyűt és egyszerűt készítenél

A desszertektől nehéz teljes egészében megszabadulnunk, de arra azért van esély, hogy egy kicsit egészségesebben készítsd őket. Ezt a pohárkrémet kókusztejszínnel és friss mangóval dobtuk fel.

2021. január17., 06:04

Ha csak egy furcsaságnak adsz esélyt idén, válaszd a mangócsatnit!

Nemcsak arra jó, hogy a legegyszerűbb csirke-rizs vagy saláta- grillsajt párost feldobja, de akkor is remek, ha épp vendégek jönnek, és már csak egy hidegtálra van idő. A sajtok, sonkák, kekszek és csonthéjasok között remek lesz ez a fura mártogatós, ami mindegyik falatot izgalmasabbá teszi.

2020. szeptember26., 06:04

Ötlet könnyű vacsorára: gyors Waldorf-saláta salátaleveleken

Nálunk szárzellerből készült, tejszínesen.

2020. április26., 06:04

Bulgur padlizsánnal, erdei gombákkal és kecskesajttal

Ha szereted a bulgurt, érdemes feldobnod egy nagy adag grillezett padlizsánnal és aromás erdei gombákkal, így menő köretet vagy remek vega főételt tudsz összedobni.

2020. július26., 06:04

Mustra