Te is megmosod a krumplit hámozás előtt? Öreg hiba

Legyünk őszinték, a krumplimosás nem egy rakétatudomány, de csakúgy, mint minden mást, ezt is lehet jobban és rosszabbul csinálni.

Te is azok közé tartozol, akik főzés előtt mindig leöblítik a krumplit, mert a földből származik, ezért ki tudja, mi lehet rajta? Amennyiben az a cél, hogy egyben készítsd el – például héjában sült krumpliként –, ebben nincs is semmiféle kivetnivaló. Ha viszont meg akarod pucolni, akkor teljesen felesleges előtte (is) megmosnod, hívta fel a figyelmet a Lifehacker.

Inkább pucolás után mosd meg

Gondolj csak bele: miért pazarolnád az értékes idődet arra, hogy lemoss valamit, amit néhány perc múlva úgyis eltávolítasz? A lépés bátran elhagyható az újkrumplinál is. Bár vannak, akik vízbe áztatják, hogy könnyebben meg lehessen pucolni, így csak megszívja magát nedvességgel, ami problémás lehet a sütésnél. Hasonlóképpen értelmetlen az előzetes öblítés is, mert bármilyen erősen is dörzsölöd az újkrumplit, biztos maradni fog rajta néhány héjdarabka, amit a végén le kell mosni.

Csak akkor mosd meg, ha héjastól készíted el
Csak akkor mosd meg, ha héjastól készíted elAdene Sanchez / Getty Images Hungary

A Lifehacker inkább azt ajánlja, hogy először pucold meg a burgonyát (ha van lehetőséged komposztálni, a héját rakd félre), és csak ezután iktass be egy gyors öblítést. A megtisztított krumplinak a felszabaduló keményítő miatt csúszós a felülete, így a szennyeződések könnyen lejönnek róla. Még ha ettől nem is fog gyökeresen megváltozni az életed, nézd a jó oldalát: legalább megszabadultál egy értelmetlen szokástól, ami feleslegesen rabolta az idődet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra