A krumpli leginkább annak köszönheti kétes hírnevét, hogy a leggyakrabban bő zsiradékban sütik ki, ezért mire a tányérra kerül, alaposan megszívja magát, és tocsog az olajban, ami valóban nem teszi túl egészségessé. Tudni kell azonban, hogy a burgonya a megfelelő főzési technikával elkészítve nagyon is tápláló és egészséges fogás lehet.
Az egészségtelennek tartott zöldség, ami igazából egészséges
A burgonya tele van esszenciális tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal – így például C-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és vassal –, amelyek támogatják a szervezet működését, erősítik az immunrendszert, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, miközben gondoskodnak róla, hogy elegendő energiához juss.
Érdemes kiemelni a burgonyában lévő rostok fontosságát is, amelyek az étkezéseket követően hosszabb időre eltelítenek, illetve hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez. Itt van néhány további előny, amit a burgonyafogyasztással nyerhetsz.
Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A burgonya kiváló forrása a káliumnak, amelynek óriási szerepe van a szív egészségében. Ha elegendő mennyiségben viszed be, az csökkentheti a szisztolés vérnyomást, ezáltal mérsékelve a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A szív egészsége mellett a kálium elősegíti az izomműködést, valamint a folyadékegyensúly fenntartását, ami jól jöhet az edzéshez és a mindennapos fizikai aktivitáshoz.
Lassítja az öregedést
Tanulmányok szerint a színes burgonyafajták – különösen, ami a ritkább, piros és lila változatokat illeti – antocianinokat tartalmaznak. Ezek az antioxidánsok arról ismertek, hogy lassítják az öregedési folyamatokat – nemcsak fizikális, hanem mentális értelemben is, hiszen élessé teszik az elmét és csökkenthetik a neurológiai hanyatlást.
A burgonyában lévő antioxidánsok rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek.
Javítja a bélrendszer egészségét
A burgonyában található rezisztens keményítők prebiotikus rostként működnek, táplálékul szolgálva a bélbaktériumok számára, ami jótékonyan hat a bélrendszer egészségére. Ez fokozottan érvényesül, ha a burgonyát a főzés után lehűtik (gondolj csak a krumplisalátára). A rezisztens keményítőkről ugyancsak kimutatták, hogy közreműködnek a vércukorszint megfelelő szabályozásában, és csökkentik az inzulinrezisztencia valószínűségét.
Így érdemes elkészítened, hogy jó legyen neked
Ahhoz, hogy megőrizd kiemelkedő tápanyagprofilját, és elkerülhesd a súlygyarapodást, a burgonyát ne zsiradékban sütve készítsd el. Jobban jársz, ha megfőzöd, megpárolod vagy megpirítod egy kicsit a grillen. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz élni sült krumpli nélkül, a forró levegős sütő lehet a megoldás. Egy ilyen készülékkel anélkül sütheted ropogósra a burgonyát, hogy a végére tocsogna az olajban.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés