Így eszik a magyar – Volt, amikor a fehér kenyér még igazi luxusnak számított

GettyImages-1131342184
Ványik Dóra

Tényleg csak gulyáslevest, rántott húst és palacsintát eszünk mi, magyarok? Valójában kis országunkban olyan nagy volt a jövés-menés, hogy több nemzet konyhájából is táplálkozunk.

Hatással volt például a magyar konyhára, hogy Mátyás király olasz feleséget választott, de a 160 éves török hódoltság is komoly nyomot hagyott a tányérunkon. A legismertebb magyar ételek közé egyértelműen felsorakozik a pörkölt, a töltött káposzta, de a paprikás csirke és krumpli, vagy akár a túrós csusza is. Sőt, rendes gulyásleves vagy kovászos uborka csak itthon születhet, hiszen idegenben még az ízek is mások, vagy nincsenek megfelelő alapanyagok.

A hitvilághoz igazodtak az ételek

Ez is kiderül Saly Noémi irodalom-, Budapest- és gasztrotörténész tavaly megjelent, Kalán liszttel stábold bé című könyvéből, melyben az 1800-as évek erdélyi konyhájából válogat Szerecsek Anna szakácskönyve alapján. 

„De feltehetjük a kérdést, mi is az erdélyi vagy a magyar konyha – veti fel Saly Noémi. Teszünk az ételbe csombort meg tárkonyt, és kürtőskalács a desszert? Mi, magyarországiak pedig szügyig gázolunk a rántásban és a paprikás-hagymás szalonnazsírban? Úgy vagyunk a konyhával, mint a népdalfoszlányokkal. Még ha nem ismerjük is, azért felismerjük, hogy ez a miénk.”

Létezik egyfajta gasztronómiai anyanyelv, ám ez ugyanúgy változik, mint a beszélt nyelvünk. Észrevétlenül, napról napra.

A honfoglalás kori magyarok konyhájából kézzelfogható emlék nemigen maradt fenn. De párhuzamokból sok mindenre következtethetünk. 

A honfoglalás kori konyhában az öt elem jelent meg az ételekben
A honfoglalás kori konyhában az öt elem jelent meg az ételekbenVasily Pindyurin / Getty Images Hungary

„Az ételekben megjelent az ősi hiedelemvilág, illetve az öt elem: a tűz, a víz, a föld, a fa és a fém – folytatja Saly Noémi. Fémedényekben, fahasábokból rakott tűzön, vízben készültek a fogások, amelyekhez a földben és fán termő alapanyagokat is használtak. A mai keleti konyhákhoz hasonlóan az öt íz – a sós, az édes, a savanyú, a keserű, a csípős – harmóniája is meg kellett, hogy legyen. Fogyasztottak tejben főtt kását, ismerték a mézet, és legalább a középkortól kezdve használtak ma egzotikusnak számító fűszereket, például a fahéjat, a szerecsendiót és a szegfűszeget.

Magyar konyha – török és osztrák hatással

Miután a magyarok letelepedtek, a zöldségtermesztés, az állattartás vált általánossá. A szláv népeknek köszönhetően megismertük a zabot, a kölest, a salátát, a zöldborsót, és a magyar húsvéti reggelek elmaradhatatlan kellékét, a tormát, amit eleink sokkal gyakrabban fogyasztottak. 

„Szent István király bajor feleséget választott, és sok külföldi szerzetest is hívott az országba. Velük a nyugati konyhakultúra is egyre inkább elterjedt – magyarázza a történész. Ebben az időszakban kaptak kiemelt rangot a főúri udvarokban a szakácsok, az otthonokban is megjelent a külön konyha helyiség. A professzionális főzést mindig a férfiakhoz kötötték, a főúri házakban is. Az asszonyok ott inkább csak a szakács keze alá dolgozhattak. Mátyás király udvarában – köszönhetően a feleségével érkezett olasz szakácsoknak – az itáliai gasztronómia hódított teret. Ekkor jelentek meg itthon a tésztafélék, de a füge, a mazsola, a gesztenye és a nyugati típusú sajtok is. A fehér búzakenyér viszont a középkorban igazi luxusnak számított.

A füge és a méz is a középkori magyar konyha alapanyaga volt
A füge és a méz is a középkori magyar konyha alapanyaga voltCavan Images / Getty Images Hungary

A 160 éves török hódoltság nyomott hagyott a mi tányérunkon is. A padlizsánt eredetileg törökparadicsomnak hívták, a fűszerpaprikát törökborsnak, míg a kukorica neve törökbúza volt. 

„A törököknek köszönhetjük az olyan – jellemzően magyarosnak tartott – ételek elterjedését is, mint a lángos, a rétes vagy a töltött káposzta” – sorolja a szakember. „De a ma ismert magyar konyhára igen erős hatással voltak az osztrák ételek is, amelyekre viszont a francia gasztronómia gyakorolt hatást, és ez egészen a 20. század elejéig fenn is maradt.” 

A 17. században lett egytálételből első fogássá a leves, akkor terjedt el a ma is alkalmazott lisztes rántás. Szintén ennek az időszaknak köszönhetjük a főzelékeket, illetve a már az erdélyi konyha kapcsán is említett kürtőskalácsot. 

„A Habsburg-uralom idején – nyomatékkal hangsúlyozva a magyar nemzeti jelleget – egyre jobban terjedtek a paprikás ízesítésű ételek – mondja dr. Saly Noémi. A 19. század utolsó harmadától aztán megjelennek a világszínvonalú vendéglősök, cukrászok, szakácsokmint Gundel, Gerbeaud vagy Dobos C. József – és a nevüket máig viselő finomságok.” 

A 19. században már sok magyar szakácskönyv is megjelenik, ezeknek a többsége azonban németből fordított, lopott holmi. Ezért olyan érdekesek a családi recepteket tartalmazó, kézzel írt szakácskönyvek. 

„Legtöbbször az anyák jegyezték le a lányaiknak a konyhai tudnivalókat, a profi séfek viszont még a kuktákat is kitessékelték az utolsó simításoknál, mert hétpecsétes titokként őrizték a recepteket” – jelzi a történész.

Visszatérés a nagymama tűzhelyéhez

Miközben a profi konyha világát a férfiak uralták, otthon mégiscsak az asszonyok tették asztalra az ételt. Ám míg manapság a nők nagy része dolgozik, munka után vásárol és ad vacsorát a családnak, ez több száz évig nem így volt. A parasztasszonyok természetesen rengeteget dolgoztak, kivitték a kertbe a gyereket, amíg kapáltak, de nem jártak el idegen helyre pénzt keresni. A mi társadalmunkban valójában csak az elmúlt évszázadban született meg a „dolgozó nő”.

A zserbó nem hiányozhat az ünnepi asztalról
A zserbó nem hiányozhat az ünnepi asztalrólEmanuel David / 500px / Getty Images Hungary

„Az elmúlt hetven évben az átlagos családokban a nőnek is fizetett munkát kellett vállalnia a megélhetésért, az előtte lévő sok száz év alapszabályát – miszerint a háztartást is neki kell vezetni – nem tudtuk elfelejteni” – szögezi le a szakértő.„Az ismert séfek férfiak voltak, de ehhez az is hozzátartozik, hogy egy nagykonyha séfjének lenni kőkemény fizikai munka, és szellemi, lelki megterhelés. Óriási lábosokat, fazekakat kell emelgetni, irányítani a csapatot… Az már más kérdés, hogy amikor a férfiak elmentek a frontra, akkor nők kerültek ezekbe a pozíciókba. És azt se feledjük el, hogy az iskolákban, óvodákban mindig konyhásnénik és nem konyhásbácsik dolgoztak.” 

Újabban a férfiak körében is trendi lett a főzés. Vannak kimondottan férfias ételek is – például a halak vagy a vadak –, amelyeket hagyományosan inkább ők készítenek el. 

„A Covid alatt otthon dolgozó férfiak közül jó néhányan ráébredtek, mennyi feladatot lát el egy nő a háztartásban, és többen, gyakrabban segítenek” – emeli ki dr. Saly Noémi. „Ma – divatos szóval – gondoskodási válság van: a nőknek nem jut elég idejük az otthoni teendőkre, ezért a háztartás vezetésében érdemes visszatérnünk nagyanyáink egyszerű praktikáihoz: azt főzni, amit az évszak kínál, csak annyit, amennyi valóban szükséges, és azzal is takarékosan, ügyesen bánni. Sokáig úgy vásároltunk, hogy kidudorodott a hűtő oldala, ám ilyen élelmiszerárak mellett meg kell gondolni, mit teszünk a kosarunkba. Nagymamáinknál elképzelhetetlen volt, hogy a hűtőszekrény hátuljában felejtett sonkát bontatlanul dobják ki, vagy hogy ne használjanak fel minden maradékot. Ennek titkait csak az anyák tudják megtanítani a lányaiknak, amihez idő és türelem kell. De ha belenőnek a feladatokba, büszkeség lesz számukra az elkészített étel, és nem kín minden perc, amit a konyhában kell tölteniük.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra