Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás. Ha már unod fokhagymával és vajjal, kóstold meg ebben a különleges, fűszeres változatban a lazacot.

Mostanra számos vizsgálat igazolta, hogy a halak húsa véd a koszorúér-betegség kialakulása ellen, és jelentősen késleltetheti az érelmeszesedés kifejlődését is a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően. És ez még nem minden: a lazac húsa kiváló forrása a minőségi fehérjéknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak, beleértve a káliumot, szelént és a B12-vitamint is.

Mindenféle tengeri halhoz illik ez a máz.
Mindenféle tengeri halhoz illik ez a máz.Fotó: Tatiana Atamaniuk

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4 darab bőr nélküli lazacszelet
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kisebb darab gyömbér
  • só és fehér bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb darab friss gyömbér
  • 1 fél citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

Reszelj le a gyömbérből egy fél mokkáskanálnyit, keverd össze a mézzel, olajjal, sóval, fehér borssal és citromlével. Kend meg vele a halszeleteket, majd pihentesd legalább 20 percen át. Ezek után tedd a grillre, vagy forró vajban süsd néhány percig mindkét oldalát – vastagságtól függően 6-9, majd fordítás után 1-2 percet kapjanak. 

Narancsszeletekkel és párolt, sáfrányos rizzsel tálald.

Mennyire ártalmas a halakban található higany?
Mennyire ártalmas a halakban található higany?

Higany, műanyag és társai: szegény halaknak sok jut belőlük. És ha mi megesszük a halakat, velünk mi lesz?

Tovább »

Még több recept

Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

április2., 06:00

A vegán ételek is lehetnek nagyon finomak: csicseriborsó-saláta fűszeres zabkolbásszal

Klassz, magyaros ízű, és nincs „nyúlkaja” hangulata sem ennek a mézes-mustáros csicseriborsó-salátának, amihez grillen sült zabkolbászok készültek nálunk. Utóbbiak neve kissé bizarr, de ettől eltekintve tökéletes és jó fűszeres, vegán húshelyettesítők, amik otthon is percek alatt összedobhatók.

február28., 10:40

Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

február16., 11:24

A lazac bármikor jöhet, kókuszos-lime-os szósszal pedig még izgalmas is lesz

A lazac olyasmi, ami egy kis fokhagymás olajban kisütve is tökéletes, hát még ha egy kis vaj és citromlé is kerül mellé. Ha ennél a hagyományos változatnál is különlegesebbet szeretnél, készítsd egzotikus, kókuszos szósszal.

március13., 06:00

Gombás csirkemájjal töltött palacsinta – aszalt gyümölcsökkel lehet még finomabb

Ha nem kaptál élesztőt a boltokban, dobj össze egy palacsintát és kínáld sós töltelékkel! Ezen a héten több ötletet is mutatunk a legfinomabb sós palacsintákra. Reggelire és könnyű vacsorának is tökéletesek.

április1., 06:04

Hidegen is finom: rizssaláta pestóval, brokkolival és csirkefalatokkal

Az a jó ebben a salátában, hogy nemcsak frissen, melegen lesz nagyon finom, hanem akár hidegen egy utazás közben, vagy az irodában is tökéletes.

február12., 10:44

Mustra