Nyár az asztalon – csípős, paradicsomos lecsó füstölt tofuval

Vannak, akik azt mondják, hogy bizonyos ételeket nyáron illik enni, mások szerint még jobb télen, amikor ezek a nyári klasszikusok egy kicsit megidézik a meleg hónapokat. Utóbbi vallás híveinek hoztunk egy isteni, paradicsomos, cukkinis csípős lecsót, amit füstölt tofuval pimpeltünk izgalmasra.

A lecsó bármikor jöhet, és a legjobb, hogy a már a latyakos tél közepén is beszerezhető hozzá minden alapanyag. Ez alkalommal néhány falat cukkinivel, füstölt tofuval és csilivel tettük még izgalmasabbá. 

Rizs és karfiolrizs is lehet a körete.
Rizs és karfiolrizs is lehet a körete.Lena Gadanski

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 kisebb cukkini
  • 3 darab paradicsom
  • 4 darab paprika
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 csomag füstölt tofu (kb. 20-25 deka)
  • 1 kisebb doboz paradicsompüré
  • 1 csapott teáskanál cayenne-bors
Recept idők

Elkészítés:

Szeleteld fel közepes darabokra az összes zöldséget, majd dobd a hagymát és a tofut a forró olajra, és hagyd puhulni öt percen át. Ekkor mehet rá a paprika és a cukkini – azoknak is adj néhány percet, és ha nem enged levet, önts alá egy kis vizet. Erre jönnek a paradicsomkockák, a só és a bors, majd ha az is puhult néhány percig, add hozzá a paradicsompürét és a csilit. Néhány szelet rozskenyérrel könnyű, lassan felszívódó, vega fogás lesz belőle.

kapcsolódó A jó lecsó titkai
A jó lecsó titkai

Összegyűjtöttük a tradicionális, a reform, és a lázadó lecsókat. A rizses vagy a krinolinos a menő?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez tényleg az egyik legfinomabb saláta: epres-kecskesajtos bébispenót dióval

Ha már unod a hagyományos görög- és cézársalátákat, próbáld ki ezt az epres-sajtosat, amit olajos magvakkal tehetsz még tartalmasabbá.

2020. március14., 06:04

Ha szereted a lecsót, ezt a füstös shakshukát próbáld ki!

Miért ne készítenénk egy kicsit füstösen és csípősen ezt az egzotikus lecsót? Nem is fog kelleni más hozzá, csak néhány tojás a tetejére és puha kenyérszeletek amikkel kitunkolható a finom zöldséges szaft.

augusztus22., 12:52

Szereted az olasz konyhát? Adj a tésztához csirkemellet, olívát és citromhéjat!

Csirkével, hallal és tenger gyümölcseivel is működik ez a klassz és gyors vacsora, amihez néhány jó minőségű alapanyagon kívül nem is kell más. Egyszerű minimálfogás olasz hangulatban.

2020. március21., 06:00

Klassz és nagyon nyári lecsóalternatíva: shakshuka

Ez a zöldséges egytálétel Észak-Afrikában és a Közel-Keleten nagyon népszerű. Ott legtöbbször pitával kínálják, nekünk tökéletes hozzá egy nagy szelet, kovásszal készült házi rozskenyér is.

2020. július25., 06:04

Ez a red velvet gofri citromos-vaníliás sajtkrémmel lesz igazán finom

A „redvelvetség” nagyjából annyit tesz, hogy ételszínezékkel vagy akár céklalével vörösre fested a gofrikat, amik ettől sokkal izgalmasabbá válnak. A krém csak natúr sajtkrém, porcukor és citrom keveréke, de a citromnak a héja is kelleni fog, így legjobb, ha kezeletlent választasz belőle.

szeptember23., 10:24

Ötlet könnyű vacsorára: gyors Waldorf-saláta salátaleveleken

Nálunk szárzellerből készült, tejszínesen.

2020. április26., 06:04

Mustra