Ez a baconös dauphinoise tökéletes köret lesz minden sült hús mellett

A burgonyagratin, avagy a Gratin Dauphinoise egy remek, elegáns francia köret. Állítólag XI. Lajos tette népszerűvé a pofonegyszerű finomságot, amit valahol Lyon környékén, egy fogadóban sütöttek meg neki, akkor még zellerből. Akárhogy is volt, mára ezer változata született, amik közül az egyik legfinomabb ez a baconös-sajtos változat.

Két nagyobb adag lesz belőle.
Két nagyobb adag lesz belőle.Fotó: gorchittza2012

Hozzávalók 2 személyre:

  • 6 közepes darab burgonya nagyon vékonyra szeletelve
  • 3 deci 30 százalékos tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 10 deka bacon felkockázva
  • 2 deci tej
  • 2 ek. mascarpone
  • ízlés szerint só, frissen tört rózsabors
  • 5 deka cheddar lereszelve
  • 5 deka gruyère lereszelve
  • 5 deka parmezán lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Egy kivajazott jénaiban helyezd el a burgonyát, közben süsd meg egy serpenyőben a baconkockákat. Utóbbihoz add hozzá a fokhagymát, a fűszereket és a tejtermékeket, és ezzel locsold meg a krumplit. Süsd alufólia alatt legalább 1 órán át a forró sütőben, majd szórd meg a sajtokkal, és már nem lefedve pirítsd rá a burgonyára még negyedóra alatt. 

15 szuper csirkés recept
15 szuper csirkés recept

Rántott hús másként, klasszikus magyaros fogások, sőt olyan ételek is, amikről talán nem is gondoltad, hogy paleo diétába is illeszthetők.

Tovább »

Még több recept

Padlizsán fahéjas paradicsomraguval – előételként és köretként is remek

A paradicsomos ragu szuper egy adag fahéjjal, és jól illik hozzá a viszonylag semleges ízű padlizsán. Ha van egy kontaktgrilled, percek alatt elkészül ez a köret.

február5., 06:04

Burgonyás frittata pestóval és kecskesajttal – remek, olaszos reggeli

Mit reggeli, akár vacsorára is simán elkészítheted: egyszerű, finom és aki imádja az olasz konyhát (mindenki), biztosan szeretni fogja. Nem kockáztatsz semmi azzal, ha kipróbálod.

március18., 12:52

Pestós burgonyasaláta – friss paradicsommal és zöldfűszerekkel dobtuk fel

A krumplisalátát vegán majonézzel akár állati eredetű alapanyagoktól mentesen is elkészítheted, majd snidlinggel, petrezselyemmel, sült fokhagymával, de akár gránátalmával és rózsaborssal is tálalhatod. Ebben az olasz hangulatban pedig igazán gazdag és különleges íze lett, ami egy-egy natúr hal-, vagy hússzelet mellett is megállja a helyét.

április11., 10:24

Édesburgonya-lencse dahl – egyszerű indiai vacsoratipp

Ha nyitott vagy a különleges ízekre, neked hoztuk ezt a gyors vacsoraötletet. A dahl az indiai konyhából ismert egytálétel, aminek nagyjából végtelen számú változata van. Ez az édesburgonyás az egyik legfinomabb, főleg füstöt paprikával és egy kanál hideg, sűrű joghurttal tálalva.

március22., 12:52

Joghurtos piták – fokhagymás vajjal és ragukba mártogatva is finom

Ha nincs otthon más, egy kevés vajba vagy olívaolajba kevert zöldfűszer és fokhagyma kerüljön a tetejére. Langyosan, egy adag meleg, fűszeres fekete tea mellett tökéletes reggeli lesz belőle.

április15., 12:52

A tojásos nokedlit csalánnal és olvadt sajtokkal is érdemes kipróbálnod

A csalán szuperegészséges, remek smoothie-k alapanyagaként és pestókban is elrejthető, de még jobb, ha bazsalikommal elkeverve a nokedli tésztájába forgatod.

április13., 10:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.