Egyszerű mogyorós csirke barna rizzsel – laktató és percek alatt elkészülő egzotikus vacsora

Az újhagyma friss zöldje és egy adag Cayenne-bors teszi még érdekesebbé ezt az egyszerű csirkés fogást, amiből alig fél óra alatt lesz egy lassan felszívódó, tartalmas és egzotikus főétel. Az egyik legfinomabb verzió a megszokott csirke-rizs kombinációra, amihez a rizs mellé egy adag vajban grillezett ananász is jól illik.

A mogyoró 10 dekánként közel 600 kalóriát tartalmaz, cserébe csaknem hatvan százalék zsír, tizennégy százalék fehérje, valamint 5 mg/100 g C-vitamin van benne. És ez még nem minden: sok növényi rostot tartalmaz, B1-, B2-, H- és E-vitamint, és nagyon sok rezet, káliumot, mangánt, cinket és magnéziumot is. Ha ezt a fogást barna rizzsel készíted, simán belefér az egészséges életmód kedvencei közé. Vegáknak rizs helyett párolt fehérrépával vagy tofuval készítsd.

Már csak a friss petrezselyem hiányzik róla.
Már csak a friss petrezselyem hiányzik róla.Fotó: MSPhotographic

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 bögre barna rizs
  • 2.5 bögre alaplé
  • 1 csokor felaprított zöldhagyma
  • 2 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 40 deka felcsíkozott csirkecombfilé
  • 1 mokkáskanál cayenne-bors
  • 3 evőkanál pirított mogyoró
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 0.5 mokkáskanál gyömbér
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 1.5 deci főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

Forgasd át egy teáskanál forró vajon a rizst, öntsd fel az alaplével, majd főzd puhára úgy egy óra alatt. Amikor már nem túl forró, keverd a zöldhagyma zöldjét is hozzá. 

A hagyma fehér szárát dobd a csirkével egy kis kanál forró vaj és olaj keverékére, majd kifehéredésig süsd. Ha ezzel megvagy, keverd bele sorban az összes többi hozzávalót (a pirított földimogyoró kivételével), és főzd bennük puhára a csirkefalatokat. Kanalazd a barna rizsre, és pirított mogyoróval meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel a tetején tálald. Ananásszal, csilipaprikával és reszelt lime-héjjal teheted még különlegesebbé ezt az egyébként sem hagyományos fogást. 

 

Ázsiai ételeket főztünk Mautner Zsófival
Ázsiai ételeket főztünk Mautner Zsófival

Otthon is könnyen elkészíthető ételeket mutatunk a salátától a desszertig!

Tovább »

Még több recept

Csicseriborsó, spenót és lágytojás – ha ma este valami gyorsat és egészségeset szeretnél

Még egy ötlet, ha valami pofonegyszerű vacsorát szeretnél: csak fűszerezd külön és pakold egymás mellé ezt a remek triót, és ha van otthon dió és szarvasgombaolaj, azokból is adj neki. Egy frissen készült rozspirítós mellett gyors és egészséges vacsora lesz belőle.

szeptember30., 06:04

Sültpaprika-leves paradicsommal és ricottával

Ez a klassz, egészséges leves nemcsak finom, de a vércukorszintedet sem emeli meg túlságosan. Ha friss bazsalikomot és oregánót is szórsz a tetejére, olasz hangulatú fogást kapsz, ami tökéletes akkor, ha a pizza ízeit idéznéd fel egy kicsit egészségesebb formában.

szeptember30., 06:04

Hidegen is finom: rizssaláta pestóval, brokkolival és csirkefalatokkal

Az a jó ebben a salátában, hogy nemcsak frissen, melegen lesz nagyon finom, hanem akár hidegen egy utazás közben, vagy az irodában is tökéletes.

február12., 10:44

Még egy klassz tipp vacsorára: csirkés-gombás pite

Erdei gombákkal a legfinomabb, de igazából bármelyik klasszul illik ehhez a fogáshoz. Igazi maradékmentő étel, amiből nem érdemes kihagynod a hűtőben várakozó, jobb sorsra érdemes zöldség- és sajtcsücsköket sem.

szeptember27., 06:04

Ha csak egy furcsaságnak adsz esélyt idén, válaszd a mangócsatnit!

Nemcsak arra jó, hogy a legegyszerűbb csirke-rizs vagy saláta- grillsajt párost feldobja, de akkor is remek, ha épp vendégek jönnek, és már csak egy hidegtálra van idő. A sajtok, sonkák, kekszek és csonthéjasok között remek lesz ez a fura mártogatós, ami mindegyik falatot izgalmasabbá teszi.

szeptember26., 06:04

Próbáld ki a csilis babot hús helyett könnyű változatban, padlizsánnal

Ha néha beiktatnál egy-egy egy vega fogást a hagyományos vacsorák és ebédek helyett, kezdd azokkal, amikben ismerős ízekkel találkozol. Ez a ragu rizs mellett és tortillába töltve is finom, de egy adag reszelt sajttal akár melegszendvicset is készíthetsz belőle.

szeptember26., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.