Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

Csak csinálsz egy húsos ragut és egy zöldségpürét, és összesütöd őket – ennyi az egész. Az egészséges életmód hívői sajt nélkül készítsék, bikiniszezonban nem gondolkodók egy nagy adag sajtot reszelve a két réteg közé. Borsóval, a hússal párolt gyökérzöldségekkel teheted még érdekesebbé, na és persze egy kis adag vörösborral a raguban.

Nem kell ennél jobb flamó.
Nem kell ennél jobb flamó.Fotó: Cultura RF/Diana Miller

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka darált marhahús
  • 1.5 deci vörösbor
  • 1 kisebb fej felkockázott vöröshagyma
  • 3 gerezd összetört fokhagyma
  • 2 szál apróra összevágott fehérrépa
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • só, bors és majoránna ízlés szerint
  • 1 bögre összevágott barna csiperke
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 bögre lereszelt maasdamer sajt (másik fajtával is helyettesítheted)
  • 1 darab apróra vágott szárzeller
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel a rózsáira szedett karfiolt főni sós vízben. 

Dobd a forró olajba a vöröshagymát, és ha már üveges, mehet hozzá a hús és a fokhagyma is.

Amikor a hús kifehéredett, öntsd fel az egészet a vörösborral, adj egy evőkanál vajat hozzá, majd a zöldségeket és a gombát is. Sózd, borsozd, és kis lángon, fedő alatt puhítsd a keveréket. (Ha úgy érzed, hogy szükséges, mehet alá egy kevés víz vagy alaplé is.)

Ha a karfiol megpuhult, törd össze és keverd el a szerecsendióval, vajjal és a tejszínnel – ha szükséges, sózd is meg egy kicsit. 

Ha a zöldségek is puhák, mehet egy jénai aljába a húsos ragu, arra a sajt, majd a karfiol. Süsd addig, amíg a teteje kissé megpirul, majd langyosan tálald. 

Same in english: shepherd’s pie
Same in english: shepherd’s pie

Egyszerű skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

Tovább »

Még több recept

Csirkemájpástétom almás-sáfrányos raguval

Egy gyors pástétom, amihez remekül illik az almás ragu, sőt, azzal lesz csak igazán olyan, mintha egy menő étteremben rendelted volna.

június15., 10:24

Tökös-almás muffin – ezt készítsd el, ha szereted az egészséges különlegességeket!

Ha valami újat próbálnál ki muffinok terén, kezdd ezzel a tökös-almás finomsággal. Ha bevállalós vagy, kedvenc keleti fűszereidből is szórj bele egy adagot!

június18., 12:52

Ötlet könnyű vacsorára: gyors Waldorf-saláta salátaleveleken

Nálunk szárzellerből készült, tejszínesen.

2020. április26., 06:04

Csirkemájpástétom narancslikőrös mazsolával

Narancsos mazsolával még finomabb ez a pástétom, és ha nem ijedsz meg a szokatlan kombinációktól, egy kevés narancslekvárt is kanalazz a vele készült falatkák tetejére.

június17., 12:52

Szereted az olasz konyhát? Adj a tésztához csirkemellet, olívát és citromhéjat!

Csirkével, hallal és tenger gyümölcseivel is működik ez a klassz és gyors vacsora, amihez néhány jó minőségű alapanyagon kívül nem is kell más. Egyszerű minimálfogás olasz hangulatban.

2020. március21., 06:00

Kolbászos-májas szendvics

Egy gyors és gazdag szendvics csirkemájjal, ami akkor a legjobb, ha egy kicsit kevesebb alapanyag akad otthon a kelleténél.

június16., 10:24

Mustra