Sehol máshol nem terem ez az ínyencség, a magyarok mégsem eszik

GettyImages-1159469566

Édes szarvasgombát egyedül hazánkban lehet találni, a magyarok ennek ellenére szinte nem is ismerik.

Magyarország sok szarvasgombafaj termőterülete, ami igazi kuriózum. Főleg, ha azt nézzük, hogy a világon csak itt terem meg az az édes faj, amely a maga nemében egyedülálló. Akár szarvasgomba-nagyhatalom is lehetnénk, de mégsem így alakult – írja a National Geographic cikke.

Ennek történelmi okai vannak dr. Bratek Zoltán, az ELTE Biológiai intézetének oktatója, egyben a Magyar Szarvasgombász Szövetség elnöke szerint. A második világháborúban megcsappant azok száma, akik elmehettek volna gombát gyűjteni, a szocializmus pedig nem erről az életformáról szólt. A rendszerváltás után újra kellett tanulni mindent a szarvasgombáról, annak ellenére, hogy a 13. század óta vannak dokumentumok létezéséről magyar területről. 

Az 1500-as években tiltott volt gyűjtése, az ok az volt, hogy ismerői túlzásba esve szedték fel mindenhonnan.

Hasonló problémával ugyanakkor a kétezres évek elején is találkoztak a szarvasgombászok.

A szarvasgomba világszerte különös ínyencség, itthon létezik édes változata is
A szarvasgomba világszerte különös ínyencség, itthon létezik édes változata isBruce Yuanyue Bi / Getty Images Hungary

Igazi hungarikum a homoki szarvasgomba

A homoki szarvasgomba valódi különlegesség a szarvasgombák között is: 10-12 százalékát cukor alkotja. Szórványosan megterem mediterrán területeken, temetőkben vagy spárgaültetvények alatt, de itthon az esős nyár végi időszakokban tonnaszám lehet megtalálni.

A fajta ára az utóbbi években megsokszorozódott, de nemcsak Magyarországon ismerik kevéssé.

„Egy német szakértő szerint nyersen mérgező lehet, ő csak hőkezelés után tanácsolta a fogyasztását, de mi nem tapasztaltunk ilyesmit. Az olaszok nem tudják beilleszteni a konyhájukba, mert annyira különbözik az ízvilága a náluk kedvelt szarvasgombáétól” – fogalmazott a szakértő.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek