Tényleg mérgezést okoz a bezöldült krumpli?

Ha a krumpli nem fogy el azonnal, akkor szinte csak a baj lesz vele. Bezöldül, kicsírázik és az állaga sem ugyanolyan már, mint korábban. Annak már egy korábbi cikkünkben utánajártunk, hogyan vajon ehető-e a kicsírázott burgonya (igen), de mi a helyzet a zöldekkel? Mitől változik meg egyáltalán a színük?

Kolompér, krumpér, kukulyó, bolyóka, grulya, tojórépa, pityere, svábtök, pityirkó, földimagyaró – igen, ez mind a burgonyát, azaz a krumplit takarja, ami alig néhány száz éve része a magyar konyhának. 

Nem teljesen ártalmatlan

A krumpli bezöldülése természetes folyamat. Amikor fénynek van kitéve, elkezdi termelni a klorofillt – ez az a zöld növényekben megtalálható anyag, ami a napsugárzás energiáját elnyeli és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Ennek következtében a világos burgonya sárgáról vagy halványbarnáról olykor zöldre változik. Ez a folyamat sötétebb burgonyákban is előfordul, bár ott a sötét pigmentek elfedhetik – írja a Healthline

A klorofill, amely egyes burgonyák zöld színét adja, teljesen ártalmatlan, sok növényben jelen van azok közül, amelyeket mindennap fogyasztunk. Ám a zöld burgonya mégsem teljesen veszélytelen: van benne ugyanis egy toxikus növényi vegyület, az úgynevezett szolanin.

A szolaninmérgezés legfontosabb jellemzői az émelygés, hányás, hasmenés, izzadás, fejfájás és a gyomorfájás. Többen ajánlják, hogy vágjuk le a növény héját, ha zöldnek látjuk – ezt jó, ha megtesszük, de ha a burgonya nagyon zöld vagy keserű, akkor az a legjobb, ha kidobjuk és nem kockáztatunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra