Teszt: ne próbálkozz a többivel, ez itt a tökéletes húsgolyó receptje!

Ha megvan a legfinomabb húsgombóc receptje, akkor megvan egy klassz fasírté is, ami paradicsomszósszal leöntve, szendvicsekbe és salátával egy nyári grillezéshez is tökéletes. Ebben a tesztben meglett a legjobb, ami ráadásul nem is hagyományos módon olajban, hanem a sütőben készült el, így túl sokat szobroznunk sem kell mellette.

A TheKitchn csapata volt olyan jó és hosszú cikkben tesztelt több húsgombócreceptet, majd a győztest is kihirdette. A hosszú összegzés végeredményét tesszük most közzé, hozzátéve, hogy nyilván az anyukánké a legfinomabb és persze hogy a világ összes országának megvan a darált húsos specialitása, amik között bármelyik elkészíthető jól, de kiindulópontnak azért mégsem olyan rossz, ha van a tarsolyunkban egy jól bevált, hagyományos recept.

A nagyinál jobban senki nem csinálja.
A nagyinál jobban senki nem csinálja.GretaMarie / Getty Images Hungary

De mitől igazán finom a húsgombóc? Egyes receptek szerint a darált borjúhús alapvető, míg mások kizárólag a sertésben hisznek. Számos receptnél serpenyőben kell süti a húsgombócot, mások egyenesen a sütőbe küldik, de olyan csoport is akad, amely a kettő kombinációjára esküszik. 

Ez a legfinomabb húsgombóc receptje

A szabályok szerint négy ismert recept került terítékre, amelyek mindegyikét háromszor kóstolták meg: egyszer forrón, egyszer szobahőmérsékleten és egyszer a mikrohullámú sütőben történt melegítés után. A szerző ugyanazt a márkájú összetevőt használta mindegyikhez alapanyagként.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A tesztelőik a net négy legjobbra értékelt húsgolyóját, az Ina Garten, a Smitten Kitchen, a Rao's és Anne Burrell receptjét próbálták ki. Mindegyik nagyon eltérően közelíti meg a húsgombóc készítését. Az elsőben vörösbor hozzáadását és a kétféle zsemlemorzsa használatát javasolják, a Rao’s, a New York-i híres olasz étterem mártása legendás, adott volt a kérdés, hogy vajon a gombócaik is finomak-e. Anne Burrell húsgombóca pedig több száz ötcsillagos értékelést kapott az interneten, ezért tűnt jó ötletnek a csapat szerint. 

Az eredmények szerint a Rao’s receptje lett az utolsó: szétesett, vizes volt, a másik fele pedig beleragadt a serpenyőbe és beleégett. Valamivel jobb értékelést kapott Smitten Kitchen és az Ina gombóca, utóbbi a tesztelők szerint finom volt, a mártás pedig a vörösbornak, a sok vöröshagymának és a fokhagymának köszönhetően kifejezetten ízletesre sikerült, így ezt érdemes kipróbálnunk. Az abszolút győztes viszont Anne Burrell húsgombócreceptje lett, amit egyenesen fenomenálisnak nevezett a csapat.

Ezeket a hozzávalókat kell alaposan eldolgoznunk a recepthez: fél csésze fehér zsemlemorzsa ugyanennyi tejjel leöntve, 1 nagy tojás, fél csésze reszelt parmezán, egy kevés petrezselyem, 2 teáskanál só, frissen őrölt bors és 45 deka darált marhahús. Ezek után mehet bele negyed bögre apóra vágott vöröshagyma, egy nagy gerezd apróra vágott fokhagyma. Formázz belőle golyókat és tedd sütőpapírra. 200 fokos sütőben fél órán át sült a remekmű, amit végül paradicsomszósszal és frissen főtt spagettivel tálaltak

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek