A szakácsok és élelmiszer-biztonsági szakértők szerint nem jó ötlet ugyanazzal a késsel és vágódeszkával elvégezni a konyhai munkálatokat.
Az egyik kedvenc alapélelmiszerünk lehet a szokatlanul forró időjárás áldozata.
Egymillió embert taszított az éhhalálba és másik milliót késztetett vándorlásra egy közönséges gombafajta.
Az európai zöldség ára rekordokat döntöget, a külföldről import termék pedig tömegével érkezik, és megfizethető.
Akár mérgezés is lehet a vége, ha megesszük.
Vannak olyan ételek, amelyek nemcsak finomak, de a magas vérnyomásodat is lejjebb tudod velük tornázni.
A krumpli hosszú idők óta a diéták feketelistáján szerepel, pedig előnyeit tekintve érdemes újragondolni szerepét az étkezésünkben.
Ez a köret egészséges és egészségtelen is lehet, attól függően, hogy mennyit eszel belőle, és hogyan készíted el.
Annak ellenére sem túl jó a híre ennek a zöldségnek, hogy vannak előnyös hatásai is, ha fogyasztod.
A nagy éhínség alapjaiban változtatta meg Írország történelmét, de a brit kormány szerepe máig sem tisztázott.
A hűtőben tartod a burgonyát? Nem is sejted, hogy ezzel milyen veszélynek teszed ki magad.
Olyan hétköznapi ételeket mutatunk, amiket biztonságosnak tartunk, mégis, elég egy kisebb hiba, és máris az ügyeleten köthetünk ki miattuk.
Ha felhasználása előtt nem mosod meg a krumplit, annak kellemetlen következményei lehetnek.
Az édesburgonya nemcsak egészséges, de finom is, érdemes kísérletezni vele: ehető pürében, sütve, de akár köretnek is.
Ez az egészségtelennek tartott zöldség valójában tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal.
Közeleg az ősz, együnk olyanokat, amik amellett, hogy egészségesek, még nagyon finomak is.
Van benne egy titkos hozzávaló, ami a mama szerint még gazdagabb ízt kölcsönöz a végeredménynek.
A krumplileves egészen addig egy remek menzás és hó végi recept, amíg nem kerül bele egy kevés szarvasgombaolaj és tejszín. Utána már az ünnepi asztalon is gond nélkül megállja a helyét.
Nálunk valahogy mindig marad néhány nagyobb főtt burgonya a saláta készítése után. Ha te is túlgondolod a burgonyamennyiséget néha, a felkarikázott darabokat remekül felhasználhatod egy csípős lecsóban, vagy akár egy-egy olyan remek fogásban is, mint a mai. Könnyű vacsoraként és köretként is tökéletes.
Ki gondolta volna, hogy John Legend ad majd egy remek tippet a vega vacsorához?
Gyorsan összedobható különlegességek a házban!
Marinara szósszal, parmezánnal, de tejföllel vagy akár önmagában is finom ez a remek, gyors fogás. Ha pedig őszi hangulatban ennéd, hagyd ki a fűszereket, és sűrű házi szilvakelvárral, pirított, tört dióval a tetején tálald.
A hagyományos burgonyaköret is lehet jóval finomabb a megszokottnál akkor, ha egy kis adag krémes mascarponét és egy-két izgalmas fűszert is hozzáadsz. Fehér húsok mellett a legtökéletesebb.
Te is szereted az édesburit? És te is azt hiszed, hogy jóval egészségesebb, mint a sima krumpli? Összehasonlító infografikánkból kiderül.
Ha szeretnéd kipróbálni a burgonyát magyaros hangulatban, süss egy nagy adag fokhagymát és azzal tedd felejthetetlenné.
Egy igazi, nyári köret, ami akkor lesz a legfinomabb, ha van otthon egy kevés füstölt só amit tálalás előtt rászórhatsz a tetejére.
Ha egy nagy adag sajtot is olvasztasz a tetejére a sütőben, vegák számára akár önálló fogásként is megállja a helyét ez a remek köret.
A sütés hőfoka mellett a krumpli nedvességtartalma is számít.
Egy adag langyosra hűlt burgonya, friss, ropogós, savanykás saláta mellett annyira finom és tartalmas, hogy nem is kell mellé semmilyen nehéz hússzelet. Nálunk pirított kalácsszeleteken tálalt házi kacsamájpástétom mellett került az asztalra, de a halak és a csirke mellé is párosíthatod.
A krumplisalátát vegán majonézzel akár állati eredetű alapanyagoktól mentesen is elkészítheted, majd snidlinggel, petrezselyemmel, sült fokhagymával, de akár gránátalmával és rózsaborssal is tálalhatod. Ebben az olasz hangulatban pedig igazán gazdag és különleges íze lett, ami egy-egy natúr hal-, vagy hússzelet mellett is megállja a helyét.
A burgonyánál talán nincs is klasszikusabb, jobban variálható alapanyag, ami ráadásul olcsó, és nincs, aki ne szeretné valamelyik formájában.
A töltött burgonyákkal általában nincs túl sok munka, ez a verzió sem olyan, ami mellett egész nap a konyhában kell állnod. Csak dobd be a krumplikat a sütőbe, keverd jól össze a tölteléket, és már el is készült ez a finomság.
Csak egy kis változás, mégis hatalmas lesz a különbség. Kedvencünkből mi sosem hagyjuk ki a jó minőségű vajat, ami mellé vagy zsíros tejet, vagy egy kevés tejszínt löttyintünk. Nem ettől lesz egészséges, de sokkal finomabb a hedonista verzió.
A burgonyagratin, avagy a Gratin Dauphinoise egy remek, elegáns francia köret. Állítólag XI. Lajos tette népszerűvé a pofonegyszerű finomságot, amit valahol Lyon környékén, egy fogadóban sütöttek meg neki, akkor még zellerből. Akárhogy is volt, mára ezer változata született, amik közül az egyik legfinomabb ez a baconös-sajtos változat.
Ha nyitott vagy a különleges ízekre, neked hoztuk ezt a gyors vacsoraötletet. A dahl az indiai konyhából ismert egytálétel, aminek nagyjából végtelen számú változata van. Ez az édesburgonyás az egyik legfinomabb, főleg füstöt paprikával és egy kanál hideg, sűrű joghurttal tálalva.
Mit reggeli, akár vacsorára is simán elkészítheted: egyszerű, finom és aki imádja az olasz konyhát (mindenki), biztosan szeretni fogja. Nem kockáztatsz semmi azzal, ha kipróbálod.
A briam egy hagyományos görög sült zöldségétel burgonyával, cukkinivel, paradicsommal és lila hagymával, sok olívaolajjal. A remek görög konyha tipikus fogása, ahol néhány egyszerű alapanyagból mindig finom étel készül, kevés erőfeszítéssel.
Nem nagy dolog, és nem is túl bonyolult a krumplimosás, de ha jól csinálod, több időt juthat másra.
Ha szeretnéd egy gazdag és nagyon finom burgonyalevessel kiváltani a vacsorát, ezt a póréhagymásat próbáld ki. Ha a baconnel (és a kalóriákkal) spórolnál, napon szárított sonkával a tetején érdemes tálalnod.
Akár köret is lehet belőle, de ha nem vágysz túlságosan nehéz vacsorára, ezt érdemes összedobnod egy nagy adag koktélparadicsommal és rukkolával.
Édesburgonyából és hagyományosból is nagyon szeretjük ezt a fogást, amit nálunk egy kis adag sült bacon és aromás kéksajt dob fel.
Kényes fogás az olajban sült krumpli, ami talán csak frissen, melegen, jól megsózva finom. Gondoltuk eddig.
Paprikásan, fokhagymásan és püréváltozatban is imádjuk a burgonyát, ahogy persze zöldfűszerekkel is, de ha ezt túl hagyományosnak találod, dobd fel egy adag krémes mascarponéval és aszalt barackkal. Szárnyasok mellett tökéletes fogás, főleg, ha egy kevés tárkonyos-tejszínes egresragut is tálalsz mellé.
Ha szereted a majonézes változatot, ám mégis ritkán eszel belőle, mert túlságosan kalóriadús, cseréld az öntet felét joghurtra, és turbózd fel a salátád annyi zöldséggel, amennyivel csak lehetséges!
Ez a klassz köret a szárnyasok, a vörös húsok és a halak mellett is remek. Kicsit édeskés és savanykás, aminek nagyon jól áll egy nagy adag frissen tört rózsabors.
Egy kevés sóval és ecettel egy kicsit angol hangulatba hozhatod a hagyományos burgonyaköretet, ami mellé nem kell más, csak egy-egy szelet fokhagymás sült hal.
Jó a krumplileves a nagymama savanyú változatában, vagy krémlevesként baconkockákkal, gombával, vagy zölségcsipsszel, de ebben az őszi változatban is remek, ráadásul költséghatékony fogás.
Ez a német krumplisaláta már ismerős lesz, és amikor nálunk készül, nem felejtünk el kihagyni belőle egy-egy csokor apróra vágott petrezselymet vagy snidlinget sem. Ha halak mellé dobod össze, kaporral is ízesítheted.
Néhány tükörtojással könnyű vega vacsora készül belőle, egy nagy adag citromos-sajtos csirkecomb mellett remek, egészséges köretként tálalhatod. Egy kis adag tzatziki, és kész a görög vacsora.
Olyasmi, mint a sós mogyoró: nagyjából minden élethelyzetben fogyasztható, és amíg van belőle, addig nem nyugszik az ember. Érdemes előbb a mellé kínált húst elkészíteni, mert mire megsül, könnyen felszívódhat kedvenc köretünk.
Nálunk egy kevéske füstös csilipaszta is került a hideg tejfölbe, amit a burgonyák tetejére kanalaztunk végül. Ha bírod a csípőset, ebbe a fogásba bőven fér belőle, ha nem, akkor csak hagyd, hogy egy nagy adag a kedvenc sajtodból ráolvadjon a forró krumplira, és tálald az egészet hideg guacamoléval megpakolva.
Rakott krumpliról van szó valójában, ami ebben a minimálváltozatban köretként is tökéletes.
Jó helyen van a mosogató alatt is? És mennyire problémás, ha kicsírázik?
A burgonyával csak a baj van, ha nem fogy el néhány hét alatt.
Eddig sokan nem jól tudtuk.
A majonézes burgonyasalátánál nincs is jobb alap a konyhai kreativitás kibontakoztatásához: ahogy egy nagy adag gránátalma, úgy egy csokor friss, apróra vágott medvehagyma is jól áll neki.
Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.
Nem igényel nagy erőfeszítést megspórolni kéthavi számlának megfelelő összeget a rezsidből.