A rák óta a dédi napi rutinjának része az a nyers almás-céklás koktél, amelyet minden reggel összedob magának.
Kevés termett idén ebből az olcsó gyümölcsből, a mennyiség a hazai fogyasztást sem fedezi, így elbúcsúzhatunk az alacsonyabb ártól.
Idén kevesebb lesz belőle, a hőség miatt a gyümölcsök mérete elmarad a szokásostól, ráadásul meg is drágul.
Alma és körte is kaphat a permetből.
Ha nem teszünk semmit, az hatalmas veszteséget jelent.
Ezt a gyümölcsöt sokan rosszul tárolják, így gyorsabban megromlik. Mutatjuk, mit kellene másként csinálnod.
Egészséges-e valójában? A gyümölcs tulajdonságai egyértelmű választ adnak.
Létezik egy kert, ahol feliratos alma terem. A ritka terméket a természet adja, annak kreatív és egyedi megjelenése apró trükkön múlik.
Hova utazik, aki a Nagy Almába megy? Melyik város szent, és melyik a bűnöké? Kvízünkből megtudhatod, ismered-e ilyen néven is a világvárosokat!
Az újkor legnagyobb tudósa, Isaac Newton tényleg azután jött rá a gravitáció törvényére, hogy a fejére esett egy alma? Mennyi az igazság a legendából?
A benne levő K-vitamin és kálium révén hozzájárul a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartásához.
Ha van a hűtőben néhány alma és valami gyors és egészséges finomságot dobnál össze, készítsd egy sűrű palacsintatésztát és abban puhítsd meg a gyümölcsöket. Fahéjas porcukorba forgatva tényleg az egyik legfinomabb őszi édesség.
Az almatárolás sok összetevős tudomány, de mi nem titkolunk el egyetlen trükköt sem.
Ne félj dzsemeket kis adagban is összedobni, attól pedig pléne ne, hogy egy-két izgalmas fűszerrel dobd fel azokat. Még tartósítószer sem kell hozzá, hiszen egy hét alatt biztosan elfogy a mandulalikőrös alma, a tökpitefűszerekkel ízesített sütőtök, és ez a klassz, őszi almás-fekete ribizlis változat is.
Csak egy kis keverés-kavarás, egy nagyon kevés gyúrás, és máris kész ez a remek pite, ami a vaníliától és egy kevés rumtól lett még finomabb.
Néhány almás desszertötlet télen és nyáron is jól jön, de leginkább ősz közeledtével vehetjük nagy hasznát egy-egy bevált receptnek.
Gyorsan elkészül, és nem kell mellette állnod: csak összeállítod a tésztát egy aprítógépben, majd ropogósra sütöd az almaszeletek tetején.
Ha almás sütiről van szó, nem csak a fahéjban érdemes gondolkodnod. Minden keleti fűszer remek mellette, ahogy a vanília, mazsola és akár egy kevés citrom és lime is. Itt egy egyszerű kevert süti alapja készült el egy gyors sajtkrémmel.
Mindennap egy alma, az orvost távol tartja – ugye, te is ismered a mondást? Bebizonyítjuk, hogy nem véletlenül hallottad annyit a nagyanyádtól.
Grillezve egy kissé füstös aromát kap az alma, aminek ízét tökéletesen kiegészíti a dió és a mogyoróvajjal feltuningolt joghurtos öntet.
Remek tavaszi és nyári finomság, ami tökéletesen helyettesíti a süteményeket egy-egy forró napon. Ha még egy kanál mogyoró- vagy karamellfagyi is akad a tetejére, tökéletes desszert lesz belőle a grillezett húsok után.
Ehhez az almás finomsághoz nem is kell más, csak egy közepes aprítógép – ebben az egész tésztát klasszul eldolgozhatod, így 5 perc alatt megvannak az előkészületek. Ha a diós változatnál egy kicsit fenszibb hangulatra vágysz, sós karamellszósszal, házi tejszínnel és hámozott mandulaszeletekkel tálald.
Bizony, az alma a kalács töltelékeként megállja a helyét. Mit megállja, az egyik legfinomabb kalácsféle ez a kelt tésztás-fahéjas finomság, amihez csak egy meleg mézes tej kell, és kész a tökéletes hétvégi reggeli.
A csokitortával nekünk személyesen semmi gondunk, de ha háziorvosbarát desszertben gondolkodsz, ez a jó kis almás-fahéjas finomság lesz a kedvenced! Édesítővel és mézzel is készítheted, de akár barna cukorral is, ami izgalmas karamellás aromákat ad hozzá.
Egy kevés mustár jól áll az édeskés almafalatoknak és a pasztinák is fontos eleme a ragunak, ami jól harmóniába hozza a két egészen különböző ízt. Egy kevés mascarponétól pedig az egész sokkal krémesebb és még egy fokkal finomabb lesz.
Ezúttal nem hagyományosan, fahéjjal, hanem egy kevés mogyoróvajjal és friss, reszelt almával dobtuk fel a zabkásánkat. A jó emésztésért egy nagy kanál lenmagpelyhet is tettünk bele.
Egy ilyen klassz, egészséges, növényi fogásnak egyáltalán nem árt egy kanálka krémsajt és egy kevés kekszmorzsa. Ha a krémes extrát citromos-vaníliásra készíted, úgy lesz igazán tökéletes a végeredmény.
Az almavaj nem az alma és vaj kombinációját takarja. Ebben a klassz szószban egyáltalán nincs vaj, úgyhogy aki elnevezte a cuccot, valamivel jobb munkát is végezhetett volna. De akkor mi ez a sötét kulimász? Az almavaj lényegében tömény almaszósz. Általában az alma mellett gyakran használt fűszerekkel ízesítik – fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval –, majd hosszabb ideig főzik, amíg végül egy sötétbarna, mélyen karamellizált, kenhető, intenzív almaízű szósz lesz a végeredmény.
Nemcsak dióval, hanem ezzel a vegyes, ropogós töltelékkel is készíthetsz sült almát. Nekünk ebben a változatban a vaníliás-vörös áfonyás a kedvencünk, ami ha felnőtteknek készül, egy kevés konyakot is kaphat ízesítőként.
Nem olyan egyszerű egy rosszul kiválasztott almával elrontani egy klassz receptet, de mostantól esélyed sem lesz rá.
Ha csak egy szelet húst sütöttél krumplival, és egy perc alatt készítenél belőle valami nem mindennapit, kanalazz rá egy nagy adagot ebből a csatniból, szórd meg rózsaborssal és fáradság nélkül készítettél egy izgalmas ebéded vagy vacsorát.
A legjobb a morzsasütikben ugyanaz, ami a smoothie-k egyik előnye is: klassz édességet varázsolnak a legcsúnyább, félig megevett, kissé nyomi gyümölcsökből is. Már mutatjuk is, hogyan.
Semmi baj nincs egy jó almás pitével, de most másfajta, annál izgalmasabb almás recepteket mutatunk.
Nem nagy energiabefektetéssel jár egy kevés vajban megpuhítani 2 felkockázott almát, sem a tejszínt felverni, mégis klasszisokkal finomabb lesz az enyhén édes, fahéjas bundás kenyér, ha nem sajnálod az időt rá.
Kedvenceink azok a fogások, amik egy diétás napon főételként, hedonista időszakban köretként is bevethetők. Ezek egyike ez a klassz, kuszkuszos fogás, ami tökéletes maradékmentő kaja arra az esetre is, ha maradt ebédről néhány szelet sült hús vagy hal.
Nehéz úgy megszeretni az egyébként szuperegészséges kelbimbót, ha az ember sós vízben főtt langyos változatot kénytelen enni valami mellé. De mennyivel könnyebb rajongani érte egy ilyen csirkés-fűszeres egytálételben, ahol csak az aromás-sós alapot adja az édeskés almaszeletek és a sült csirke mellé!
A tortillalapok bármelyik fajtája remek alap a mexikói fogásokhoz, ahogy ahhoz is, hogy rendhagyó ízekkel dobjuk fel őket. Ez a francia hangulatú fogás remek reggeli, ami még finomabb akkor, ha egy kevés tárkonyos mézzel locsolod meg a tetejét.
Akár mini adagokban, akár egy nagyobb tortaként elkészítheted ezt a finomságot, amit mindenki imádni fog, aki szereti a nem túl édes, ám annál izgalmasabb ízkombinációkat.
Igazán nyári hangulatú desszert, amihez a palacsintát ne felejtsd el 2, haladóként 3 palacsintasütőben készíteni, így szinte percek alatt elkészül majd, akárhányat is vállaltál be.
Egyesek szerint az alma kifejezetten puffaszt, másoknak semmi baja tőle. Mit csinálnak jól egyesek, és hogyan csinálhatnák jobban mások?
Azt is elmondjuk, mit tehetsz ellene.
A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.
Ha majonéz helyett egy kevés joghurttal ízesíted az almát és a zellert, akkor ez a saláta könnyen beilleszthető akár egy diétás menübe is.
Elsőre talán furán nézel, de nincs itt semmi látnivaló: az édes almacsíkok mellett szuper kísérő egy adag savanykás cékla és egy jó adag sós feta.
Nagy különbség van a gyümölcsökben megtalálható természetes cukor és az úgynevezett hozzáadott cukor között.
Ki tudod találni, melyik regényre gondoltunk a kvízben? Tedd próbára magad!
A gyerekek több mint fele találkozott már vele életében.