Az egyik legnépszerűbb étel hizlal? Ha így eszed, egészséges és még olcsó is

GettyImages-1383420887

Kicsit méltatlan, hogy a burgonya híre ennyire rossz: a legtöbben hizlaló és egészségtelen ételként gondolnak a krumplira, amely mértékkel fogyasztva rendelkezik előnyös tulajdonságokkal is.

Hizlaló köret, felesleges szénhidrátbevitel, nehéz étel: nem csoda, ha ilyen és ehhez hasonló fogalmak jutnak eszedbe akkor, amikor a burgonyára mint élelmiszerre gondolsz. A krumplinak nem túl jó a renoméja – ha az édesburgonyára gondolunk, ahhoz talán inkább társítjuk az egészséges élet képzetét, de a sárga vagy piros burgonya nem éppen az a fajta étel, amitől bárki is jót remélne.

Mértékkel fogyaszd csak!

Nem is akarjuk azt állítani, hogy a bő zsiradékban kisütött, majd utána alaposan megsózott krumplival az egészség felé vágtatsz, de nemcsak így lehet fogyasztani ezt a zöldséget, hanem mértékkel is, eben az esetben pedig ki tudod aknázni azokat az egyértelmű előnyöket is, amelyek megvannak a zöldségek fekete bárányában is. 

Szóval ne egy gyorsétterembe rohanj nagyobb menüben kért extra adag krumpliért, hanem fontold meg a lentieket,

és ezek alapján iktasd be étrendedbe visszafogottabb mennyiségben ezt az itthon népszerű köretet!

A látszat ellenére nem csak nehéz ételeket lehet burgonyából készíteni
A látszat ellenére nem csak nehéz ételeket lehet burgonyából készíteniDarius Dzinnik / 500px / Getty Images Hungary

A burgonya tele van antioxidánsokkal

Flavonoidokat, karotinoidokat és fenolsavat is tartalmaz a burgonya, melyek a szabad gyökök elszaporodását képesek megakadályozni. A fenti összetevők által

szívbetegség, diabétesz és rák megelőzésében is haszna lehet a krumplifogyasztásnak,

különösen abban az esetben, ha valamilyen színes burgonyát, például a lila változatot teszed a tányérodra. Ezek a verziók akár három-négyszer több antioxidánst tartalmazhatnak! Egyelőre csak laborban sikerült azonban ezen anyagok jótékony hatását megmutatni.

A krumpli segíthet a vércukor szabályzásában is

A burgonya rezisztens keményítőt tartalmaz. Ez nem bomlik le és nem szívódik fel teljesen a szervezetben, hanem a vastagbélbe jut, ahol tápanyagforrássá válik a bélben lévő jótékony baktériumok számára.

A kutatások a rezisztens keményítőt számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, többek között az inzulinrezisztencia csökkentésével, ami viszont javítja a vércukorszint szabályozását.

Ezt már egerekben és emberekben is sikerült bizonyítani.

Kevesebb olajjal a sült krumpli is egészségesebb lehet
Kevesebb olajjal a sült krumpli is egészségesebb lehetArx0nt / Getty Images Hungary

Érdekesség, hogy saját magad is tudod emelni a krumpliban lévő rezisztens keményítő mennyiségét: tedd egy éjszakára a hűtőbe a megfőzött zöldséget, majd fogyaszd másnap hidegen! Ez a típusú keményítő az emésztésedet is egészségesebbé teszi, és butiráttartalma révén a vastagbél gyulladását is képes csökkenteni.

Nagyon jól eltelít

Igaz, ettől érzed olyan nehéz ételnek a burgonyát mint köretet, de azt kevesebben tudják, hogy egyes bizonyítékok szerint egy bizonyos burgonyafehérje, az úgynevezett burgonyaproteináz inhibitor 2 képes visszafogni az étvágyat. Így akár a fogyókúrádban is segítségedre lehet a burgonya, ha nem viszed túlzásba a fogyasztását ennek a változatos, természetesen gluténmentes zöldségnek.

Hogy a lehető legegészségesebb módon fogyaszd, a következőket tartsd be:

  • inkább főzd vagy párold, ne olajban süsd,
  • figyelj oda arra, hogy ne csak a burgonyára gondolj köretként, hanem a változatos étkezés jegyében salátával, rizzsel is színesítsd étrendedet,
  • kisebb mennyiségeket fogyassz belőle.

Így ki tudod aknázni az élelmiszer jótékony hatásait anélkül, hogy a krumpli fogyasztásának árnyoldalát megtapasztalnád.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra