Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

Csak csinálsz egy húsos ragut és egy zöldségpürét, és összesütöd őket – ennyi az egész. Az egészséges életmód hívői sajt nélkül készítsék, bikiniszezonban nem gondolkodók egy nagy adag sajtot reszelve a két réteg közé. Borsóval, a hússal párolt gyökérzöldségekkel teheted még érdekesebbé, na és persze egy kis adag vörösborral a raguban.

Nem kell ennél jobb flamó.
Nem kell ennél jobb flamó.Fotó: Cultura RF/Diana Miller

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka darált marhahús
  • 1.5 deci vörösbor
  • 1 kisebb fej felkockázott vöröshagyma
  • 3 gerezd összetört fokhagyma
  • 2 szál apróra összevágott fehérrépa
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • só, bors és majoránna ízlés szerint
  • 1 bögre összevágott barna csiperke
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 bögre lereszelt maasdamer sajt (másik fajtával is helyettesítheted)
  • 1 darab apróra vágott szárzeller
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel a rózsáira szedett karfiolt főni sós vízben. 

Dobd a forró olajba a vöröshagymát, és ha már üveges, mehet hozzá a hús és a fokhagyma is.

Amikor a hús kifehéredett, öntsd fel az egészet a vörösborral, adj egy evőkanál vajat hozzá, majd a zöldségeket és a gombát is. Sózd, borsozd, és kis lángon, fedő alatt puhítsd a keveréket. (Ha úgy érzed, hogy szükséges, mehet alá egy kevés víz vagy alaplé is.)

Ha a karfiol megpuhult, törd össze és keverd el a szerecsendióval, vajjal és a tejszínnel – ha szükséges, sózd is meg egy kicsit. 

Ha a zöldségek is puhák, mehet egy jénai aljába a húsos ragu, arra a sajt, majd a karfiol. Süsd addig, amíg a teteje kissé megpirul, majd langyosan tálald. 

Same in english: shepherd’s pie
Same in english: shepherd’s pie

Egyszerű skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

Tovább »

Még több recept

A vegán ételek is lehetnek nagyon finomak: csicseriborsó-saláta fűszeres zabkolbásszal

Klassz, magyaros ízű, és nincs „nyúlkaja” hangulata sem ennek a mézes-mustáros csicseriborsó-salátának, amihez grillen sült zabkolbászok készültek nálunk. Utóbbiak neve kissé bizarr, de ettől eltekintve tökéletes és jó fűszeres, vegán húshelyettesítők, amik otthon is percek alatt összedobhatók.

február28., 10:40

Csirke új ruhában: zelleres-barackos salátaként is tálalhatod

Azért a grillezett csirke úgy önmagában nem tartozik a legérdekesebb fogások közé, és ha valakinek fontosak a különleges ízek, érdemes feldobni valahogy könnyű és gyorsan elkészíthető kedvencünket.

február9., 11:20

Ezt az elegáns lazacos burgonyalevest egy kevés reszelt narancshéjjal tettük izgalmassá

Ha nem tudsz főzni, akkor is nyugodtan belekezdhetsz ebbe a levesbe, ami különleges neve ellenére egy pofonegyszerűen összedobható finomság. A narancstól izgalmas, a lazaccal nem hétköznapi leves lesz a végeredmény.

november20., 06:24

Egy adag fűszeres saláta mellett a helye: rizsfasírtok cheddarral és zöldségekkel

Megint egy olyan fogás, amivel úgy ügyeskedhetsz, hogy a család hedonista és épp diétázó tagjai is jóllakjanak. Készülhet belőle olasz arancini füstölt sajttal töltve, de gyors változatban egyszerű lepényekként is tálalhatod a rizsfasírtokat.

január27., 13:31

Idén a tojáslikőrt mézeskalácsfűszerekkel dobd fel!

Naná, hogy nem telhet el a december néhány adag tojáslikőr elpusztítása nélkül. Előbb kell egy teszt a tökéletes receptért, aztán egy próbaüzem, utána még egy, hogy biztosra menjünk, aztán jönnek az ünnepek, amiken kötelező. Ha a megszokott változatot idén feldobnád, egy kis kanál mézeskalácsfűszer-keverékkel ízesítsd!

november22., 06:04

Alfredo light – így lesz a fokhagymás, parmezános tésztából legálisan falható finomság a diéta alatt is

Nincs is jobb az olasz tésztaételeknél, főleg, ha egy adag vajat és jó sok parmezánt is adunk a frissen gyúrt, házi tésztához – mondjuk mi. Iáj – mondaná erre a vérképünk.

február14., 09:20

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.