Sültkarfiol-saláta szerecsendióval és bulgurral – főételnek és köretként is tökéletes

Megszokott zöldségünk, a karfiol is lehet nagyon érdekes, főleg, ha egy adag bulgurral és keleti fűszerekkel dobod fel. Ha salátaként ennéd, adj hozzá friss petrezselymet, kanalazz rá joghurtot, ha vega főételt készítenél, padlizsánhajóba töltsd, köretként pedig bármilyen húsféle mellett tökéletes.

A bulgur rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek és diétázóknak is ajánlott. Római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, kardamom – ezek mind tökéletesen illenek ehhez a fogáshoz.

Paprikával és mentával is feldobhatod.
Paprikával és mentával is feldobhatod.Fotó: manyakotic

Hozzávalók 2 személyre:

Az alaphoz

  • 1 bögre bulgur
  • 2 bögre alaplé
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 3 evőkanál olívaolaj

Az öntethez

  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál méz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis kanál
  • ízlés szerint római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel az alaplét, öntsd bele a bulgurt, keverj rajta néhányat, és tedd félre, hogy fedő alatt úgy 20 perc alatt megpuhuljon. 

Szedd kis rózsáira a karfiolt, olajozd meg egy kicsit, és süsd puhára a sütőben a karfioldarabok méretétől függően 20-40 perc alatt. Amikor a bulgur és karfiol is megpuhult, keverd össze az öntet hozzávalóit, majd forgasd össze a zöldséggel és a búzatörettel. Ha még izgalmasabbá tennéd, főtt csicseriborsóval, mazsolával, friss mentával vagy egy adag füstöltpaprika-porral dobd fel. 

Ezért nem eszi meg a gyerek a zöldségeket
Ezért nem eszi meg a gyerek a zöldségeket

Nem hiszti, megvan rá a tudományos magyarázat.

Tovább »

Még több recept

Naná, hogy ezen a héten is hoztunk lecsót – bulgurral és virslivel még tartalmasabb

Ebben a bulguros változatban egy adag lassan felszívódó szénhidrát is kerül bele, ami mellett a virslikarikák teszik ismerőssé a fogást a család reformételekben nem gondolkodó tagjai számára is.

január23., 11:36

Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve!

A gomba és a spenót mellé nálunk egy kevés parmezán is került, a spenót pedig egy kevés vajon puhult, fokhagymával, ami nagyon jól illik az édeskés burgonya ízéhez.

január29., 11:20

Retró házi süti mentesen

A kókuszkocka örök és megunhatatlan. Elkészítése is pofonegyszerű, és senkinek nem kell lemondania róla.

február25., 11:20

Amire mindig is vágytál: házi pizzás csiga gluténmentesen

Mi legyen kedvenc pizzafeltéteinkből, amikor nem szeretnénk pizzát enni? Mondjuk pizzás csiga. Bűnözésmentes (értsd: gluténmentes, tojásmentes, élesztőmentes) változatban akár vacsorára is.

február24., 12:04

Póréhagymaleves gnocchival vagy anélkül – hedonisták és diétázók is szeretni fogják

Finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó, hősies életmódváltók is.

január31., 09:20

Zseniális recept: hamburgerzsömle gluténmentesen

Akkor sem kell lemondani egy jó hamburgerről, ha diétázol.

február24., 11:24

Mustra