Narancshéjjal és aszalt barackkal is készülhet idén a burgonyaköret

Paprikásan, fokhagymásan és püréváltozatban is imádjuk a burgonyát, ahogy persze zöldfűszerekkel is, de ha ezt túl hagyományosnak találod, dobd fel egy adag krémes mascarponéval és aszalt barackkal. Szárnyasok mellett tökéletes fogás, főleg, ha egy kevés tárkonyos-tejszínes egresragut is tálalsz mellé.

Már csak a mascarponekrém hiányzik a tetejéről.
Már csak a mascarponekrém hiányzik a tetejéről.voltan1

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1.2 kiló burgonya felkockázva
  • ízlés szerint olaj, só és szerecsendió, rózsabors
  • 1 közepes doboz mascarpone
  • 15 deka aszalt barack apró kockákra vágva
  • 1 nagyobb darab bionarancs héja és leve
  • 8 gerezd fokhagyma megtisztítva
  • 2 ek. narancsszörp
Recept idők

Elkészítés:

Sód és borsozd a burgonyát és a fokhagymát, majd alaposan borítsd be olajjal, és lefedve süsd puhára a sütőben. Pirítsd még alufólia nélkül is 5-10 percet. Miközben sül, a többi alapanyagot keverd össze, ízesítsd sóval és szerecsendióval, majd ezt keverd el az elkészült burgonyával. Pirított mandulaszeletekkel vagy friss petrezselyemmel a tetején érdemes tálalnod.

kapcsolódó Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazaccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya
Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazaccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya

Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kóstoltad már a krémes burgonyapürét füstös aromákkal?

Csak egy kis változás, mégis hatalmas lesz a különbség. Kedvencünkből mi sosem hagyjuk ki a jó minőségű vajat, ami mellé vagy zsíros tejet, vagy egy kevés tejszínt löttyintünk. Nem ettől lesz egészséges, de sokkal finomabb a hedonista verzió.

március25., 10:44

Édesburgonya-lencse dahl – egyszerű indiai vacsoratipp

Ha nyitott vagy a különleges ízekre, neked hoztuk ezt a gyors vacsoraötletet. A dahl az indiai konyhából ismert egytálétel, aminek nagyjából végtelen számú változata van. Ez az édesburgonyás az egyik legfinomabb, főleg füstöt paprikával és egy kanál hideg, sűrű joghurttal tálalva.

március22., 12:52

Egy gazdag leves a hideg estékre: burgonyaleves póréhagymával és baconnel

Ha szeretnéd egy gazdag és nagyon finom burgonyalevessel kiváltani a vacsorát, ezt a póréhagymásat próbáld ki. Ha a baconnel (és a kalóriákkal) spórolnál, napon szárított sonkával a tetején érdemes tálalnod.

február4., 06:28

Meleg salátaként érdemes tálalnod ezt a finom pestós burgonyasalátát

Akár köret is lehet belőle, de ha nem vágysz túlságosan nehéz vacsorára, ezt érdemes összedobnod egy nagy adag koktélparadicsommal és rukkolával.

január9., 06:04

Ez a baconös dauphinoise tökéletes köret lesz minden sült hús mellett

A burgonyagratin, avagy a Gratin Dauphinoise egy remek, elegáns francia köret. Állítólag XI. Lajos tette népszerűvé a pofonegyszerű finomságot, amit valahol Lyon környékén, egy fogadóban sütöttek meg neki, akkor még zellerből. Akárhogy is volt, mára ezer változata született, amik közül az egyik legfinomabb ez a baconös-sajtos változat.

március23., 10:24

Ezt az őszi zabkását a mézeskalács aromáival és kandírozott naranccsal dobtuk fel

Ahogy van a zabkásáknak hideg, nyári, hűtőben készült változata, úgy akad néhány téli hangulatú is közöttük. Ezek egyikét mutatjuk most be, nagyon kiemelve, hogy cukor helyett akár mézet, vagy agávét is használhatsz, mert egyik édesítőalternatíva sem rontja majd el remek, sűrű állagát.

október22., 12:52

Mustra