Sültkarfiol-saláta szerecsendióval és bulgurral – főételnek és köretként is tökéletes

Megszokott zöldségünk, a karfiol is lehet nagyon érdekes, főleg, ha egy adag bulgurral és keleti fűszerekkel dobod fel. Ha salátaként ennéd, adj hozzá friss petrezselymet, kanalazz rá joghurtot, ha vega főételt készítenél, padlizsánhajóba töltsd, köretként pedig bármilyen húsféle mellett tökéletes.

A bulgur rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek és diétázóknak is ajánlott. Római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, kardamom – ezek mind tökéletesen illenek ehhez a fogáshoz.

Paprikával és mentával is feldobhatod.
Paprikával és mentával is feldobhatod.manyakotic

Hozzávalók 2 személyre

Az alaphoz

  • 1 bögre bulgur
  • 2 bögre alaplé
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 3 evőkanál olívaolaj

Az öntethez

  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál méz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis kanál
  • ízlés szerint római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel az alaplét, öntsd bele a bulgurt, keverj rajta néhányat, és tedd félre, hogy fedő alatt úgy 20 perc alatt megpuhuljon. 

Szedd kis rózsáira a karfiolt, olajozd meg egy kicsit, és süsd puhára a sütőben a karfioldarabok méretétől függően 20-40 perc alatt. Amikor a bulgur és karfiol is megpuhult, keverd össze az öntet hozzávalóit, majd forgasd össze a zöldséggel és a búzatörettel. Ha még izgalmasabbá tennéd, főtt csicseriborsóval, mazsolával, friss mentával vagy egy adag füstöltpaprika-porral dobd fel. 

Ezért nem eszi meg a gyerek a zöldségeket Ezért nem eszi meg a gyerek a zöldségeket

Nem hiszti, megvan rá a tudományos magyarázat.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Karfiolos tészta

…És ha ebben a változatban megunod, készítsd el a mandulás-brokkolis verziót is. Akármelyiket is választod, egy nagy adag friss petrezselyem és snidling nem hiányozhat a tetejéről.

2021. június11., 10:52

Ez a meleg karfiolos saláta mascarponéval és bazsalikommal az igazi

Bármelyik kezdő szakács könnyen összedobja ezt a gyors, meleg salátát, amit aztán csirke, halak és vörös húsok mellett is bevethetsz.

2021. január10., 06:04

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

A morzsás karfiol még finomabb lesz, ha az újhagyma zöldjét és petrezselymet is felhasználsz hozzá

Kedvencünk ezúttal tavaszi változatban készült, és annyira finom lett a zöldekkel, hogy legközelebb egy kis bögre zöldborsót is csempészünk majd a karfiolfalatok közé.

2021. április29., 10:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek