Mártogatósként és köretként is finom: egzotikus céklapüré zabkorpával és friss petrezselyemmel

Egyszerű pirítóssal is kiváló, de néhány szál köményes, sült fehérrépa mellett tökéletes köret lesz ebből a céklapüréből, amit halak és csirke mellett akár a krumplipüréhez hasonlóan is tálalhatsz.

A céklát azért imádjuk, mert az egyik legegészségesebb zöldségünk, amiben sokkal több van, mint hogy minden alkalommal ecetes savanyúságként végezze az asztalunkon. A cékla magas kálium-, magnézium-, vas-, folsav- és vitamintartalommal bír, ezeken felül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat is tartalmaz. Értékes anyagainak köszönhetően segíthet csökkenteni a vérnyomást és a stroke, a szívroham kockázatát is. 
 

GettyImages-517798208
Fotó: Elena_Danileiko

Hozzávalók 2 személyre:

  • 3 darab főtt cékla
  • 1 pohár joghurt
  • 1 gerezd lereszelt fokhagyma
  • 25 deka cottage cheese
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál zabkorpa
  • ízlés szerint fahéj és római kömény
Recept idők

Elkészítés:

Vágd össze kissé a még meleg céklát, majd egy aprítógépben vagy botmixerrel dolgozd el a többi hozzávalóval, a zabkorpát kivéve. A legvégén azt is keverd el benne, majd tálald rengeteg friss petrezselyemmel a tetején. Mártogatósként, szendvicsekben és sült fehérrépa mellett, köretként is tökéletes.

Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek
Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek

Na persze, csipszet venni mindenki tud, de olyan zöldségcsipszekkel kínálni a többieket, amit még soha nem próbáltak, csak kevesen.

Tovább »

Még több recept

Ez a céklás tabbouleh még finomabb, mint az eredeti

Végre itt az ősz, és vele a tökös és céklás ételek szezonja! Nincs is más teendőnk, mint minél több jól ismert fogásunkat feldobni ezekkel az egészséges alapanyagokkal.

szeptember27., 06:04

Ez a francia burgonyaköret sajnos nagyon addiktív

Olyasmi, mint a sós mogyoró: nagyjából minden élethelyzetben fogyasztható, és amíg van belőle, addig nem nyugszik az ember. Érdemes előbb a mellé kínált húst elkészíteni, mert mire megsül, könnyen felszívódhat kedvenc köretünk.

október10., 06:16

Tálald az ünnepi halat idén mézes-citrusos salátával!

Pisztáciával a tetején és egy frissen pirított kalácsszelettel legfinomabb ez a főétel, ami könnyen lehet ünnepi hangulatú egy kis levendulás mézzel és narancshéjjal a tetején.

november25., 06:24

Sznoboskodj velünk ma is: háromsajtos-szerecsendiós karfiol au gratin

Csőben sültnek is hívhatnánk, de ugye, hogy mennyivel menőbb ezen a néven?

augusztus14., 06:04

Gyömbéres édesburgonya-pite – gesztenyerózsákkal a tetején varázsolhatod ünnepivé

Kevesebb cukorral készítve, kis adagokban előételként is bevetheted, egy nagy piteformában sütve pedig különleges desszert lehet egész télen ez az ünnepi édesburgonya-pite. Ha a karácsonyi időszakban tálalod, tejszínes, édesített gesztenyemasszából nyomj a tetejére díszítést a még különlegesebb ízekért.

november25., 06:24

A savanyított cékla vörös és fehér húsok mellett is finom

Rozmaringgal, de akár vaníliával is készülhet a savanyított cékla, mindkettő egyedi, különleges aromát ad neki. A mellé kínált húst már nem is nagyon kell fűszerezned, elég, ha sózod és borsozod, majd narancsot, rukkolát és egy egyszerű öntetet halmozol mellé a tányérra.

október4., 06:12

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.