Ennél lightosabb sajtos fogás kevés van: paprikás hekk cheddarszósszal

Paprikás lisztbe forgatjuk a hekktörzseket, és forró olajban szép pirosra sütjük. Ezzel a munka nagy része el is készült.

Általában igaz, hogy ami „sajtos” és „szósz”, az jó eséllyel valami bűnös, zsíros és kalóriadús étel lesz, és bár ez a legtöbbször igaz, most mégis felejtsd el. Ennek a fogásnak az alapja egy-egy nagy szelet sovány hekk, aminek 10 dekájában csak 89 kalória van. Hát csak elfér már mellette egy kanálka cheddarszósz.

Ez még sajttal is könnyű étel.
Ez még sajttal is könnyű étel.Fotó: JoeGough

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4 nagyobb szelet hekkfilé
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál édes pirospaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 mokkáskanál fokhagymapor
  • 10 deka reszelt cheddar
  • 2 deci tejszín
  • fél citrom leve
  • 0.5 deci fehérbor
Recept idők

Készíts mellé egy nagy adag franciasalát csemeguborkával, almával és ezúttal majonéz helyett egy kis joghurtos öntettel, és és akár el is hagyhatod a sajtos szószt, ha az újévi fogadalmad nem engedi. Ha pedig igen, akkor egy adag frissen sült köményes-paprikás-parmezános édesburgonya vigyen a bűnbe – így már megéri. 

Elkészítés:

A hekktörzseket olvaszd szobahőmérsékletűre, és papírtörlővel törölgesd szárazra. Vagdosd be egy-másfél centinként, majd sózd, borsozd és citromozd be egy kicsit a szeleteket.

A lisztet rakd egy tányérba, keverd össze a fűszerpaprikával és a fokhagymával. A halat jól forgasd bele a paprikás keverékbe, majd tedd a felforrósított olajba, és süsd aranybarnára 8-10 perc alatt. Ha kész, szedd papírtörlőre, és itasd le róla a felesleges olajat.

A sajtszószhoz semmmi más dolgod nem lesz, csak a tejszínt forróra hevíteni, beleönteni a fehérbort és belszórni a reszelt sajtot. Ha a sajt elolvadt, ízesítsd sóval és fehér borssal, és már el is készültél. 

Innen tudhatod a zöldségesnél, tényleg csípős-e a kiszemelt paprika

Még több recept

Ha valami olaszosat ennél, pizza helyett próbáld ki a raviolilevest!

Pizzát enni eléggé bűnös élvezet, amiről illik időnként lemondani. Vannak persze erős, jellemes emberek, akik kibírják nélküle, és vagyunk mi, a szánalmas halandók, akik inkább alkudoznának a sorsukkal. Nekünk lesz tökéletes ez az olaszos leves.

január13., 11:24

Mártogatósként és köretként is finom: egzotikus céklapüré zabkorpával és friss petrezselyemmel

Egyszerű pirítóssal is kiváló, de néhány szál köményes, sült fehérrépa mellett tökéletes köret lesz ebből a céklapüréből, amit halak és csirke mellett akár a krumplipüréhez hasonlóan is tálalhatsz.

január20., 11:20

Egészséges hozzávalók találkozója: paradicsomos durumtészta csicseriborsóval, csirkemellel és parmezánnal

Ez egy olyan fogás, ami csicseriborsós változatban is remek, néhány csík csirkemellel kiegészítve pedig a húsrajongók kedvence lehet. A szószhoz mi egy kevés vörösbort, friss, hámozott paradicsomot és zöldfűszereket is adtunk.

január29., 10:40

Vacsorára bőven elég ez a gazdag olasz leves barna rizzsel, tofuval és friss spenóttal

Ha épp nincs 45 perced a rizs megpuhítására, tálald helyette főtt csicseriborsó-konzervvel, azzal is tökéletes lesz.

január27., 09:23

Jöhet egy adag pofonegyszerű májas-barna rizses egytálétel?

Egy kis friss snidlinget, rozmaringot és egy adag finom csirkemájat adtunk ehhez az egyszerű fogáshoz.

január27., 10:44

A tökéletes csicseriborsó-saláta mazsolával – mutatjuk, hogyan lesz belőle egészséges köret!

Egy adag mazsola, friss petrezselyem és fehérborecet elég ahhoz, hogy a nem túl markáns ízű csicseriborsóból különleges köret legyen. Töltheted tortillalapokba, feldobhatod csirkemellcsíkokkal, de egy adag köfte is jól áll ennek a fogásnak.

január28., 10:44

Mustra