Mire jó a babérlevél? Így használd!

Kutatások szerint a babérlevél a cukorbetegség és a mellrák ellen is tehet amellett, hogy különleges és gazdag aromát ad ételeinknek. Ha a leveleit elégeted, tehetsz a szorongás és a fejfájás ellen. És hogy mire jó még? Görgetés után kiderül.

A legenda szerint minden azzal kezdődött, hogy Apolló isten reménytelen szerelmét, az épp előle menekülő Daphnét babérfává változtatták. Ekkor kezdte szerelme helyett Apolló a fát rajongani, lantját és tegezét is babérral díszítette. Így vált a babér ennyire fontos növénnyé, és a rómaiak a császárok fejét is ezért övezték babérkoszorúval. 

Ennyi mindenre jó a babérlevél

Nekünk viszont kár lenne koszorúra pazarolnunk otthon az értékes leveleket, a levesek és főzelékek ugyanis sokkal finomabbak tőle. Ha a konyhában többet használnál belőle, francia lecsóban, húsos és zöldséges currykben, krémes, erdei gombás rizottóban vagy egy báránytagine ízesítőjeként érdemes vele próbálkoznod. Finom a zöldséglevesekben, a hagyományos bolognai szószban és a tenger gyümölcsei mellett is.

Mire jó a babérlevél?
Mire jó a babérlevél?fcafotodigital / Getty Images Hungary

A népgyógyászat szerint levele és olaja is gyógyít, és állítólag rengeteg ásványi anyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaz, ezen túlmenően gyulladásgátló, gombaellenes és baktériumellenes tulajdonságai is vannak. 

A Healthline cikkéből kiderül, hogy a babérlevél számos betegség kezelésében is felhasználható. Egy tanulmány szerint például a növény gyógyászati felhasználása a jövőben segíthet a mellrákban szenvedőknek. Egy másik, 2009-es tanulmány szerint a napi 1-3 gramm babérlevélnyi hatóanyagot tartalmazó kapszulák rendszeres szedése segítheti a cukorbetegségben szenvedők glükóz- és koleszterinszintjének csökkentését. A hatás valószínűleg annak köszönhető, hogy a babérlevelek erőteljes antioxidánsokat, polifenolokat tartalmaznak. Ez az ígéretes információ azt jelzi, hogy a babérlevél segíthet a cukorbetegség és más szív- és érrendszeri betegségek szabályozásában, sőt akár azok megelőzésében is.

Az eddigi – állatokon végzett – kutatások kimutatták, hogy a levélkivonat gyógyító tulajdonságai csökkenthetik a sebek gyulladásait. Arról, hogy ez a humán gyógyászatban mennyire hasznos, a jövőbeni kutatások döntenek.

Egy 2014-es tanulmány azt is megvizsgálta, hogy a babérlevél-kivonat segíthet-e a vesekő megakadályozásában. Az eredmények szerint erre jó esély van, mert a babérlevél és nyolc másik hagyományos gyógynövény mellett csökkentheti a testben az ureáz mennyiségét.

Ha ezek után kedvet kaptunk a babértermesztésre, a kert legnaposabb részébe telepítsük a növényt, és az öntözéssel is jobb, ha óvatosan bánunk, mert a túl sok vizet sem szereti.

Oszd meg másokkal is!
Mustra