Minden, amit tudnod kell a kések tökéletes használatához

Nemcsak az a fontos, hogy profi késeid legyenek, hanem az is, hogy megfelelően tárold a darabokat, mindegyikről tudd, hogy mire való, és hogy jól használd azokat, amiket már beszereztél. Ha még nem vagy otthon késügyben, összeszedtük, mire érdemes figyelned, ha a profikhoz hasonlóan használnád a megvásárolt darabokat.

Valószínűleg jóval kevesebb késre van szükséged, mint ahány otthon van, de legalább négyre biztosan szükséged lesz, ha gyakran főzöl. Jól jön egy séfkés a szeleteléshez, egy hámozó a zöldségek és gyümölcsök gyors megtisztításához, filézéshez és egy recés változat a kenyerekhez és a puha alapanyagokhoz. Az sem árt, ha van egy csontozókésed, ahogy persze az sem, ha mindent tudsz arról, hogy érdemes használod ezeket az eszközöket. 

Miért éppen a kések?

Azért, mert ha főzni kezdesz, késekkel mindenképpen dolgod lesz, méghozzá napi rendszerességgel, és nagyon nem mindegy, mennyire biztonságosak és mennyire gyorsítják fel vagy lassítják le a munkafolyamatokat. A sok gyakorlással elért jó technika, a megfelelően kiválasztott, éles kés segít abban, hogy az alapanyagok tökéletes formájúak legyenek, és abban is, hogy ne vesztegesd az időd az alkalmatlan eszközökkel való karistolásra. Ha ez sokáig a mindennapjaid része, hamar elmegy a kedved attól, hogy összedobj valami finomat. 

Ez ám a mutatvány!
Ez ám a mutatvány!ellya_n / Getty Images Hungary

Milyen késekre van szükséged?

Ahogy már írtuk: nem kell lelkes hobbiszakácsként millió kisebb és nagyobb kést felhalmoznod, de szerencsés, ha minél előbb beszerzed a legfontosabbakat. A jó késsel a munka gyors, élvezetes és biztonságos. 

A szakácskés a hagyományos „nagy, konyhai kés”, amit vásárlás előtt érdemes kézbe venned, hogy  megnézd, elég kényelmes-e neked. Érdemes belőle jó minőségűt választanod. A hámozókésre a gyümölcsöknél, burgonyánál, esetleg paradicsomoknál lesz szükséged, de a citrusfélék és kisebb tengeri herkentyűk megtisztítására is alkalmas. A recés, fogazott változat kenyereknél, egyes süteményeknél lesz bevethető, de a puha avokádóhoz és paradicsomhoz is remek. Sem a hámozókésnek, sem a fogazott késnek nem szükséges különösebben drágának lennie, az olcsóbb változatok is lehetnek kifejezetten hatékonyak a megfelelő technikával és jó tárolás mellett. 

Mi kell a kényelmes és hatékony munkához?

Stabilizáld a vágódeszkát! A vágódeszkának a munkalapon kell lennie, kényelmes magasságban, és a lehető legstabilabban. Ez azt jelenti, hogy ha az ember a kezét a ráteszi, akkor nem szabad csúszkálnia. A műanyag változat a konyhapulton szinte biztosan nem elég biztonságos. 

Ha a vágódeszkának nincs csúszásgátló talpa vagy gumírozott alja, akkor oldd meg a problémát egyszerű lájfhekkekkel. A legegyszerűbb trükk, ha nedves ruhát vagy papírtörlőt teszel a deszka alá. Soha ne kezdj el vágni valamit anélkül, hogy megbizonyosodnál arról, hogy a deszkád nem mozog-e a késed alatt, mert még gyakorlott szakácsként is érhet baleset a nem megfelelő előkészületek miatt.

Használj éles kést!

Ha stabil a munkafelület, meg kell győződnöd arról, hogy a kés éles. Ha nemrég vásároltad, és megfelelő tárolóban (nem fiókban) tartod, akkor valószínűleg elég éles, de ha hónapok óta használatban van élezés nélkül, és más evőeszközökkel együtt tárolod egy fiókban, akkor jó eséllyel nem. A nem eléggé éles kés nagyon veszélyes lehet. A tompa kések használatához nagyobb erőkifejtésre van szükség, így nagyobb eséllyel csúsznak meg a hozzávalókon, vagyis nagyobb valószínűséggel vágja meg magát a használójuk. Ráadásul a végeredmény sem lesz a legszebb ezekkel, vagyis rengeteg érv szól amellett, miért érdemes rendszeresen éleztetned a késeidet. Vidd a legfontosabb darabokat szakemberhez évente egyszer vagy kétszer, vagy szerezz be egy fenőkövet, és nézz meg néhány videót arról, hogyan kell használnod.

Ha farsangi jelmez, akkor vajon mi volt a cél?
Ha farsangi jelmez, akkor vajon mi volt a cél?njekaterina / Getty Images Hungary

Fő a biztonság

Nagyon nem mindegy, hogyan tartod a kést, egyrészt a kényelem, másrészt a balesetek elkerülése miatt. Az étel vágásakor fontos, hogy megbizonyosodj arról, hogy az ujjaid nincsenek útban, és hogy a penge egyenletesen mozog az élelmiszeren. A legjobb módszer a biztonságos vágáshoz, ha videókat nézel erről, és nagyon lassan próbálkozol az első időszakban. Ha jól elsajátítod, egy idő után profin, biztonságosan és egyre gyorsabban megy majd. 

Az sem mindegy, milyen a végeredmény

Az összetevők darabolásakor elsősorban az egyenletes méret elérése a cél. Ez nem csak esztétikai kérdés, ez biztosítja, hogy minden darabka egyenletesen készüljön el, és segít elkerülni az ételben az alul- vagy túlfőzött darabokat. A vágás gyakorlásakor kezdj lassan és kicsiben, és koncentrálj erre. Fontos, hogy találd meg a megfelelő, gördülő mozdulatot szeleteléskor, és ne csapj a késsel az alapanyagra. Ez sem ördöngösség, egy idő után egyre jobban megy majd. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek