Ez lesz a televíziós műsorokban készített ételekkel

GettyImages-1135508769
Vermes Nikolett

Ezekből a fogásokból áll össze a stáb vacsorája, vagy minden fogás megy a kukába? Egyáltalán igazi ételeket látunk a képernyőn? Erre kerestünk választ!

A főzőműsorok kulisszatitkairól nagyon keveset tudunk, hiszen a bakikról és a kamerabeállítások miatt órákon át készülő pastáról nem beszélnek a műsorvezetők. Ennek ellenére a televíziók nagy gondot fordítanak arra, hogy a forgatásokon készült ételek minden esetbe elfogyjanak. A televízió vezetőségének is érdeke, hogy a lehető legtudatosabban készüljenek a gasztronómiai műsorok, hiszen a csatornák bevétele folyamatosan csökken.

A külcsín a legfontosabb 

„A képernyőn látott fogások mind eredetiek, így igazi sistergés, igazi lángok és igazi ételek láthatók a televízióban vagy a monitoron” – mondja Tóth Alexandra, aki egy népszerű reggeli műsorban dolgozott évekig gyártásvezetőként. Sajnos előfordul, hogy a szakács elront valamit, egy főzőműsor forgatásán más tempóban zajlanak a dolgok, mint a való életben, és végső soron egy célt szolgál minden étel: legyen mutatós. Viszont vannak olyan ételek, amiket lehetetlen jól elkészíteni forgatás közben, hiszen még egy gyakorlott háziasszonynak is beletörik a bicskája, nemhogy egy amatőrnek az idegen környezetben. Ilyenek a nehezen elkészíthető felfújtak, a karamellizált fogások, a kényesebb húsok, és más, pillanatok alatt készülő ételek. „A legjobb eredmény érdekében a forgatásokon mindig van egy profi szakács, aki felügyel a pontosságra és arra, hogy minden étel úgy nézzen ki, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Még akkor is hívtunk szakácsot, ha egy séfnek készülő celeb állt a tűzhely mögött.”

Amikor főznek egy műsorban, akkor megvan a stáb ebédje
Amikor főznek egy műsorban, akkor megvan a stáb ebédjeGettyImages

A stáb mindig jól jár

A leggyakoribb kérdés, hogy vajon mi történik a forgatások ételeivel? A válasz nagyon megnyugtató. „A legtöbb, kamera előtt készült étel valóban olyan finom, mint amilyen gusztusos. Ezek az ételek mindig elfogynak, hiszen egy stáb közel 5-6 főből áll, és a tányérok általában 1-2 személyre készülnek, tehát az elképzelhetetlen, hogy olyan nagy adag készüljön, ami megmarad a hosszú forgatási nap végére.” A televíziós szakember szerint, ha erre mégis sor kerülne, akkor a stábtagok mindig hazaviszik a maradékot, vagy megosztják az épületben dolgozó kollégákkal. Ez persze nem azt jelenti, hogy a gasztronómiai műsorok munkatársai kizárólag stúdióban főzött ételeket esznek, természetesen mindenki főz otthon is, akár a legtöbb munkahelyen.

A műsorkészítők feladata az ételek összeállítása

A főzőműsorok készítése előtt külön csapat gondoskodik az ételsor összeállításáról, akik pontosan vezetik, hogy milyen alapanyagokra lesz szükség, és azt is, hogy miből mennyit kell vásárolni.

„A műsorgyártók általában hetekkel előre tudják, hogy miket fognak elkészíteni a profi szakácsok vagy a vendégszereplők, ezért a bevásárlásokat is tudatosan végzik, és mindig olyan menüsorokat állítanak össze, amelyek között bőven vannak hasonlóságok.

Például, ha egy adásban paradicsomos tészta készül, akkor előre tudhatjuk, hogy a következő alkalommal szintén lesz paradicsom a menüben” – mondja Alexandra, végül megoszt velünk egy trükköt. A világ összes receptjét egy élet alatt sem lehet lefőzni, nemhogy egy két hónapos műsor alatt, ezért a készítők egy apró trükköt alkalmaznak a nézők megtévesztésére: minden menüt más-más gasztronómiai kultúra szerint állítanak össze, hogy nekünk úgy tűnjön: valóban nagyon változatos ételeket láthatunk a képernyőn. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra