Így tárold a krumplit, hogy ne kelljen hamar kidobni

A burgonya egyik nagy előnye, hogy viszonylag hosszú ideig eltartható. De csak akkor, ha odafigyelsz, és a vásárlás után megfelelő körülmények között tárolod.

Ha szeretnél feltankolni krumpliból, hogy ne kelljen olyan sűrűn a boltba rohangálnod, nincs semmi akadálya! Két-három hétig biztosan nem lesz baja, de amennyiben megóvod az elemektől, akár hónapokig is elállhat. A CNET összeszedte, hogy milyen szabályokat érdemes betartani a krumpli tárolása során, hogy minél tovább friss maradjon.

Mi alapján döntsek a vásárlásnál?

Ne akadj fenn a krumpli külsején. Attól, hogy van rajta egy kis szépséghiba, még nincs semmi baja. A göcsörtös, megütődött, elszíneződött részeket a főzés előtt simán levághatod róla. Ennél sokkal fontosabb, hogy tapintásra keménynek érződjön. Ha puha vagy furcsa a szaga, akár csak egy kicsit is, az arra utal, hogy kezd tönkremenni, ezért inkább ne vedd meg.

Hogyan tároljam a krumplit?

A megfelelő körülmények között tárolt burgonya hosszú heteken, hónapokon át fogyasztható marad, egyes fajták azonban rövidebb eltarthatósági idővel rendelkeznek. A krumplit mindig hűvös, sötét és jól szellőző helyen tárold. A mosogató alatt, az ablak mellett vagy a háztartási gépek közvetlen közelében nem lesz jó helye, mert ha hőhatás éri, gyorsabban meg fog romlani. Ügyelned kell arra is, hogy járni tudjon körülötte a levegő – nem véletlen, hogy a boltokban is hálós csomagolásban kapható. Tárold ebben, vagy egy lyukakkal ellátott papírtáskában, esetleg egy tálban, csak ne túl szorosan.

Hűvös, jól szellőző helyen tartsd
Hűvös, jól szellőző helyen tartsdvandervelden / Getty Images Hungary

A CNET azt tanácsolja, hogy a friss krumplit soha ne a hűtőben tartsd. Bizonyos esetekben főzés után (például ha burgonyaleves vagy püré készül belőle) a fagyasztóban is tárolható, de általánosságban azt lehet mondani, hogy a krumpli nem tűri jól a mélyhűtőt. Ha mindenáron le akarod fagyasztani, előtte főzd elő. Ehhez a mennyiségtől függően 3-5 percre tedd forrásban lévő vízbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A krumplit semmiképp se mosd le a tárolás előtt, a nedvesség ugyanis csak felgyorsítja a romlási folyamatot. Amennyiben nem használod fel azonnal, érdemes ellenőrizned, hogy milyen állapotban van. Ha néhány szem a romlás jeleit mutatja, szabadulj meg tőlük, mert átterjedhet a többire. A csírázástól ellenben nem kell tartanod. Bár ez annak a jele, hogy meg vannak számlálva a burgonya napjai, még nincs minden veszve. Ha eltávolítod a csírákat és levágod róla a zöld részeket, nyugodtan megfőzheted, ami marad belőle.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek