Növényi alapú fogásokkal kalóriákat spórolhatsz, vitaminokhoz juthatsz, és még az is megeshet, hogy mindezért nem kell nyers zöldségeket rágcsálnod.
Az nyert, amelyik nem félt egy szokatlan alapanyagot is a tésztához adni.
Osztrák hangulatú az egyik legnagyobb téli kedvencünk, és ha te sem ijedsz meg a különleges ízek kombinációjától, mindenképpen érdemes kipróbálnod. Nálunk csilis majonézzel a nyerő.
A majonézes öntetet egy kevés téli fűszerrel dobtuk fel, és ha kipróbálod, látni fogod, hogy a mézeskalács-hangulat nemcsak a süteményeknek áll jó.
Imádjuk a panzanellát, nem is szégyelljük, már csak az utána elfogyasztott, szintén olasz hangulatú vödörnyi tiramisuról kell leszokni ahhoz, hogy az újévi életmódváltás tökéletes legyen.
Akár köret is lehet belőle, de ha nem vágysz túlságosan nehéz vacsorára, ezt érdemes összedobnod egy nagy adag koktélparadicsommal és rukkolával.
Mit tennél, ha holnap eljönne a világvége?
Friss zöldségekkel saláta lesz belőle, azok nélkül egyszerű köret, ami vörös húsok és szárnyasok mellett is finom lesz. Egy kis méz és só remekül kihozza a sült zöldségek ízét, és ha olajspray-vel adod hozzá a zsiradékot, a kalóriákkal is spórolhatsz.
Ha nem köretnek szánod, egy nagy bögre főtt csicseriborsóval dobd fel ezt a finomságot, amiben a friss, savanykás narancs mellett tökéletes a sós halloumi sajt és a még ropogósra párolt zöldségfalatok.
Töltsd néhány házi tortillalap közepébe, vagy tálald párolt rizs tetején, mindenképpen finom és egészséges ez a zöldségragu, amit akár olaszos, paradicsomos változatban egy nagy adag sajttal is kipróbálhatsz.
Ezerféleképpen variálható a hummusz, akár füstös-csípős változatban, akár céklás-borsos vagy szerecsendiós-fahéjas hangulatban is összedobhatod. Egy jó pita és zöldségfalatok mellett tökéletes snack, de akár vendégváróként is megállja a helyét egy nagy adag házi változat.
Tuti, hamar meglesz, miből idéztünk.
Neked volt már Stendhal-szindrómád? Ha jártál már múzeumban, és értékeled a művészetet, előfordulhat.
Egy kevés tejföl és lime ad mexikói hangulatot ennek az egyszerű, növényi alapú fogásnak, amiben az édesburgonyát akár főtt fehérbabbal is helyettesítheted.
Avokádó, fehérbab és egy adag jó fűszeres rizs teszi tökéletessé ezt a fogást, amit mi jó köményesen, fokhagymásan és csípős változatban szeretünk a legjobban. Akár néhány hámozott, balzsamecettel meglocsolt paradicsomszelet is remekül illik hozzá.
Egy jó tésztaétel bármikor jöhet, főleg egy nagy adag házi tagliatellével készítve, amihez elég egy bögre liszt, két tojás, egy kanál olaj és egy nagy adag kifejezetten sós víz, amiben percek alatt megfő a frissen készült változat.
Édesburgonyából és hagyományosból is nagyon szeretjük ezt a fogást, amit nálunk egy kis adag sült bacon és aromás kéksajt dob fel.
Mit tippelsz, melyik szóra érkezett a legtöbb szavazat?
Kvízünkben kiderül, hogy mennyire vagy képben a legismertebb világirodalmi költőkkel és verseikkel.
Ha csak egy kevés tészta maradt otthon, főzd bele ebbe a vörös pestóval készült levesbe, ami segít így év elején egy kicsit kevesebb kalóriát fogyasztanod. Ha szereted a pizzát, ennek a klassz, gazdag levesnek az ízeit is imádni fogod.
A kukoricától édes, a Cayenne-csilitől kissé csípős lesz ez a finomság, ami szuper lesz minden mexikói hangulatú főétel előtt, de egy fáradtabb napon akár helyette is. Tortillacsipszekkel és jalapeñokarikákkal érdemes tálalnod.
Ne csak köretként gondolj a rizsre – desszerteket és akár egy jó levest is készíthetsz belőle. Ez a gyors változat nálunk egy kevés tejszínnel, citrommal, tárkonnyal és friss, napon szárított sonkaszeletekkel készült.
Pestóval, friss, balzsamos paradicsomokkal és kedvenc olasz sonkáinkkal szeretjük a legjobban ezeket a pizzákat, amik akkor a legfinomabbak, ha minél több zöldség kerül a kis tortillalapok tetejére. Nálunk most életmódváltó verzióban készült, így nem került a tetejére túl sok sajt, csak egy-egy evőkanál frissen reszelt, aromás parmezán.
Néha a legnagyobb pátoszt is teljesen hétköznapi események ihletik.
A tiramisu-chiapudingot próbáltad már?
Szofjának fogalma sem volt arról, hogy milyen kihívásokkal és nélkülözéssel teli életre mondott igent, amikor Lev Tolsztoj felesége lett.
A sertés állítólag akár a föld alól is előtúrja a szerencsét, így ha az év összes többi napján nem is eszel belőle, az első néhány napon érdemes.
Van remény arra is, hogy a zacskós tészták a lehető legfinomabbak legyenek – mutatjuk, mire kell odafigyelned a főzés során.
Amikor elkészül, csak vágd ketté, kend meg egy kevés krémsajttal, és tálald füstös lazacszeletekkel.
Egy kevés citrom és narancs is került bele, hogy pótold a vitaminokat, és a zabot sem hagytuk ki, hogy jó sokáig eltelítsen ez a klassz reggeli ital.
A lencse és mellette minden apró szemű alapanyag a babona szerint gazdagságot jelent a következő évben.
Nem érdemes csak köretként gondolnod a kuszkuszra, forró, mézes tejjel vagy vízzel megpuhítva klassz reggeli lehet belőle. Mi mandarint és őszibarackot adtunk hozzá, de szuper grillezett ananásszal, banánnal és kókusztejjel is.
Nem kell hozzá más, csak egy nagy szelet pirított, kovásszal készült kenyér, egy nagy adag natúr sajtkrém és ez a finom gombás ragu, amivel gyors, vega, gyomorkímélő reggelit készíthetsz az új év első napjain. Vagy máskor.
Teszteld, mennyire vagy otthon a népi bölcsességek világában!
Ebben a változatban van egy kevés sült bacon és bab, és nagyon jót tesz az angolos hatás ennek a klassz, fűszeres lecsónak. Kenyér helyett pirított kalácsszeletekkel is próbáld ki!
Ha a tengerentúl hangulatában készítenéd a reggelid, dobj össze néhány amerikai palacsintát baconnel, helyezz a rakás tetejére egy kocka lágy, sós vajat, és locsold meg az egészet egy kevés juharsziruppal. Csak elsőre fura, az édes és sós ízek kombinációja nagyon jót tesz a semleges palacsintatésztának.
Szeretjük a hot dogot mustárral is, de ha az új év első napjain egy kicsit pimpelnél a fogáson, érdemes juharszirupos mustárral és sült hagymával készítened. A ropogós hagyma tökéletes lesz a kissé édes szósz mellett.
Csak dobj bele minden maradék zöldséget, amit otthon találsz, adj hozzá olasz fűszereket, és tálald néhány sajttal összeolvasztott bagettszelettel. Tökéletesen kivált egy vacsorát.
Eltitkolt szerető, múzsa a múltból és egy elfeledett tehetség, vagyis a kedvenc irodalmi történeteink az évből.
Ha olaszosan készítenéd ezt az egyszerű, leveles tésztában sült virslit, tekerd körbe napon szárított sonkával, és ízesítsd pestóval és egy kevés pecorino sajttal.
A lilahagyma-csatni tökéletes húsok mellett, házi hamburgerekben kecskesajt mellett és akár leveles tésztába is töltheted egy nagy adag feta társaságában. Az édeskés csatni mellett tökéletes bármilyen sós sajt.
Egy kevés bacon és csicseriborsó is helyet kapott a grillezett padlizsán mellett, és ha igazán finomra készítenéd, minél több salátafélét és zöldfűszert adj hozzá!
Persze hogy a legjobb a házi, gyúrt változat, de ha egy tésztavacsoráról maradt még két adag hideg penne, adj neki új ízeket egy kevés forró vízzel, meleg vajjal, virslivel és ezzel a klassz, mézes-mustáros szósszal.
Nemcsak az a fontos, hogy profi késeid legyenek, hanem az is, hogy megfelelően tárold a darabokat, és mindegyikről tudd, hogy mire való.
Könnyű és a nyaralások hangulatát idézi ez a gyors tésztaétel, amiben a legjobb, hogy bátran a saját ízlésedre formálhatod, hiszen rengetegféle zöldség és fűszer elfér benne. A mi kedvencünk egy kevés káposztát és rengeteg borsot is kapott.
Ha már most belevágnál az új életmódba, amire majd csak január elsején teszel fogadalmat, kezdd ezzel a klassz húsos fogással. Annyira gazdag ízekben, hogy nem lesz olyan rettenetes, ha cukkinitésztát vagy karfiolrizst tálalsz mellé.
Készíts mellé grillezett padlizsánt vagy sült paprikát, tedd fokhagymás marinádba, és tálalj mellé spenótos gnocchit egy kevés parmezánnal, így ezerféle egészséges íz lesz a tányérodon.
Egy eltitkolt szerető, egy botrányos házasság és egy különös félelem története szerepel a kedvenc világirodalmi sztorijaitok között.
Tehetségesek, népszerűek, mégis úgy döntöttek, hogy kilétüket nem hozzák az olvasók tudomására.
Ha jó vagy a magyar irodalmi kvízekben, akkor ez a kihívás sem fog gondot okozni. Persze nem árt egy kis filmismeret sem.
Nem is olyan nehéz megfejteni, mire utalhat a betakart malackák kifejezés, és ha valamikor, az új év első napjain érdemes is készítened belőlük egy-egy adagot. Szerintük vajas, mézes croissant mellett a legfinomabbak.
Nem kötelező újévkor a lencseleves vagy a lencsefőzelék, nyugodtan készíthetsz olyasmit belőle, ami nem kísért rémálmaidban napközi óta. Ez a finom, vörösborral készült pásztorpite például kifejezetten alkalmas arra, hogy új életet leheljen ebbe a nem túl népszerű alapanyagba.
Mangócsatnival és egy kis fetával ízesített rukkolasalátával tálaljuk a legszívesebben ezeket a kamu húsgolyókat, leginkább így év elején, amikor egyrészt kötelező alapanyag a lencse, másrészt a húsételekből is elég egy időre.
Egy gyors, marokkói hangulatú leves, és máris letudtad a kötelező újévi lencsét, ráadásul egy kevés bacont is tettünk bele, hogy a malac se maradjon ki ebből a pofonegyszerű fogásból.
Guy de Maupassant, a franciák fontos írója annyira utálta az Eiffel-tornyot, hogy a lábánál költötte el az ebédjét – onnan legalább nem látta.
Hagyományosan a darált marharaguval készült hamburger neve a Sloppy Joe, de ha már újév, a pénztárcád érdekében akár lencséből is elkészítheted.
Jó kis indiai fogás, amihez nem is kell más, csak egy adag naankenyér és rengeteg fűszer. Ha nem ijedsz meg az igazán erős aromáktól és szereted a különlegességeket, inkább ezt dobd össze újévre, mint a hagyományos lencselevest.
Ha nem vagy egy nagy lencsefan, mégis összedobnál belőle valamit az új év első napjára, legyen kedvenc taboullehrecepted egyik hozzávalója a lencse. Egy kevés paprikában megforgatva egészen új szintre emeli a petrezselymes salátát.
Akár néhány narancsszelettel is feldobhatod ezt a salátát, ami akkor lesz a kedvenced, ha imádod a különleges alapanyagokat és ízkombinációkat.