Sültkarfiol-saláta szerecsendióval és bulgurral – főételnek és köretként is tökéletes

Megszokott zöldségünk, a karfiol is lehet nagyon érdekes, főleg, ha egy adag bulgurral és keleti fűszerekkel dobod fel. Ha salátaként ennéd, adj hozzá friss petrezselymet, kanalazz rá joghurtot, ha vega főételt készítenél, padlizsánhajóba töltsd, köretként pedig bármilyen húsféle mellett tökéletes.

A bulgur rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek és diétázóknak is ajánlott. Római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, kardamom – ezek mind tökéletesen illenek ehhez a fogáshoz.

Paprikával és mentával is feldobhatod.
Paprikával és mentával is feldobhatod.manyakotic

Hozzávalók 2 személyre

Az alaphoz

  • 1 bögre bulgur
  • 2 bögre alaplé
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 3 evőkanál olívaolaj

Az öntethez

  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál méz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis kanál
  • ízlés szerint római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel az alaplét, öntsd bele a bulgurt, keverj rajta néhányat, és tedd félre, hogy fedő alatt úgy 20 perc alatt megpuhuljon. 

Szedd kis rózsáira a karfiolt, olajozd meg egy kicsit, és süsd puhára a sütőben a karfioldarabok méretétől függően 20-40 perc alatt. Amikor a bulgur és karfiol is megpuhult, keverd össze az öntet hozzávalóit, majd forgasd össze a zöldséggel és a búzatörettel. Ha még izgalmasabbá tennéd, főtt csicseriborsóval, mazsolával, friss mentával vagy egy adag füstöltpaprika-porral dobd fel. 

kapcsolódó Ezért nem eszi meg a gyerek a zöldségeket
Ezért nem eszi meg a gyerek a zöldségeket

Nem hiszti, megvan rá a tudományos magyarázat.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ezt a sült tojásos karfiolt most indiai hangulatban, csípősen készítettük el

Ki tudja, miért annyira remek étel a karfiol tojással, morzsával és egy kevés jó hideg tejföllel a tetején, de annyi biztos, hogy számos variációja akad, amikkel még izgalmas is maradhat egyszerű kedvencünk. Ez az indiai épp ilyen, csípősrajongóknak füstös csiliszósszal vagy Sirachával a tetején tálald. Egyszerűen tökéletes a tejföl tetején.

2021. március20., 12:52

Meleg, karfiolos csicseriborsó-saláta – nálunk füstölt paprikával, csilivel és köménnyel készült

Egy gyors, meleg saláta, ami füstölt paprikával lesz igazán finom. Ha épp van otthon zellerszár, abból is kockázz bele egy keveset!

2021. június11., 12:52

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

2021. október18., 11:24

Karfiolos tészta

…És ha ebben a változatban megunod, készítsd el a mandulás-brokkolis verziót is. Akármelyiket is választod, egy nagy adag friss petrezselyem és snidling nem hiányozhat a tetejéről.

2021. június11., 10:52

Négysajtos sült karfiol

Ha nem foglalkoznál túl sokat a vacsorával, csak főzz egy nagy adag karfiolt és pirítsd rá kedvenc sajtjaid, akár egy nagy adag házi morzsa társaságában. Akár húsmentes vacsoraként is tökéletes.

2021. június12., 11:24

Mustra