Erősíti az immunrendszered, és látásod is jobb lesz mindenki kedvenc téli zöldségétől

GettyImages-96572545

Az édesburgonya nemcsak egészséges, de szerencsére finom is: az íze leginkább az édes sütőtökre emlékeztet. A sima krumplihoz hasonlóan az édesburgonya is többféleképpen elkészíthető, érdemes kísérletezni vele: ehető pürében, sütve, héjával vagy a nélkül, akár hasábburgonyaként is köretnek.

Az édesburgonyában található antioxidánsoknak és vitaminoknak hála az egyik legegészségesebb növényként tartják számon, amelynek pozitív élettani hatásai a szervezet számos részére kiterjednek. Azonban az a széles körben elterjedt nézet, miszerint az édesburgonya fogyasztilyen formában nem igaz, glikémiás indexe viszonylag magas, és egyáltalán nem kalóriaszegény.

Önmagában a növény fogyasztása nem fogja leolvasztani a kilókat, viszont többféleképpen is hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez, beleértve az emésztést is.

Az édesburgonya fogyasztásának 6 szuper előnye

Sokféleképpen elkészíthető az édesburgonya
Sokféleképpen elkészíthető az édesburgonyablue sky in my pocket / Getty Images Hungary

Ezek a narancssárga, fehér vagy akár lila gyökérzöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Az édesburgonya a hagyományos burgonya összes egészséges előnyét tartalmazza egy kevés extra ajándék mellett szervezetünk számára.

Ezeket a táplálkozási gyöngyszemeket a világ minden táján termesztik, és legtöbbször frissen vagy konzervben kaphatók. Édesburgonya vásárlásakor válaszd a legélénkebb színűeket, mert minél sötétebb a szín, annál magasabb a tápanyagtartalom.

Az édesburgonyát nagyon könnyű megfőzni: a zöldséget egészben tálalhatod héjában, szeletelve, pépesítve, vagy sok különböző egészséges ételbe és néhány édes ünnepi receptbe is belekeverve. Add hozzá az édesburgonyát az étrendedhez, és élvezd ezt a hat szuper egészségügyi előnyt.

Magas tápérték

Az édesburgonya az A-, C- és B6-vitamin szuper forrása, valamint kiváló fehérje-, élelmirost-, mangán-, kálium-, pantoténsav- és rézforrás. A narancssárgák – a leggyakoribbak – és a lila fajták karotinoidokban – egy antioxidánsban – gazdagok, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyököktől és az általuk a sejtekben okozott károktól.

Elősegíti az emésztőrendszer egészségét

Az édesburgonyában található rostok (oldható és oldhatatlan) és antioxidánsok jót tesznek a bélrendszernek. A két rosttípus egyike sem emészthető meg, és az emésztőrendszerben maradnak, ami segít megelőzni a székrekedést. De a rostban gazdag étrendnek további előnye is lehet, méghozzá az, hogy csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy az édesburgonyában található antioxidánsok elősegítik az egészséges bélbaktériumok növekedését, ami csökkentheti az IBS és a fertőzések kockázatát.

Segíthet a szív egészségének megőrzésében

A káliumban gazdag édesburgonya segíthet a vérnyomás szabályozásában azáltal, hogy csökkenti a vér nátriumtartalmát. Ez pedig hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez. De van még ennél is jobb hírünk: az édesburgonya segíthet csökkenteni az LDT, vagyis a rossz koleszterin szintjét.

Cukorbetegeknek is jó

Míg a magas szénhidráttartalmú ételek problémát jelenthetnek a cukorbetegek számára, kicsit más a helyzet az édesburgonya esetében, mivel a gyökérzöldségben található tápanyagok segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Valójában az édesburgonya nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, amely nem emeli meg a vércukorszintet. 

Ha elegendő édesburgonyát eszel, talán nem kell szemüveg
Ha elegendő édesburgonyát eszel, talán nem kell szemüvegretales botijero / Getty Images Hungary

Erősítheti immunrendszert

A béta-karotin, amely az édesburgonyának élénk narancssárga színt ad, A-vitaminná alakul a szervezetben. Ez a vitamin kulcsfontosságú az egészséges immunrendszerhez, és az édesburgonya a napi A-vitamin-szükséglet több mint 100 százalékát tartalmazza.

Ugyanez a vitamin segíti a bélrendszer egészségét, és fontos szerepet játszik az általános egészségben. Egy tanulmány kimutatta, hogy az A-vitamin hiánya fokozza a bélgyulladást, és csökkenti a szervezet antitestválaszait. Ennek az alapvető vitaminnak a hozzáadása segít csökkenteni a bélgyulladást, és helyreállítani az antitestválaszokat.

Segíti a szem egészségét és a látást

Az édesburgonyában található béta-karotint a Wake Internal Medicine Consultants az „egészség színének” nevezi. Ennek az az oka, hogy az A-vitamin segít megelőzni a szemszárazságot, csökkenti a szemfertőzéseket, és elősegíti a jobb éjszakai látást is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra