Tényleg mérgezést okoz a bezöldült krumpli?

Ha a krumpli nem fogy el azonnal, akkor szinte csak a baj lesz vele. Bezöldül, kicsírázik és az állaga sem ugyanolyan már, mint korábban. Annak már egy korábbi cikkünkben utánajártunk, hogyan vajon ehető-e a kicsírázott burgonya (igen), de mi a helyzet a zöldekkel? Mitől változik meg egyáltalán a színük?

Kolompér, krumpér, kukulyó, bolyóka, grulya, tojórépa, pityere, svábtök, pityirkó, földimagyaró – igen, ez mind a burgonyát, azaz a krumplit takarja, ami alig néhány száz éve része a magyar konyhának. 

Nem teljesen ártalmatlan

A krumpli bezöldülése természetes folyamat. Amikor fénynek van kitéve, elkezdi termelni a klorofillt – ez az a zöld növényekben megtalálható anyag, ami a napsugárzás energiáját elnyeli és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Ennek következtében a világos burgonya sárgáról vagy halványbarnáról olykor zöldre változik. Ez a folyamat sötétebb burgonyákban is előfordul, bár ott a sötét pigmentek elfedhetik – írja a Healthline

A klorofill, amely egyes burgonyák zöld színét adja, teljesen ártalmatlan, sok növényben jelen van azok közül, amelyeket mindennap fogyasztunk. Ám a zöld burgonya mégsem teljesen veszélytelen: van benne ugyanis egy toxikus növényi vegyület, az úgynevezett szolanin.

A szolaninmérgezés legfontosabb jellemzői az émelygés, hányás, hasmenés, izzadás, fejfájás és a gyomorfájás. Többen ajánlják, hogy vágjuk le a növény héját, ha zöldnek látjuk – ezt jó, ha megtesszük, de ha a burgonya nagyon zöld vagy keserű, akkor az a legjobb, ha kidobjuk és nem kockáztatunk.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.