Feldobtuk az ismerős fogást: zöldborsós-szójababos sertésszűzragu

Ez az étel egyfajta tokány, amiről annyi biztosan igaz, a pörkölthekhez hasonlóan készülő étel, a legtöbbször borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. Ha készítésekor nagyon autentikus akarsz lenni, jó, ha tudod, hogy ehhez az ételhez a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő, ennek a neve a tokányra vágás.

Ha nem jutsz szójababhoz, akkor készítsd borsóval és zöldbabbal, de akár fehérrépát is keverhetsz a raguba. Minél több ress, fűszeres zöldség jut bele, annál jobban jársz.  
 

Borsóval és zöldbabbal is finom.
Borsóval és zöldbabbal is finom.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 30 deka felcsíkozott sertésszűz
  • 1 bögre szójabab
  • 0.5 bögre borsó
  • ízlés szerint só, majoranna és frissen őrölt bors
  • a sütéshez olaj
  • 1 deci tejföl
  • 1 deci tejszín
  • 1 kisebb fej felkockázott vöröshagyma
  • 4 darab felaprított fokhagymagerezd
  • 1 teáskanál liszt
Recept idők

Tedd fel főni a szójababot egy babérlevéllel és egy kanál sóval. 

Közben melegítsd fel a zsiradékot, puhítsd rajta 5 percig a vöröshagymát, majd mehet hozzá a fokhagyma és a hús is. Kifehéredésig süsd, ekkor sózd és borsozd, és add hozzá a borsót és a szójababot is. Így is adj neki néhány percet, majd keverd bele a tejszínt és a teáskanál liszttel elkevert tejfölt. Ha szaftosan szeretnéd, több tejszínt is adhatsz a keverékhez, ha pedig a lehető legegészségesebb változatot szeretnéd elkészíteni, akár ki is hagyhatod belőle.

Amikor besűrűsödött, ízesítsd még sóval, ha szükséges. Ha van időd az elkészítésére, egy adag friss petrezselyemmel elkevert, házi tésztával tálald. 

A sertésnek helye van a modern konyhában
A sertésnek helye van a modern konyhában

Rengeteg oknak köszönhetően egyre tudatosabban étkezünk, ami jó hír. Korántsem jelenti azonban azt, hogy az olyan, hagyományos alapanyagoknak, mint a sertéshús, ki kéne kerülnie fogásaink közül. Az persze nem mindegy, milyen minőségű és eredetű hústerméket választunk - ebben segítünk.

Tovább »

Még több recept

Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

február5., 10:56

Szereted az olasz konyhát? Adj a tésztához csirkemellet, olívát és citromhéjat!

Csirkével, hallal és tenger gyümölcseivel is működik ez a klassz és gyors vacsora, amihez néhány jó minőségű alapanyagon kívül nem is kell más. Egyszerű minimálfogás olasz hangulatban.

március21., 06:00

Ne csak a fára jusson a habcsókból – készíts belőle ünnepi pohárdesszertet!

A ropogós habcsók mellett a puha, savanykás gyümölcsök és a tejszín tökéletes végeredményt szül. Nálunk a bogyós gyümölcsök mellé mindig kerül egy kevés rózsabors és fekete bors is, most sem történt másként.

november28., 06:04

Alfredo light – így lesz a fokhagymás, parmezános tésztából legálisan falható finomság a diéta alatt is

Nincs is jobb az olasz tésztaételeknél, főleg, ha egy adag vajat és jó sok parmezánt is adunk a frissen gyúrt, házi tésztához – mondjuk mi. Iáj – mondaná erre a vérképünk.

február14., 09:20

A vegán ételek is lehetnek nagyon finomak: csicseriborsó-saláta fűszeres zabkolbásszal

Klassz, magyaros ízű, és nincs „nyúlkaja” hangulata sem ennek a mézes-mustáros csicseriborsó-salátának, amihez grillen sült zabkolbászok készültek nálunk. Utóbbiak neve kissé bizarr, de ettől eltekintve tökéletes és jó fűszeres, vegán húshelyettesítők, amik otthon is percek alatt összedobhatók.

február28., 10:40

Ha egy gyors desszertet készítenél ünnepekkor, dobd össze ezt a csokis pohárkrémet szarvasgombával

A szarvasgombaolaj nem fogy túl könnyen, mert csak nagyon visszafogott ízek mellett működik igazán, de ebben a csokis desszertben tökéletes helye van, főleg ünnepek környékén.

december2., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.