Egyszerű mogyorós csirke barna rizzsel – laktató és percek alatt elkészülő egzotikus vacsora

Az újhagyma friss zöldje és egy adag Cayenne-bors teszi még érdekesebbé ezt az egyszerű csirkés fogást, amiből alig fél óra alatt lesz egy lassan felszívódó, tartalmas és egzotikus főétel. Az egyik legfinomabb verzió a megszokott csirke-rizs kombinációra, amihez a rizs mellé egy adag vajban grillezett ananász is jól illik.

A mogyoró 10 dekánként közel 600 kalóriát tartalmaz, cserébe csaknem hatvan százalék zsír, tizennégy százalék fehérje, valamint 5 mg/100 g C-vitamin van benne. És ez még nem minden: sok növényi rostot tartalmaz, B1-, B2-, H- és E-vitamint, és nagyon sok rezet, káliumot, mangánt, cinket és magnéziumot is. Ha ezt a fogást barna rizzsel készíted, simán belefér az egészséges életmód kedvencei közé. Vegáknak rizs helyett párolt fehérrépával vagy tofuval készítsd.

Már csak a friss petrezselyem hiányzik róla.
Már csak a friss petrezselyem hiányzik róla.Fotó: MSPhotographic

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 bögre barna rizs
  • 2.5 bögre alaplé
  • 1 csokor felaprított zöldhagyma
  • 2 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 40 deka felcsíkozott csirkecombfilé
  • 1 mokkáskanál cayenne-bors
  • 3 evőkanál pirított mogyoró
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 0.5 mokkáskanál gyömbér
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 1.5 deci főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

Forgasd át egy teáskanál forró vajon a rizst, öntsd fel az alaplével, majd főzd puhára úgy egy óra alatt. Amikor már nem túl forró, keverd a zöldhagyma zöldjét is hozzá. 

A hagyma fehér szárát dobd a csirkével egy kis kanál forró vaj és olaj keverékére, majd kifehéredésig süsd. Ha ezzel megvagy, keverd bele sorban az összes többi hozzávalót (a pirított földimogyoró kivételével), és főzd bennük puhára a csirkefalatokat. Kanalazd a barna rizsre, és pirított mogyoróval meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel a tetején tálald. Ananásszal, csilipaprikával és reszelt lime-héjjal teheted még különlegesebbé ezt az egyébként sem hagyományos fogást. 

 

Ázsiai ételeket főztünk Mautner Zsófival
Ázsiai ételeket főztünk Mautner Zsófival

Otthon is könnyen elkészíthető ételeket mutatunk a salátától a desszertig!

Tovább »

Még több recept

Próbálj ki valami különlegeset: palacsinta matchával és fehércsokikrémmel

Szerintem akkor szerencsés a különlegességeket kipróbálni, ha azok nem fura, felismerhetetlen ételek lesznek az asztalon, hanem olyasmik, amiknek nagyon is van értelme, például mert egy-egy új arcát mutatják meg megszokott fogásainknak. Ez a matchaporral ízesített palacsinta pont ilyen – egy jól ismert kedvencünkön csavar egy keveset úgy, hogy az egész még ismerős, mégis nagyon új és izgalmas desszert lesz.

február23., 10:40

Csirke új ruhában: zelleres-barackos salátaként is tálalhatod

Azért a grillezett csirke úgy önmagában nem tartozik a legérdekesebb fogások közé, és ha valakinek fontosak a különleges ízek, érdemes feldobni valahogy könnyű és gyorsan elkészíthető kedvencünket.

február9., 11:20

Na ez a saláta azért elég menő: tonhalsaláta bébispenóttal, körtével és málnaecetes dresszinggel

A tetején még akár egy kevéske parmezán vagy grana padano is elfér.

február1., 10:40

Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

február5., 10:56

Két hozzávalós egészséges kréker glutén- és tejmentesen

A glutén- és tejmentes kréker receptje olyan könnyű és gyors, mint amilyen rövid.

február24., 09:24

Lassan felszívódó változatban is finom: egyszerű rizskoch barna rizsből, vaníliás eperraguval

Nálunk vaníliás eper készült mellé, de készíthetsz akár csilis ananászt, fahéjas almát, barackot narancslikőrrel vagy karamellás körtét is a rizses desszert tetejére.

január24., 12:04

Mustra