Egy könnyű fogás a kajakómás napok lezárásához: tejszínes spenótfőzelék sült fokhagymával

A karácsonyi óvatos csipegetés és a szilveszteri enyhe alkoholfogyasztás után jólesik egy-egy zöldséges fogás, ami akár a későbbi, rólunk szóló „...és akkor nem ettem több egészségtelen kaját/így szoktam le a húsevésről” – mondakörbe is illeszkedik majd. Akárhogy is, a tejszínes spenót nagyon finom, hiába utáltad kiskorodban, ez egy egészen más szint, amit érdemes kipróbálnod.

Akár húsevő vagy, akár nem, ezt a klassz, fokhagymás és édeskés spenótot lehetetlen nem azonnal befalni, amint félig langyosra hűlt. Ha pedig eddig nem voltál a barátja, de jó lenne megszeretni ezt a vasban gazdag alapanyagot, arra is tökéletes ez a krémes szósz a finom sült fokhagymákkal.  

Jól áll neki a fokhagyma, a csicseriborsó és a gesztenye is.
Jól áll neki a fokhagyma, a csicseriborsó és a gesztenye is.kivoart

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 doboz mirelit spenót
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • 1 evőkanál cukor
  • só ízlés szerint
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csapott mokkáskanál fokhagymapor
Recept idők

Elkészítés:

A sült fokhagymákkal csak annyi a dolgod, hogy a fejeket elfelezed, egyenként megkened olívaolajjal, megszórod sóval és borssal, majd lefedve vagy alufóliába csomagolva legalább 40 percen át sütöd a 190 fokos sütőben.

A főzelékhez a vajon futtasd át a felaprított fokhagymagerezdeket, majd a kiolvadt spenótot is dobd a keverékre. Adj neki öt percet kis lángon, fedő alatt, és ha szükséges, önts alá egy fél pohár vizet. Ha ezzel megvagy, öntsd rá a tejszínt, majd keverd el a tejet a cukorral, fokhagymaporral és a liszttel, és add azt is a spenóthoz. Keverd addig, amíg egy sűrű, krémes finomságot kapsz, és amikor már nem forró, sózd meg ízlés szerint. A puhára sült fokhagymagerezdekkel és pirítóssal tálald, de akár egy adag füstölt paprikában megforgatott csicseriborsó vagy vajban átpirított sült gesztenye is nagyon jól áll neki. 

 

kapcsolódó Otthoni menza: tejszínes spenót
Otthoni menza: tejszínes spenót

Egy igazi jó spenót pillanatok alatt kész van, és még a rántást is kihagyhatja belőle ezzel a recepttel.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

2020. február16., 11:24

Szereted az olasz konyhát? Adj a tésztához csirkemellet, olívát és citromhéjat!

Csirkével, hallal és tenger gyümölcseivel is működik ez a klassz és gyors vacsora, amihez néhány jó minőségű alapanyagon kívül nem is kell más. Egyszerű minimálfogás olasz hangulatban.

2020. március21., 06:00

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Ezekkel a különleges tavaszi tekercsekkel kezdőként sem lesz gondod

Egy jó kis vietnámi hangulatú fogás, amihez már itthon is könnyű beszerezned az alapanyagokat. Készíts mellé apró csíkokra vágott zöldségeket wokban egy kevés gyömbérrel, mézzel, csilivel és szójaszósszal.

2021. február25., 06:00

Póréhagymaleves gnocchival vagy anélkül – hedonisták és diétázók is szeretni fogják

Finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó, hősies életmódváltók is.

2020. január31., 09:20

A csirkés kedvenc zöldséges változatban: parmezános padlizsán paradicsomszósszal

A tengerentúl egyik rántott csirkés kedvencének egy könnyebb, vega változata ez, aminek jól állnak a keleti fűszerek, de már egy kanál fahéjjal is feldobhatod.

2020. február5., 12:04

Mustra