A magyar gasztronómia egykor sokkal többféle alapanyaghoz nyúlt nagy biztonsággal, ezek a ma furcsának tűnő fogások otthon is asztalra kerültek.
A háborús idők leleményes megoldásokra ihlették a magyar háziasszonyokat.
Ezek az ételek tagadhatatlanul magyarosak, de sokak számára iszonytatók is.
A magyarok tudják csak nagy mennyiségben kínálni, mégsincs kultusza fogyasztásának itthon.
Az étterem történetéről, a tradíciókról, hagyományokról mesélt a Feminának Gundel Takács Gábor.
Csak azok a nők nyertek bebocsáttatást a lakásába, akiket Bródy Sándor fia szépnek talált.
Egy valamirevaló kerthelyiségben rántott csirkét, fiatal libát, hideg sört és fröccsöt is lehetett kapni - és persze táncolni is tudtak a vendégek.
Egyszerű, de nagyszerű ősi módszerrel készült élelmiszer védhet a metabolikus szindróma, a stroke és a szívbajok ellen. Te ettél már ilyet?
Az előállításának köszönhetően állatok halnak meg, és egy egész faj sodródik a kihalás felé.
A retró gasztronómia világa izgalmas élettörténeteket is rejt: Lajos Mari, Horváth Ilona és Benke László sztorija is különleges!
Muszaka, sült malac és céklaleves – vajon mely nemzetek sajátjai ezek az ételek?
Háború idején az ételnek nagyon fontos szerepe van a fronton: így élelmezték katonáinkat a két világháborúban!
A Dívány podcastsorozatának legújabb epizódjában a gasztronómia és egészség témáját járjuk körül.
Tényleg csak gulyáslevest, rántott húst és palacsintát eszünk? Országunkban olyan nagy volt a jövés-menés, hogy több nemzet konyhájából is merítünk.
Ezekből a fogásokból áll össze a stáb vacsorája, vagy minden fogás megy a kukába? És igazi ételeket látunk a képernyőn? Erre kerestünk választ!
Tóth Ági egyetemistaként szeretett bele a török kultúrába. Most Isztambulban van kiküldetésben, hogy a magyar gasztronómiáról beszéljen a helyieknek.
A pizzát mindenki szereti, de az olasz elnevezésekkel vajon hányan vannak tisztában?
Annak ellenére sem túl jó a híre ennek a zöldségnek, hogy vannak előnyös hatásai is, ha fogyasztod.
Ez a zöldség tényleg ott van minden kamrában, és te sem tudtad, milyen jó hatásokban bővelkedik!
Felismered egyetlen képből az olasz konyhaművészet legismertebb fogásait? Tedd próbára a tudásod!
Ha nemcsak enni szeretsz, hanem főzni is, akkor ez a gasztronómiai kifejezésekből összeállított kérdéssor nem fog zavarba hozni.
A csíramálé igen sajátos ízű édesség, de nagyon is egészséges.
Mi köti össze a honfoglaló magyarok áldozati eledelét a maceszgombóclevessel és a vietnámi konyha divatos fogásával? A húsleves történetében a válasz!
Gondoltad volna, hogy a diós bejgli a rontástól is véd? (Persze csak ha nem eszel túl sokat belőle.)
Ilyenek voltak a nyolcvanas évek retró karácsonyai: te milyen emlékeket őrzöl erről az időszakról?
Lehet, hogy hungarikumnak hinnéd, de a valóságban számos nemzet főzi, aztán dermeszti máig különböző alapanyagokból ezt a megosztó ételt.
Imádod az egzotikus ételeket? Szakértője vagy az ázsiai gasztronómiának? Akkor ezt a kvízt neked találták ki!
Ezek az ételek rosszul elkészítve nagyon veszélyesek lehetnek, mégis sokan imádják őket.
Meg lehet őrizni egy más országban élve is a család eredeti identitását, és közben beolvadni az új hazába, s mindkettőt értékkel gyarapítani. Így…
Noha nagy költőink gasztronómiai szokásairól elsősorban a bor szeretetére asszociálunk, azért időnként ettek is – most kiderül, hogy mit.
Gondoltad volna, hogy a fagyi több ezer éves múltra tekint vissza? És azt, hogy Mátyás király, Napóleon és Deák Ferenc egyaránt rajongott érte?
Hosszú utat járt be a lángos, amíg a tóparti büfék állandó sztárja lett. Honnan származik ez az ételünk, és milyen rokonai vannak szerte a nagyvilágban?
Se szeri, se száma a fagylaltozóknak a világon, mi összegyűjtöttünk néhányat a világ legismertebb, legnépszerűbb és legfurcsább ízei közül.
A Föld ötödik legalacsonyabb népének rendkívül jó a ritmusérzéke, a számtalan ünnepükön ezt bőven kamatoztatják.
Válogatásunkban olyan gasztronómiai élmények sorát szedtük össze, amit garantáltan nem felejt el senki, aki egyszer is átéli.
A francia bisztrókonyhák világába Kárai Dávid gasztroblogger stúdiójában pillanthattunk bele.
Az étel megalkotója, ötletgazdája vagy egy híres ember, aki szívesen fogyasztotta az adott ínyencséget?
Egyszer már volt rá példa, de vajon lesznek most is magyar ízek az Oscar-díj-átadón?
Mikszáth palóclevese, Jókai bablevese már a magyar konyha megbecsült fogásai, de más jelentős írók műveiben is feltűnnek a kulináris örömök.
5 könyv ételekről, ami mindegyike sokkal több mint gasztronómia: útikalauz, humoros filozófiai értekezés, egészségmegőrzés vagy filmajánló is.
A nem megfelelő helyről vásárolt vagy rosszul tárolt húsok és húskészítmények komoly kellemetlenséget tudnak okozni. Cikkünkben összegyűjtöttük, mit kell feltétlenül tudni ebben a témában.
Néhány évtizede még az a nézet volt elfogadott, hogy egy nőnek a főzés tudományában is jártasnak kell lennie. De ma vajon hol van az megírva, hogy egy modern nőnek főzni is tudni kell?
Lapozgasd végig a legizgalmasabb beszélgetésekről és helyszínekről készített fotókat.
Nehéznek tűnt kiválogatni az év 12 legjobb beszélgetését, de azért megpróbáltuk.
Mostantól profi leszel halakból.
Egy válogatós magyar olaszországi kajakalandjainak tanulságai következnek.
Láttál már olyan séfet, aki a vadnövényeket is maga szedi? Tóth Szilárd és csapata egyedi módon tette szerethetővé a fine dining műfaját.
Ismerős szavak, amik receptekben, étlapokon is felbukkanhatnak – de tudod is, hogy mit jelentnek?
Tálos Gáborral, a Zhao Zhou teaműhely társalapítójával beszélgettünk.
Három hónapos projekt keretében ismerhetjük meg a magyar gasztronómia emberi oldalát. Interjú a Piqniq Budapest csapatával.
Vitaminban gazdag és még a gyógyászatban is remekül használható.
A menta nyugtató hatású gyógynövény, amit évezredek óta használnak gyomorpanaszok és emésztési zavarok enyhítésére. És ez még nem minden.
Dolgok, amikről nem is tudtuk, hogy nem tudjuk rovatunk első témája következik.
Helyet kapott közöttük egzotikus gyümölcs, erjesztett szója, és természetesen az aromás sajtok képviselői sem maradhattak ki.
A babérlevétől nemcsak a leves, hanem a közérzeted és az egészségi állapotod is jobb lesz.
Sütőben készül, a végeredmény pedig fenomenális.
Ne aggódj, nem is olyan bonyolult a recept – viszont mind a tíz ujjadat megnyalod utána, az biztos.
A cobbler elronthatatlan és finom, melegen, langyosan és hidegen is tálalható, leginkább egy nagy adag fagyival vagy frissen felvert tejszínhabbal.
Még a rakott krumpli tetején is szuper!
Ha te is épp a munkaidőd pihenőidőnek kinevezett részét gyűröd épp, kattints, mert alább megtalálod a gasztronómia legizgalmasabb haszontalanságait!
2 vármegye széllökések, 10 pedig havazás miatt érintett: a hó mennyisége jelentős lehet.
A trükk legális, de vannak feltételei: így lesz olcsóbb a fűtés.