Az év világirodalmi sztorijai, amiket a legjobban szerettetek

A világirodalom írói izgalmas figurák voltak szokatlan szerelmi élettel, különös félelmekkel, megdöbbentő vágyakkal és nagyszerű művekkel. Az idei év öt legizgalmasabb világirodalmi cikkét idézzük fel.

Boccaccio már közel hétszáz éve tudta, hogyan védekezhetünk a járvány ellen; Lewis Carroll Alice Csodaországban című regénye közel sem az a tündérmese, aminek hittük; van, ami még a horror nagyágyúját, Stephen Kinget is halálra rémíti; Edgar Allan Poe házassága több szempontból is megdöbbentette a környezetét; Charles Dickens viszonyára pedig évszázadokig nem derült fény – ezeket a történeteket szerettétek a legjobban ebben az évben. 

Boccaccio többet tudott a járványról, mint hinnénk

Giovanni Boccacciónak nem volt semmi köze az epidemiológiához, mégis sejtett valamit. Fő művén, a Dekameronon 1348-ban, vagyis az európai pestisjárvány idején kezdett el dolgozni. A novelláskötet szereplői, tíz karanténba kényszerült fiatal, tíz éjszakán keresztül száz történetet osztanak meg egymással, hogy elüssék az időt, amíg csillapodik a járvány. Már a korabeli orvostudomány is úgy vélte, hogy testi egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen a mentális egészségünk fenntartása, amit akkoriban mi sem támogathatott jobban, mint a történetmesélés, az olvasás és az éneklés, vagyis mindaz, amivel Boccaccio fiataljai szórakoztatták magukat. 

Az igazi Alice

Az irodalomtörténészeket régóta foglalkoztatja a kérdés, vajon valóban egy hatéves kislány ihlette-e az Alice Csodaországban főszereplőjét, és ha igen, milyen viszonyban állhatott az íróval? Lewis Carroll szívesen töltötte szabadidejét barátja három kislányával, Lorinával, Edithtel és Alice-szel. A lányok voltak az elsők, akik halhatták Alice történetét, aki egy nyúlüregen át egy különös világba pottyant. Véletlen egybeesés a névválasztás? Az író tényleg meg akarta kérni a kislány kezét? Vajon emiatt szakította meg vele a kapcsolatot a család?

Edgar Allan Poe különös házassága

A misztikus és hátborzongató novelláiról ismert Edgar Allan Poe házassága 21. századi szemmel nem is tűnhetne különösebbnek. Tizenhárom éves unokahúgát vette feleségül, akihez a rokoni és baráti szereteten túl nem kötötte semmilyen romantikus érzület. A frigy mégsem alakulhatott volna jobban. Poe Virginia mellett élte legtermékenyebb írói korszakát, ráadásul felesége nemcsak szemet hunyt hűtlensége felett, még bátorította is. 

Mitől fél Stephen King? 

Mégis mitől félhet a férfi, aki korának legünnepeltebb horrorírója, akinek a fejéből nap mint nap hátborzongatóbbnál hátborzongatóbb jelenetek pattannak ki? Stephen King egy 1984-es interjúban árulta el, hogy halálosan retteg a tizenhármas számtól. A triszkaidekafóbia nevű jelenség az író mindennapjaira is kihat: többek között egy tizenhárom fokból álló lépcsősor utolsó két fokát egyszerre ugorja át, vagyis tizenkét, nem pedig tizenhárom lépésből jut fel a lépcső tetejére, és különösen fél azoktól az évektől, amelyekben három péntek is 13-ára esik.

Charles Dickens titkos viszonya

Charles Dickens 45 éves családapa volt, amikor beleszeretett a 18 éves Ellen Ternanba. A viszony miatt házassága megromlott, és szárnyra kaptak a pletykák, miszerint egy másik nő miatt hagyta el a feleségét. A köztiszteletnek örvendő, sikeres író imázsának viszont határozottan rosszat tett volna a botrány, ezért fiatal szeretőjét haláláig rejtegette a nyilvánosság elől. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek