5 trükk, amivel lebuktathatod a rejtett kamerákat a hotelszobádban

GettyImages-86550198

Szépen lassan beköszönt a jó idő, és ezzel együtt felébrednek utazási terveink is. Rengetegen választják az Airbnb (Airbed&breakfast) online foglalási szolgáltatásait, ez észszerű kompromisszum ugyanis azoknak, akik egy utazásnál inkább az élményre szeretnének költeni, nem pedig a hotelre. Ám egy magánszemélytől bérbe vett szobának vannak kockázatai is.

Ezek a kockázatok pedig az egyik legérzékenyebb pontunkat, a privát szféránkat érintik. A régi kémfilmekben ámulattal néztük, hogy a titkos ügynökök méregdrága felszerelései között ott lapultak a mikrokamerák, amelyekkel észrevétlenül figyelhetik meg áldozatukat. Ezeket akár csokornyakkendőbe is el lehetett rejteni (mielőtt persze agyonkábelezték szerencsétlen ügynököt). Ma ezeket az akár inggombméretű, vezeték nélküli mini kamerákat bárhol, bárki be tudja szerezni, akár egy tálca tojás áráért. Az emberek pedig – többnyire jó szándékkal – meg is vásárolják. Nem véletlen, hogy évről évre több a visszaélés: ilyenkor hallhatunk a női öltözőkbe, mosdókba szerelt eszközök miatt kirobbant botrányokról.

Ahogy az sem véletlen, hogy az Airbnb nemrégiben kiadott egy közleményt, miszerint idén áprilistól betiltja az ingatlanon belül elhelyezett biztonsági kamerákat. Jelenleg ugyanis ezeknek az eszközöknek a használata megengedett a közös helyiségekben, nappaliban, folyosón, abban az esetben, ha a kamerák helyéről pontos tájékoztatást adnak a vendégeknek a kiválasztott lakás jellemzésében. Hogy a felhasználok aggályai miatt hozott új rendelkezéseket ki mennyire tartja be, azt persze nem tudhatjuk, ezért érdemes felvérteznünk magunkat pár remek lájfhekkel!

Hogyan védekezhetünk a rejtett kamerák és más okoseszközök ellen? Hát okostelefonnal!

A MUO 5 hasznos tippet gyűjtött össze, milyen trükkök és applikációk segíthetnek lebuktatni azokat, akik a privát életünkre kíváncsiak.

Okostelefonjaink legalább öt módon képesek idegen eszközöket felismerni. Képesek elektromágneses mező érzékelésére, fényvisszaverődés, infravörös fény érzékelésére, Bluetooth-jelek fogására és azonosítására, továbbá WI-FI alapú eszközök detektálására. Ezek alapján 5 applikáció és trükk segít megvédeni a magánszféránkat.

A rejtett kamerák ma már fillérekbe kerülnek
A rejtett kamerák ma már fillérekbe kerülnekSolStock / Getty Images Hungary

1. Elektromágneses jelek érzékelése

Az elektromágneses mezőt (EM) kimutató applikációk kamerák és más eszközök közelségét képesek meghatározni, mivel a használatban lévő eszközök elektromágneses jeleket bocsátanak ki. Ez alapján a rejtett kamerákat nemcsak észlelni tudjuk, hanem egészen pontosan meg is határozhatjuk helyüket a szobában. Ilyen alkalmazások pedig ingyenesen is elérhetőek. Egyik példa erre a Hidden Camera Detector (Rejtett Kamera Érzékelő), amely egy vörös fényjelzés segítségével jelzi a rejtett eszközöktől való távolságot, tehát úgy használhatjuk, mint valami poloskadetektort egy James Bond-filmben.

2. Fényvisszaverődés kiszűrése

A kamera- és fényképezőlencsék visszatükrözik a fényt. Ezt használja ki az az alkalmazás is, ami a fényvisszaverődés alapján szűri ki az illegális eszközöket. Ez kevésbé hatékony, mint az elektromágneses mezőt érzékelő programok, de gyorsan fel lehet vele fedezni a kukkolók eszközeit. Ingyenesen elérhető alkalmazás androidos készülékek számára a Glint Finder. Ugyanezen az elven működig Apple-termékekre a Hidden Camera Detector, ami a neve ellenére teljesen más appot rejt, mint a korábban említett EM rendszer.

Egy rövid vizsgálatot érdemes tartani, miután elfoglaltuk a szállást
Egy rövid vizsgálatot érdemes tartani, miután elfoglaltuk a szállástThe Good Brigade / Getty Images Hungary

3. Infravörös fény észlelése

Gyenge látási viszonyok között a rejtett optikai eszközök infravörös (IR) fény kibocsátásával képesek felvételeket készíteni. A legtöbb okostelefon pedig képes ezt a fényt befogadni, érzékelni a saját, már telepített fényképező funkciójával. Tehát még arra sincs szükség, hogy dedikált appot töltsünk le. Ezt akár otthon is tesztelhetjük, ha van otthon infravörös fényt kibocsátó eszközünk, például egy televízió távirányítója. Kapcsoljuk le a villanyokat, nyissuk meg a fényképezőt telefonunkon, és indítsunk kamerafelvételt. Ha a távirányító egyik gombját megnyomjuk, akkor a telefonunk képernyőjén észlelni fogjuk az egyébként szabad szemmel nem látható, villódzó fényjelzést. Ugyanígy idegen helyen is ki tudjuk szűrni este vagy leoltott lámpánál, ha „éjjellátó” készülék működik a szobánkban.

4. Bluetooth-kezelőnk átnézése

Bluetooth, te áruló! A Bluetooth adatátvitelre képes kamerákat is applikáció nélkül szűrhetjük le. Elég, ha megnézzük, hogy milyen kapcsolatokat mutat a Bluetooth-kezelőnk. Ha találunk valami gyanús nevet, keressünk rá az interneten, milyen eszközzel van dolgunk.

5. Wifikezelőnk megvizsgálása

Hasonlóképpen észlelhetünk gyanús kapcsolatokat, ha a wifikezelőnket nyitjuk meg, egyes „kémeszközök” ugyanis a vezeték nélküli hálózatra kapcsolódnak rá. Azonban vannak rejtett kapcsolatok is, amiket a kezelőnk nem fog mutatni. Ha ezeket a rejtett kapcsolatokat akarjuk felfedni, használjunk wifielemző applikációt (WI-FI analyzer app).

Hogy melyik lehetőséget használjuk, az rajtunk áll, de érdemes legalább két módszert bevetnünk.

Jól használod a routeredet? Cikkünkből kiderül, kattints ide!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek