Póréhagymaleves gnocchival vagy anélkül – hedonisták és diétázók is szeretni fogják

Mi nagyon bírjuk azokat az ételeket, amikkel a család minden tagja úgy lakhat jól, hogy gasztrohite sem sérül közben. Ez a leves pont ilyen: finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó, hősies életmódváltók is.

A póréhagyma gyógyhatását nagyjából azóta tartják számon, amióta fogyasztják. A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták, de illóolaj-tartalma kedvező hatással van az emésztésre is. Érdemes minél többet fogyasztanod belőle, mert szervezetünkre gyakorolt hatása nagyjából megegyezik a fokhagymáéval, ám kíméletesebben, enyhébb formában fejti ki azt: fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van, de féregűző szerként is régóta ismert és bevált.

Egy kevés sajt is elfér a tetején.
Egy kevés sajt is elfér a tetején.Fotó: Ken Cave

Hozzávalók 4 személyre:

A gnocchihoz

  • 60 deka burgonya
  • 5 deka reszelt parmezán
  • 1 darab tojás
  • 20 deka liszt
  • 1 mokkáskanál

A leveshez

  • 2 szál póréhagyma
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 csokor friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 darab burgonya
  • só és fehér bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a vajon néhány percig az apróra vágott póréhagymát és a burgonyát, majd öntsd fel az alaplével, és főzd meg benne a zöldségeket. Ha megpuhultak (legalább negyedóra kell nekik), add hozzá a tejszínt, majd egy botmixerrel keverd krémesre a levest. 

A gnocchihoz főzd meg jól a burgonyát, majd nyomd át krumplitörőn, és jól dolgozd el a többi hozzávalóval. Sodord kisebb rudakra, azokat vágd 2-3 centisre, és formázz belőlük ovális gnocchikat, amiknek aztán villát belenyomva adhatsz egy kicsit érdekesebb formát. Forró, sós vízben főzd ki, és kanalazz belőle a levesek közepébe, majd a friss petrezselyemmel tálald a fogást. 

(Ha még izgalmasabbá tennéd, cseréld a gnocchiban a burgonya harmadát sütőtök- vagy céklapürére, így gyönyörű színes levesbetétek kerülnek majd az asztalra. Főétel is egyszerűen készülhet belőlük: csak forgasd át egy kevés forró vajon a kifőtt gnocchikat, fűszerezd – a céklásat köménnyel, a tököst csilivel és gyömbérrel –, majd tálald forrón, friss rukkolaszálak tetején, egy adag reszelt sajttal megszórva.)

Készítsen gnocchit csalánnal!

Az olasz gnocchi a krumplisnudli tesója. A csalán csak első hallásra bizarr hozzávaló, ha szereti a gyógynövényeket, és szeret kísérletezni, vágjon bele bátran!

Tovább »

Még több recept

Ez a gyors gombaragu egy adag pasztinákkal készült gnocchi mellett lesz a legfinomabb

Nemcsak gnocchi mellett, de melegszendvics és tészta tetején is remek ez a ragu. A jó minőségű sajtoktól és a vajtól lesz igazán klassz aromája, ha pedig variálni szeretnéd, bazsalikom helyett friss tárkonyt, majoránnát vagy petrezselymet is használhatsz.

február14., 06:00

Tökös-narancsos gnocchi zöld borssal és sonkával

A napon szárított sonkából 4 főre is elég belőle 7-10 deka, mert ez a nagyon aromás finomság vékony csíkokra vágva is van annyira izgalmas, hogy ilyen kis mennyiségben is feldobja a házi gnocchikat. Tök helyett burgonyával vagy batátával is készülhet, mindenképpen költségkímélő négyfős vacsora lesz a végeredmény.

2020. augusztus29., 06:04

Csirkemáj almás salátával és fekete ribizlis öntettel – egy különlegesség a hagyományos alapanyagból

Ha te is imádod a májat, de a resztelt változatnál valami izgalmasabbat is készítenél, ezt a salátát dobd össze!

június14., 10:24

Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

2020. február5., 10:56

Cukkinis tészta

Ha a tészta egy részét cukkinitésztára cseréled, a fogás még mindig nagyon finom marad, de kalóriákból jóval kevesebb lesz majd a vacsorádban.

június14., 12:52

Mandulás karfiolleves

Te is karfiolrajongó vagy? Akkor nincs más hátra, csak a rántott és párolt változat után elkészíteni vele néhány finom levest. Például ezt.

június13., 12:52

Mustra