Óvatos duhajkodás: mangós csirke bulgurral és mézes mandulával

Elsőre úgy néz ki, mint egy elegáns ünnepi lakoma, pedig csak arról van szó, hogy valaki a kissé túl egyszerű csirke-bulgur kombó fogyasztása miatt érzett elkeseredésében olyan összetevőket adott hozzá, amik az egészet sokkal érdekesebbé, sokkal finomabbá tették úgy, hogy közben még bőven egészséges maradt.

A bulgur azért tökéletes köret, mert íze a rizséhez hasonlóan nem túl markáns, ám annál sokkal hamarabb elkészül, és lassabban szívódik fel. Ha épp nincs otthon magngócsatni a recepthez, vágj kockákra egy gyümölcsöt és egy kaliforniai paprikát, majd egy kevés vajon, mézzel, fehérborecettel, sóval és fehér borssal készíts belőle különleges ragut a hús mellé. 

Frissen is készülhet a mangós ragu.
Frissen is készülhet a mangós ragu.Fotó: laperla_foto

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 deka csirkemell
  • 1 bögre bulgur
  • 2 bögre alaplé
  • 1 csokor felaprított petrezselyem
  • 2 evőkanál mangócsatni
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál cayenne-bors
  • 2 evőkanál pirított mandulaszelet
  • néhány csepp citromlé
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor felaprított snidling (elhagyható)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 1 bögre spenótlevél
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel az alaplevet, keverd benne néhány percig a bulgurt, és tedd félre 20 percre lefedve, hogy megpuhuljon. Ha elkészült, add hozzá a felaprított snidlinget, a friss spenótot és petrezselymet, így már el is készült a köreted. 

Keverd össze a mézet a citromlével, a Cayenne-borssal és egy kevés szójaszósszal.

Süsd ki a megsózott, megborsozott csirkemelleket a forró zsiradékok keverékén, majd kend meg a mézes mázzal. Tálald a mangócsatnival és a pirított mandulaszeletekkel a tetején. Szuper izgalmas változata a csirkés bulgurnak, amit akár csirkecombokból is elkészíthetsz. 

Bulgursaláta 15 alatt
Bulgursaláta 15 alatt

A bulgurból készült salátát eheted magában vagy köretnek. Jól fogsz tőle lakni és biztosan eszel belőle még. Néha nem árt egy kis változatosság.

Tovább »

Még több recept

Naná, hogy ezen a héten is hoztunk lecsót – bulgurral és virslivel még tartalmasabb

Ebben a bulguros változatban egy adag lassan felszívódó szénhidrát is kerül bele, ami mellett a virslikarikák teszik ismerőssé a fogást a család reformételekben nem gondolkodó tagjai számára is.

január23., 11:36

Póréhagymaleves gnocchival vagy anélkül – hedonisták és diétázók is szeretni fogják

Finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó, hősies életmódváltók is.

január31., 09:20

Csokimousse glutén-, tojás- és cukormentes verzióban

A tökéletes csokikrém diétásan, percek alatt.

február24., 10:40

Melegszenya-előkelőség: rózsaborsos melegszendvics camembert sajttal, fügével és mézzel

Ha már unod a megszokott melegszendvicseket, ezzel jaszkarizz a család és a vendégek előtt! A camembert – ahogy átalában a többi sajtféle is – tök jól bírja a gyümölcsöket és akár a mézet is.

február23., 11:20

Hidegen is finom: rizssaláta pestóval, brokkolival és csirkefalatokkal

Az a jó ebben a salátában, hogy nemcsak frissen, melegen lesz nagyon finom, hanem akár hidegen egy utazás közben, vagy az irodában is tökéletes.

február12., 10:44

Fél óra alatt összedobod: túrós-étcsokis brownie egyszerűen

Minden brownie esetében fontos szabály, hogy ne spórolj az étcsokin, kerüljön bele a legjobb minőségű, mert ez adja majd meg az alapízét a sütinek. Ahhoz, hogy még finomabb legyen, egy kis kanál só és egy adag ristretto fog segíteni – ahogy nagyjából minden csokis sütin. Így lesz az „oké, még egy csokis süti”-ből, „mit tettél ebbe, Marikám” – féle klasszikus.

február22., 11:22

Mustra