Így lesz még ropogósabb a sült krumplid: 3 + 1 trükk a tökéletes végeredményért

A sült krumpli akkor a legfinomabb, ha belül puha marad, kívül pedig aranybarna, ropogós kéreg sül rá. De ezt nem is olyan könnyű elérni.

Joseph Provost, a San Diegó-i Egyetem kémia- és biokémia-professzora szerint a ropogós állag elsősorban a krumpliban lévő keményítő függvénye, ezért sok múlik azon, hogy milyen fajtát választasz. A Russet burgonyának például magas a keményítőtartalma, amitől ropogósabb lesz a textúrája, mint a sárga és vörös színváltozatoknak, melyekben csak közepes mennyiségű keményítő található. A Washington Post kifaggatta a szakembert, mire érdemes még figyelni, hogy a sült krumpli szép kérget kapjon.

1. Főzd elő a burgonyát

Ha kihagyod ezt a lépést, a krumpli kívülről megéghet, miközben belül félig nyers marad. Amikor Provost időszűkében van, a megpucolt és felvágott burgonyát a mikróban készíti elő, mielőtt barnára pirítaná egy kiolajozott serpenyőben. Ha neked kevésbé sürgető a dolog, főzéssel és párolással is hasonló eredményt érhetsz el.

Ha sütés előtt megfőzöd, ropogósabb lesz
Ha sütés előtt megfőzöd, ropogósabb leszLauriPatterson / Getty Images Hungary

2. Szabadulj meg a nedvességtől

A ropogós textúra egyik legnagyobb ellensége a nedvesség, ezért sütés előtt töröld szárazra a krumplit. Ha kisebb szem burgonyákat akarsz egyben elkészíteni, akkor az előfőzést követően csöpögtesd le róluk a vizet, majd dobd vissza őket a forró edénybe. A hő hatására egy-két perc alatt meg fognak száradni. Ha közben összerázod a krumplikat az edényben, még ropogósabbra sülhetnek.

Ügyelj arra is, hogy a krumplik ne zsúfolódjanak össze sütés közben, vagyis mindig legyen körülöttük egy kevés szabad hely, hogy a nedvesség gyorsan elpárologhasson. A ropogósság szempontjából legalább ilyen fontos, hogy a burgonyát kisebb hasábokra, darabokra vágd fel. 

3. Forrósítsd fel a sütőt/serpenyőt

Akár sütőben, akár serpenyőben akarsz sütni, csak azután kezdj hozzá, hogy teljesen átforrósodott. Ennek ugyanis szintén komoly szerepe van a nedvességtartalom csökkentésében. A sütőt 200-260 Celsius-fokra állítsd be, serpenyőből pedig lehetőleg öntöttvasat használj, ami jobban eloszlatja a hőt. Amennyiben a krumplit olajban vagy zsírban sütöd ki, figyelj oda a mennyiségre, mert ha túl sokat teszel bele, pillanatok alatt le fogja hűteni.

+ 1 Keményíts be

Ha arra vágysz, hogy a krumpli extra ropogósra süljön, szórd meg egy kevés keményítővel (pl. kukoricakeményítővel). Más tippekben a szódabikarbónát is titkos fegyverként említik, mivel a főzővízhez adva a keményítőmolekulák felszabadulását segíti. Ha kísérletező kedvedben vagy, kipróbálhatod azt is, hogy a krumplit két részletben sütöd ki, és közben megvárod, hogy kihűljön. Ettől is ropogósabbra kell sülnie.

Oszd meg másokkal is!
15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
4299 Ft
3655 Ft
Mustra