Ha szokott húst vásárolni, ezeket a szabályokat érdemes betartania

shutterstock 1696893250

Néhány, de megkerülhetetlen szabályt és precíz hűtést igénylő alapanyag a hús. A nem megfelelő helyről vásárolt vagy rosszul tárolt húsok és húskészítmények kellemetlen meglepetéseket tudnak okozni. Mivel a jó fűszerezés és technológia használata mellett nem árt figyelni az alapanyag makulátlanságára is, összegyűjtöttük, mit kell feltétlenül tudni ebben a témában.

A jó étel a friss és kiváló minőségű alapanyaggal kezdődik, és ez duplán érvényes a húsra. Bár folyamatos odafigyelést igényel, néhány alapszabály betartásával rendkívül változatos és ízletes fogásokat készíthetünk belőle az egész család számára.

Odafigyelés és néhány alapszabály

A hús útja a boltok polcáig alapvetően meghatározza, hogy a termék milyen minőségű – kezdve az állattartástól a feldolgozáson át a termék tárolásig. A megbízható vásárolt áru minőségét szavatolni fogja, hogy az úgynevezett élelmiszerláncban, vagyis a termékek előállításától a szállításon át a boltokig betartják a hűtésre, higiéniára vonatkozó szabályokat.

Az első és legfontosabb alapszabály tehát, hogy megbízható helyről vásároljunk, ahol maximálisan odafigyelnek az élelmiszerbiztonsági előírásokra. Ilyen előírás például, hogy hűtött húspultban tartják a termékeket, kesztyűt használnak, tiszták az eszközeik. Gyanakvásra adhat okot, ha kellemetlen szagot érzünk a pult környékén vagy szokatlan színű, állagú a pultban látható termék. Előre csomagolt árunál mindig ellenőrizzük a fogyaszthatósági időt, illetve azt is, hogy nincs-e felülcímkézve vagy átjavítva. A vásárlásban segítséget nyújthatnak a Nébih által összegyűjtött tippek.

shutterstock 134181476
Shutterstock

A legbiztosabb, ha mindig az ellenőrzött, hazai húsárut keressük, ami a lehető legrövidebb idő alatt jutott el a megvásárlás helyéig, így tovább marad eltartható és szavatolható a frissessége, minősége is.

 

A Lidl áruházak friss hús kínálata magyar beszállítóktól származik, ennek köszönhetően a lehető legfrissebb termékek találhatóak meg. Az áruházlánc húsipari termékkínálata páratlanul széles, a sertés, a csirke, a pulyka és a vízi szárnyasok mellett nyúl-, bárány-, borjú- és marhahús közül választhatnak a vásárlók, és olyan hústermékek is megjelennek a palettán, amelyek a termelői piacok kínálatát idézik.

További információ a Lidl hústermékeiről>>

A második alapszabály, hogy amikor megvásároljuk a terméket, akkor nekünk is ügyelnünk kell az élelmiszerbiztonságra: hűtve, megfelelő hőmérsékleten kell tartani az árut, a lehető leghamarabb fel kell használni, továbbá lényeges, hogy az előkészítés és a főzés során is tiszta eszközökkel és tiszta kézzel szabad csak az ételhez nyúlni.

Ne kirándultassuk a húst!

Mivel a húsokat 0 és 5 Celsius fok közötti hőmérsékleten tartják a kereskedésben, amikor átvesszük a hentestől vagy kifizetjük a pénztárnál, akkor az az első feladatunk, hogy ezt lehetőleg a leggyorsabban hűtőbe tegyük. Tehát a húsvásárlást úgy érdemes időzíteni, hogy utoljára kerüljön a kosárba és utána rögtön induljunk haza. Hivatalosan ezt úgy nevezik, hogy hűtési lánc, ami azt takarja, hogy a boltban is hűtve tárolt termékeket – így a hús mellett a mirelit és a tejtermék vásárlásakor is érdemes ezt szem előtt tartani – folyamatosan egy specifikus hőmérsékleten kell szállítani és tárolni. Ha ez a hűtési lánc megszakad, például beugrunk a megvásárolt hússal a postára, ami sosem két perc, akkor már nem jól szállítottuk, és romlásnak indulhat az áru, különösen nyáron.

Természetesen arra is lehet egyszerű megoldást találni, hogy a hűtési lánc folytonosságát minél tovább megőrizzük, használjunk hűtőtáskát, vagy tehetjük jégakkuk közé a húsokat. Széll Tamás Michelin-csillagos séftől megtudhatjuk, hogy mire figyeljünk a friss húsok esetében.

Néhány nap vagy irány a fagyasztó

A hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért minél hamarabb hűtőbe kell tenni vagy fel kell dolgozni. A hűtőben akkor tartjuk jó helyen, ha a 0 fokos rekeszt választjuk, illetve ennek hiányában a legalsó polcra tesszük. Még a hűtőben tárolt húsok sem a végtelenségig őrzik meg frissességüket. A darált hús maximum 1 napig, szárnyasok, grillkolbászok 1-2 napig, a vörös húsok, mint a marha vagy a sertés, illetve a felvágottak 3-5 napig állnak el a hűtőben. Ha ezeken túl szeretnénk felhasználni, inkább tegyük a fagyasztóba. Kiolvasztáshoz semmi másra nincs szükség, csak időre; tegyük vissza a hűtőbe, hogy a megfelelő hőfokon, 0 és 5 Celsius fok között tartsuk felhasználásig.

shutterstock 1075448912
Shutterstock

Amikor elérkezik a feldolgozás ideje, pakoljunk el minden mást, mossuk meg a húst, rendszeresen tisztítsuk meg a kezeinket és a munkaterületünket. Érdemes külön húsételekre dedikált eszközöket, úgymint késeket, deszkát kinevezni otthon, hogy más étellel ne érintkezzen se a hús, se a húslé. Miután elmosogattuk az eszközöket, fertőtlenítsük a mosogatót, pultot a szokásos konyhai tisztítószereinkkel.

Az étel elkészítésekor ügyeljünk arra, hogy a hús minden pontja több mint 75 fok fölött süljön, párolódjon vagy főjön több percen át, ugyanis ekkor az esetleg keletkezett baktériumok nagy része elpusztul. Vastagabb szeletek esetében maghőmérővel lehet ellenőrizni, hogy sikerült-e elérni ezt a hőfokot a hús közepén is.

Figyeljünk arra, hogy a megmaradt ételt mindig tegyük be a hűtőbe, és ha néhány napon belül nem szerepel újra a család napi menüjében, akkor szintén mehet a fagyasztóba.

SZAVAZÁS: Honnan szerzi be a húst?

A cikket a Brand & Content készítette a Lidl megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek