Ebből a négyféle késből kellene lennie minden háztartásban

A séfek esküsznek a profi késekre, miközben a legtöbben egész jól elvagyunk az otthoni félig áruházi, félig ezer éve a családból valahonnan hozzánk került késekkel. Tényleg leegyszerűsíti a főzést, ha a megfelelő késekkel dolgozunk, vagy az egész úri hóbort, ami arra szolgál, hogy még több tárgyat vásároljunk a fiókok mélyére?

Rossz késsel vágni rettenetesen idegesítő, ez világos. De vajon a jók között is vannak hatalmas különbségek? Tényleg szükséges többféle kés mindenkinek, aki rendszeresen főz? 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Valószínűleg jóval kevesebb késre van szükséged, mint ahány szám szerint otthon van, de megeshet, hogy többfélére. Ha beszerezted a legtökéletesebbeket, akkor sem dőlhetsz hátra, mert ha a kések nincsenek megfelelően karbantartva, akkor nem sokat ér, hogy elméletben a legjobbak közül valók. Fontos, hogy mindig legyenek tiszták, lehetőleg falra szerelhető, mágneses tartón tárold őket, így nem ütköznek össze minden alkalommal, amikor a fiókot kinyitod vagy becsukod. Az is lényeges, hogy legyen otthon egy jó fenőacél, amit szerencsés, ha megtanulsz használni is. Annál is inkább, mert az életlen kés veszélyesebb, mint a pengeéles: könnyebben megcsúszik a felületen, így a balesetek lehetősége is nagyobb. 

A Foodnetwork.ca azt vette sorra, milyen késeket érdemes beszereznünk otthonra annak érdekében, hogy legyen egy teljes, használható készletünk. Listájukról a 4 legfontosabbat választottuk ki. Azt írják: a legfontosabb beruházás a konyhában egy jó minőségű késkészlet, ami biztonságos és gyors előkészítést tesz lehetővé a profik és a hobbiséfek számára is. 

Ezekből a késekből legyen otthon mindenképpen

#1 Séfkés

A szakácskés a legfontosabb késféle, ami ha jó minőségű, jó eséllyel nem is kell többé költened másikra. Amikor kiválasztod, próbáld ki, mennyire kényelmes, és ha azt érzed, olyan, mintha a karjaid meghosszabbítása lenne, akkor az a te darabod. Ezeknek a fajtáknak a pengehossza általában 20-25 centiméter, ami precíz, akár nagyobb felületen történő vágást, vékony szeletelést tesz lehetővé. Válassz egy kicsit nehezebb fajtát, és figyelj arra is, hogy amikor a markolatánál megszorítod, érezd, hogy egyensúlyban van. 

Egy alapdarab.
Egy alapdarab.Alex Gombash / Getty Images Hungary

#2 Hámozókés

Kisebb késféle, ami az apró, gyors mozdulatokat segíti, a gesztenye bevagdosásától a citrusfélék filézésén át az eper zöld leveleinek levágásáig. Az effajta kések pengehossza általában 7-10 centiméter, és a darabolás, kisebb tisztítások mellett akár nagyobb zöldségek hámozására és egyéb precíz feladatokra is tökéletes. Aprításra nem alkalmas, mert balesetveszélyes lehet. 

Erre is jó lehet.
Erre is jó lehet.Candice Bell / Getty Images Hungary

#3 Recés élű kés

Ideális kenyerekhez, péksüteményekhez, sőt egyesek a lágy gyümölcsök, például a paradicsom felszeleteléséhez is ezt használják. A recés felület minden puha textúrába könnyebben beleakad, így egyszerűbb vele a szeletelés. A séfkéssel ellentétben nem mindegyik életre szóló darab, ám annyi garantált, hogy ezzel a késsel anélkül szeletelhetsz kenyeret és más péksüteményeket, hogy összenyomnád őket. Pengehossza legyen legalább 15 centiméter, az sem baj, ha hosszabb. Fontos, hogy miközben használod, a mozdulatok gyorsak és aprók legyenek, és ne nyomd a kenyérre erősen a kést – így lesznek a szeletek a legtökéletesebbek. 

A péksütemények ezzel vághatók a legkönnyebben.
A péksütemények ezzel vághatók a legkönnyebben.Nastasic / Getty Images Hungary

#4 Csontozókés

Ezek a kések a legtöbbször vékony és rugalmas pengékkel készülnek. A halfilézéshez használt kések is legtöbbször flexibilis pengéjű csontozókések, ám a profi halfilézők sokszor különleges, készített, kifejezetten erre a célra használt kések. Nyers húsok és halak csontozására és darabolására ajánlott. Méretét tekintve sokféle lehet, így azt érdemes végiggondolnod vásárlás előtt, hogy milyen és mekkora húsokkal dolgozol a leggyakrabban.

Halakhoz tökéletes.
Halakhoz tökéletes.Oksana Chaun / Getty Images Hungary

Ha pedig még teljesebb készletet szeretnél, akár a desszertekhez szükséges cukrászkést, az Ázsiában népszerű Santoku kést, lazacvágó és steakkést és a séfkés kistestvérét, a hántolókést is érdemes beszerezned

Oszd meg másokkal is!
Mustra