Egészségtelennek hiszed, pedig jó a szívnek, és az öregedést is lassíthatja fő alapanyagunk

PAP 7383
Olvasási idő kb. 4 perc

Ideje, hogy más szemmel nézz az egyik legvitatottabb zöldségre, a krumplira, amit sokan félinformációkra alapozva egészségtelennek tartanak.

A krumpli leginkább annak köszönheti kétes hírnevét, hogy a leggyakrabban bő zsiradékban sütik ki, ezért mire a tányérra kerül, alaposan megszívja magát, és tocsog az olajban, ami valóban nem teszi túl egészségessé. Tudni kell azonban, hogy a burgonya a megfelelő főzési technikával elkészítve nagyon is tápláló és egészséges fogás lehet.

Az egészségtelennek tartott zöldség, ami igazából egészséges

A burgonya tele van esszenciális tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal – így például C-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és vassal –, amelyek támogatják a szervezet működését, erősítik az immunrendszert, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, miközben gondoskodnak róla, hogy elegendő energiához juss.

Az egészségtelennek tartott burgonya számos értékes tápanyagot tartalmaz
Az egészségtelennek tartott burgonya számos értékes tápanyagot tartalmazAaronAmat / Getty Images Hungary

Érdemes kiemelni a burgonyában lévő rostok fontosságát is, amelyek az étkezéseket követően hosszabb időre eltelítenek, illetve hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez. Itt van néhány további előny, amit a burgonyafogyasztással nyerhetsz.

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A burgonya kiváló forrása a káliumnak, amelynek óriási szerepe van a szív egészségében. Ha elegendő mennyiségben viszed be, az csökkentheti a szisztolés vérnyomást, ezáltal mérsékelve a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A szív egészsége mellett a kálium elősegíti az izomműködést, valamint a folyadékegyensúly fenntartását, ami jól jöhet az edzéshez és a mindennapos fizikai aktivitáshoz.

Lassítja az öregedést

Tanulmányok szerint a színes burgonyafajták – különösen, ami a ritkább, piros és lila változatokat illeti – antocianinokat tartalmaznak. Ezek az antioxidánsok arról ismertek, hogy lassítják az öregedési folyamatokat – nemcsak fizikális, hanem mentális értelemben is, hiszen élessé teszik az elmét és csökkenthetik a neurológiai hanyatlást.

A burgonyában lévő antioxidánsok rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Javítja a bélrendszer egészségét

A burgonyában található rezisztens keményítők prebiotikus rostként működnek, táplálékul szolgálva a bélbaktériumok számára, ami jótékonyan hat a bélrendszer egészségére. Ez fokozottan érvényesül, ha a burgonyát a főzés után lehűtik (gondolj csak a krumplisalátára). A rezisztens keményítőkről ugyancsak kimutatták, hogy közreműködnek a vércukorszint megfelelő szabályozásában, és csökkentik az inzulinrezisztencia valószínűségét.

Főzött formában sokkal egészségesebb
Főzött formában sokkal egészségesebbAndrii Zorii / Getty Images Hungary

Így érdemes elkészítened, hogy jó legyen neked

Ahhoz, hogy megőrizd kiemelkedő tápanyagprofilját, és elkerülhesd a súlygyarapodást, a burgonyát ne zsiradékban sütve készítsd el. Jobban jársz, ha megfőzöd, megpárolod vagy megpirítod egy kicsit a grillen. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz élni sült krumpli nélkül, a forró levegős sütő lehet a megoldás. Egy ilyen készülékkel anélkül sütheted ropogósra a burgonyát, hogy a végére tocsogna az olajban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek