Ebből a négyféle késből kellene lennie minden háztartásban

A séfek esküsznek a profi késekre, miközben a legtöbben egész jól elvagyunk az otthoni félig áruházi, félig ezer éve a családból valahonnan hozzánk került késekkel. Tényleg leegyszerűsíti a főzést, ha a megfelelő késekkel dolgozunk, vagy az egész úri hóbort, ami arra szolgál, hogy még több tárgyat vásároljunk a fiókok mélyére?

Rossz késsel vágni rettenetesen idegesítő, ez világos. De vajon a jók között is vannak hatalmas különbségek? Tényleg szükséges többféle kés mindenkinek, aki rendszeresen főz? 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Valószínűleg jóval kevesebb késre van szükséged, mint ahány szám szerint otthon van, de megeshet, hogy többfélére. Ha beszerezted a legtökéletesebbeket, akkor sem dőlhetsz hátra, mert ha a kések nincsenek megfelelően karbantartva, akkor nem sokat ér, hogy elméletben a legjobbak közül valók. Fontos, hogy mindig legyenek tiszták, lehetőleg falra szerelhető, mágneses tartón tárold őket, így nem ütköznek össze minden alkalommal, amikor a fiókot kinyitod vagy becsukod. Az is lényeges, hogy legyen otthon egy jó fenőacél, amit szerencsés, ha megtanulsz használni is. Annál is inkább, mert az életlen kés veszélyesebb, mint a pengeéles: könnyebben megcsúszik a felületen, így a balesetek lehetősége is nagyobb. 

A Foodnetwork.ca azt vette sorra, milyen késeket érdemes beszereznünk otthonra annak érdekében, hogy legyen egy teljes, használható készletünk. Listájukról a 4 legfontosabbat választottuk ki. Azt írják: a legfontosabb beruházás a konyhában egy jó minőségű késkészlet, ami biztonságos és gyors előkészítést tesz lehetővé a profik és a hobbiséfek számára is. 

Ezekből a késekből legyen otthon mindenképpen

#1 Séfkés

A szakácskés a legfontosabb késféle, ami ha jó minőségű, jó eséllyel nem is kell többé költened másikra. Amikor kiválasztod, próbáld ki, mennyire kényelmes, és ha azt érzed, olyan, mintha a karjaid meghosszabbítása lenne, akkor az a te darabod. Ezeknek a fajtáknak a pengehossza általában 20-25 centiméter, ami precíz, akár nagyobb felületen történő vágást, vékony szeletelést tesz lehetővé. Válassz egy kicsit nehezebb fajtát, és figyelj arra is, hogy amikor a markolatánál megszorítod, érezd, hogy egyensúlyban van. 

Egy alapdarab.
Egy alapdarab.Alex Gombash / Getty Images Hungary

#2 Hámozókés

Kisebb késféle, ami az apró, gyors mozdulatokat segíti, a gesztenye bevagdosásától a citrusfélék filézésén át az eper zöld leveleinek levágásáig. Az effajta kések pengehossza általában 7-10 centiméter, és a darabolás, kisebb tisztítások mellett akár nagyobb zöldségek hámozására és egyéb precíz feladatokra is tökéletes. Aprításra nem alkalmas, mert balesetveszélyes lehet. 

Erre is jó lehet.
Erre is jó lehet.Candice Bell / Getty Images Hungary

#3 Recés élű kés

Ideális kenyerekhez, péksüteményekhez, sőt egyesek a lágy gyümölcsök, például a paradicsom felszeleteléséhez is ezt használják. A recés felület minden puha textúrába könnyebben beleakad, így egyszerűbb vele a szeletelés. A séfkéssel ellentétben nem mindegyik életre szóló darab, ám annyi garantált, hogy ezzel a késsel anélkül szeletelhetsz kenyeret és más péksüteményeket, hogy összenyomnád őket. Pengehossza legyen legalább 15 centiméter, az sem baj, ha hosszabb. Fontos, hogy miközben használod, a mozdulatok gyorsak és aprók legyenek, és ne nyomd a kenyérre erősen a kést – így lesznek a szeletek a legtökéletesebbek. 

A péksütemények ezzel vághatók a legkönnyebben.
A péksütemények ezzel vághatók a legkönnyebben.Nastasic / Getty Images Hungary

#4 Csontozókés

Ezek a kések a legtöbbször vékony és rugalmas pengékkel készülnek. A halfilézéshez használt kések is legtöbbször flexibilis pengéjű csontozókések, ám a profi halfilézők sokszor különleges, készített, kifejezetten erre a célra használt kések. Nyers húsok és halak csontozására és darabolására ajánlott. Méretét tekintve sokféle lehet, így azt érdemes végiggondolnod vásárlás előtt, hogy milyen és mekkora húsokkal dolgozol a leggyakrabban.

Halakhoz tökéletes.
Halakhoz tökéletes.Oksana Chaun / Getty Images Hungary

Ha pedig még teljesebb készletet szeretnél, akár a desszertekhez szükséges cukrászkést, az Ázsiában népszerű Santoku kést, lazacvágó és steakkést és a séfkés kistestvérét, a hántolókést is érdemes beszerezned

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek