A sült krumpli is felmelegíthető úgy, hogy finom lesz a végeredmény – ez a legjobb módszer

Kényes fogás az olajban sült burgonya, ami talán csak frissen, melegen, jól megsózva finom. Néhány óra alatt könnyen kiszárad, amit a mikrózás csak tovább fokoz, nagyjából az ehetetlenségig. Alig hittük, hogy mégis van módszer, amivel kedvencünk úgy melegíthető újra, hogy közben az élvezeti értéke is megmarad.

A sült krumpli sajnos remek fogás. Imádják a gyerekek, falják a válogatós vendégek, és viszonylag semleges íze az egyszerű húsok mellett a különleges fűszerezéssel készülteket is tökéletesen lekíséri. Naná, hogy egy-egy nagyobb ebéd és vacsora után marad belőle egy halom, ami néhány óra után már leginkább hideg és száraz boszorkányujjakra emlékeztet. Senkinek nincs kedve megenni, legalábbis azoknak nem, akik nem tudják, hogyan érdemes felmelegíteni a maradékot úgy, hogy a végeredmény igazán élvezhető legyen. 

A zero waste jegyében a TheKitchn stábja annak eredt nyomába, melyik ismert módszerrel lesz a legfinomabb az újramelegített sült krumpli. Négy módszert teszteltek úgy, hogy a hagyományos, mikrós melegítést meg sem próbálták, hiszen a mikróról köztudott, hogy minden hasonló alapanyag csak keményebben és szárazabban kerül ki belőle, ezért az eleve száraz falatoknak biztos, hogy nem tesz jót. 

A tesztelők mind a négy adaghoz ugyanonnan és ugyanabban az időpontban rendeltek burgonyát. A sült krumplit egy éjszakán át zacskóban tárolták a hűtőben annak érdekében, hogy valamennyi darab egyformán rémesre essen össze. Ezek után vágtak bele a tesztelésbe. 

Ekkora adagból biztosan marad.
Ekkora adagból biztosan marad.barmalini / Getty Images Hungary

1. Pirítás a grillezőben 

A sütő grillfunkciója klassz melegszendvicsek és sajtcsipszek esetén, és a lefelé irányuló hő elég gyorsan ropogóssá tette a krumplit is. Ezt a módszert a csapat egyik tagja egyszerűsége és gyorsasága miatt javasolta, más szempontból viszont mégsem lett tökéletes a végeredmény. 

Ha ezt a módszert választanánk, akkor mindössze annyi dolgunk van, hogy tegyük a burgonyákat a lehető legközelebb a grillszálhoz, majd valamiképpen forgassuk is meg a darabokat. Annak érdekében, hogy a krumpli egyszerre legyen aranybarna és forró, a tesztben előbb a legalacsonyabb fokozaton sült, majd erősebb hő mellett 4 percen át. 

A végeredmény nagyon ropogós lett, de egyenetlenül sült meg, néhány darab megégett, a vastagabbak pedig nem sültek át megfelelően a megadott idő alatt. A tesztelők hozzáteszik: a módszer jobb végeredménnyel is zárulhat, ha a krumplinak van ideje grillezés előtt szobahőmérsékletűre felmelegedni.

2. Újramelegítés serpenyőben

Az ötlet egyszerű és nem igényel még túl sok olajat sem: csak hevíts egy nagy, vastagabb falú serpenyőt közepesen magas hőfokon; önts bele néhány evőkanál olajat; add hozzá a szomorú krumplidat; süsd meg, forgasd meg, és edd meg a boldog, új életre kelt hasábokat. 

Bár ezt a módszert szerették a tesztelők, mégis akadt jobb. A sütés kissé tovább tart, mint az előző módszer esetében, ráadásul a serpenyő mérete a melegíthető mennyiséget rendesen lekorlátozza. A krumpli gyönyörű és ropogós lett, de kissé zsírosnak bizonyult – ami nem is csoda, hiszen kétszer sütötték meg olajban. 

Édesburgonyával is működik.
Édesburgonyával is működik.DronG / Getty Images Hungary

3. De mi lesz a hasábokkal a sütőben?

Melegítsd elő a sütőt, terítsd ki a krumplit egy tepsibe, és hagyd, hogy megsüljön –  ennyi az egész. Még jobb, ha fóliával beburkolt rácsra kerülnek a darabok, így egyszerre több oldaluk melegedhet. 

Míg ez a módszer hosszabb ideig tartott, mint az eddigiek, megérte a néhány perc várakozást, és valószínűleg ez a legáltalánosabban elérhető lehetőség. Meg kell ugyan várni, amíg a sütő előmelegszik, de a kapott sült krumpli kívül rendkívül ropogós, belül pedig hihetetlenül puha. Egy kis extra sóval pedig szinte ugyanolyan jó az íze, mint a friss krumplinak!

4. A győztes: a forró levegős sütő

A légsütő nagyon kézenfekvő válasznak tűnik a krumpli újramelegítésére, mert olaj sem kell hozzá, és nem melegszik évmilliókon át, de vajon nem száradnak-e ki benne a hasábok?

A légsütőt néhány percig viszonylag alacsony hőmérsékletre kell melegítenünk, majd egyenletes rétegben adjuk hozzá a sült krumplit, amit csak 3-5 percig kell sütnünk. Az így újramelegített hasábburgonya íze ugyanolyan volt, mint a frissé, ugyanakkor ropogósabb lett, mint a sütőben sült krumpli. Természetesen ez a módszer a légsütő méretére korlátozza az adagot, de körülbelül ugyanannyi erőfeszítést igényel, mint a mikrózás, csak éppen szomorú, száraz végeredmény nélkül. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek