Mártogatósként és köretként is finom: egzotikus céklapüré zabkorpával és friss petrezselyemmel

Egyszerű pirítóssal is kiváló, de néhány szál köményes, sült fehérrépa mellett tökéletes köret lesz ebből a céklapüréből, amit halak és csirke mellett akár a krumplipüréhez hasonlóan is tálalhatsz.

A céklát azért imádjuk, mert az egyik legegészségesebb zöldségünk, amiben sokkal több van, mint hogy minden alkalommal ecetes savanyúságként végezze az asztalunkon. A cékla magas kálium-, magnézium-, vas-, folsav- és vitamintartalommal bír, ezeken felül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat is tartalmaz. Értékes anyagainak köszönhetően segíthet csökkenteni a vérnyomást és a stroke, a szívroham kockázatát is. 
 

GettyImages-517798208
Elena_Danileiko

Hozzávalók 2 személyre

  • 3 darab főtt cékla
  • 1 pohár joghurt
  • 1 gerezd lereszelt fokhagyma
  • 25 deka cottage cheese
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál zabkorpa
  • ízlés szerint fahéj és római kömény
Recept idők

Elkészítés:

Vágd össze kissé a még meleg céklát, majd egy aprítógépben vagy botmixerrel dolgozd el a többi hozzávalóval, a zabkorpát kivéve. A legvégén azt is keverd el benne, majd tálald rengeteg friss petrezselyemmel a tetején. Mártogatósként, szendvicsekben és sült fehérrépa mellett, köretként is tökéletes.

kapcsolódó Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek
Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek

Na persze, csipszet venni mindenki tud, de olyan zöldségcsipszekkel kínálni a többieket, amit még soha nem próbáltak, csak kevesen.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Céklás hummusz fahéjjal és szegfűszeggel

Még egy céklás hummuszt hoztunk az őszi napokra, most egy kicsit édes változatban, barna cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel bolondítottuk meg. Ez a verzió remek uborka és zellerszár mellé, de egy kis joghurttal és olajjal tökéletes salátaöntet válhat belőle.

2021. szeptember6., 12:52

Citromos-rozmaringos sült burgonya - nyári hangulatú köret mindenféle hús mellé

Egy igazi, nyári köret, ami akkor lesz a legfinomabb, ha van otthon egy kevés füstölt só amit tálalás előtt rászórhatsz a tetejére.

2021. augusztus24., 12:52

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

2021. október18., 11:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Céklás hummusz köménnyel – egy egyszerű pirítóst is feldob ez a remek mártogatós

Sült burgonya mellett, zöldségekhez, vagy akár a reggeli pirítóson is finom lesz ez a céklás-balzsamecetes változat, amit köménnyel és rozmaringgal ízesítettünk.

2021. szeptember5., 12:52

Mustra