Póréhagymaleves gnocchival vagy anélkül – hedonisták és diétázók is szeretni fogják

Mi nagyon bírjuk azokat az ételeket, amikkel a család minden tagja úgy lakhat jól, hogy gasztrohite sem sérül közben. Ez a leves pont ilyen: finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó, hősies életmódváltók is.

A póréhagyma gyógyhatását nagyjából azóta tartják számon, amióta fogyasztják. A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták, de illóolaj-tartalma kedvező hatással van az emésztésre is. Érdemes minél többet fogyasztanod belőle, mert szervezetünkre gyakorolt hatása nagyjából megegyezik a fokhagymáéval, ám kíméletesebben, enyhébb formában fejti ki azt: fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van, de féregűző szerként is régóta ismert és bevált.

Egy kevés sajt is elfér a tetején.
Egy kevés sajt is elfér a tetején.Ken Cave

Hozzávalók 4 személyre:

A gnocchihoz

  • 60 deka burgonya
  • 5 deka reszelt parmezán
  • 1 darab tojás
  • 20 deka liszt
  • 1 mokkáskanál

A leveshez

  • 2 szál póréhagyma
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 csokor friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 darab burgonya
  • só és fehér bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a vajon néhány percig az apróra vágott póréhagymát és a burgonyát, majd öntsd fel az alaplével, és főzd meg benne a zöldségeket. Ha megpuhultak (legalább negyedóra kell nekik), add hozzá a tejszínt, majd egy botmixerrel keverd krémesre a levest. 

A gnocchihoz főzd meg jól a burgonyát, majd nyomd át krumplitörőn, és jól dolgozd el a többi hozzávalóval. Sodord kisebb rudakra, azokat vágd 2-3 centisre, és formázz belőlük ovális gnocchikat, amiknek aztán villát belenyomva adhatsz egy kicsit érdekesebb formát. Forró, sós vízben főzd ki, és kanalazz belőle a levesek közepébe, majd a friss petrezselyemmel tálald a fogást. 

(Ha még izgalmasabbá tennéd, cseréld a gnocchiban a burgonya harmadát sütőtök- vagy céklapürére, így gyönyörű színes levesbetétek kerülnek majd az asztalra. Főétel is egyszerűen készülhet belőlük: csak forgasd át egy kevés forró vajon a kifőtt gnocchikat, fűszerezd – a céklásat köménnyel, a tököst csilivel és gyömbérrel –, majd tálald forrón, friss rukkolaszálak tetején, egy adag reszelt sajttal megszórva.)

Készítsen gnocchit csalánnal!

Az olasz gnocchi a krumplisnudli tesója. A csalán csak első hallásra bizarr hozzávaló, ha szereti a gyógynövényeket, és szeret kísérletezni, vágjon bele bátran!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Hidegen is finom: rizssaláta pestóval, brokkolival és csirkefalatokkal

Az a jó ebben a salátában, hogy nemcsak frissen, melegen lesz nagyon finom, hanem akár hidegen egy utazás közben, vagy az irodában is tökéletes.

2020. február12., 10:44

Tökös-narancsos gnocchi zöld borssal és sonkával

A napon szárított sonkából 4 főre is elég belőle 7-10 deka, mert ez a nagyon aromás finomság vékony csíkokra vágva is van annyira izgalmas, hogy ilyen kis mennyiségben is feldobja a házi gnocchikat. Tök helyett burgonyával vagy batátával is készülhet, mindenképpen költségkímélő négyfős vacsora lesz a végeredmény.

2020. augusztus29., 06:04

A fahéjas mázzal sült kacsacomb mellé a zöldhagymás uborkasaláta lesz a tökéletes köret

Jó csípősen, mézzel, fahéjjal és paprikával szeretjük a legjobban ezt a mázas kacsát, amihez a saláta mellé egy kis adag vörösboros-fűszeres szilvaragu is remekül illik, főleg az őszi hónapokban. Ha tovább fokoznád az izgalmas köretek számát, piríts meg néhány főtt céklát egy kevés vaníliás vajban.

szeptember16., 10:24

Sütőben sült tejszínes gnocchi brokkolival és paradicsommal

Olasz hangulatúra sikerült ez a gyors fogás, ami ráadásul költséghatékony is lehet, ha házi gombócokkal készül és napon szárított, otthon készült paradicsom kerül bele.

augusztus23., 12:52

Gombás-sajtos gnocchi – jó sok sült fokhagymával lesz az igazi

Sosem árt, ha van otthon egy adag előre elkészített, sült fokhagyma. Sokáig eláll, és remek saláták tetején, sós muffinok hozzávalójaként, de akár egy-egy tésztás fogásnak is finom ízesítője lesz.

július26., 12:52

Gnocchi kéksajttal és gombával – vega különlegesség, amit friss zellerrel dobtunk fel

Ha te magad készítesz hozzá sütőtökös vagy édesburgonyás gnocchit, akkor lesz a legfrissebb és legfinomabb. Ha most nincs ennyi időd az ebédre, vásárolj előre elkészített változatot – a kéksajt remekül feldobja majd.

július14., 12:52

Mustra