Napi egy alma az orvost távol tartja? Kiderült, igaz-e a mondás

GettyImages-1157189282
Olvasási idő kb. 6 perc

Napi egy alma az orvost távol tartja – szól a mondás, melyről most az is kiderült, hogy vajon igaz-e. Bár önmagában nem helyettesíti az egészséges életmódot a naponta elmajszolt egy-egy gyümölcs, azért számos egészségügyi előnye van a fogyasztásának.

Az alma vitán felül az egyik legegészségesebb gyümölcs: hivatalos tanulmányok szerint segít a szívbetegségek és egyes krónikus megbetegedések kockázatának csökkentésében. Most épp szezonja van, így érdemes minél többet enned, főleg biováltozatából.

Korábban egy 20 ezer felnőtt részvételével végzett kutatás arra jutott, hogy az alma fogyasztása a stroke alacsonyabb kockázatával is összefügghet.

A gyümölcsben levő flavonoidok csökkentik a gyulladást, védik a szívet és az érrendszert, ráadásul magas rosttartalma és a benne levő K-vitamin és kálium révén hozzájárul a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartásában.

Naponta egy alma az orvost távol tartja – tény vagy fikció?

Valamikor a múlt században a Notes and Queries magazin volt az első, amely közzétette az eredeti javaslatát: „Egyél egy almát lefekvéskor, így megakadályozod, hogy az orvos pénzt keressen rajtad.”

Bár a kutatások azt mutatják, hogy több alma fogyasztása valójában nem jár kevesebb orvoslátogatással, fogyasztása számos szempontból javíthatja az egészséget.

Mik ezek az egészségügyi előnyök?

Nagyon tápláló

A legnépszerűbb őszi gyümölcs tele van fontos tápanyagokkal, beleértve a rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. A benne lévő C-vitamin különösen erős antioxidánsként működik, semlegesíti a szabad gyökökként ismert káros vegyületeket, és véd a betegségektől. 

Az alma kiváló forrása az antioxidánsoknak, mint a kvercetin, a kávésav és az epikatekin. 

Támogatja a szív egészségét

A tanulmányok azt mutatják, hogy a több almaevés számos krónikus betegség, köztük a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával járhat együtt. Egy több mint 20 000 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat úgy találta, hogy a fehér húsú gyümölcsök és zöldségek, köztük az alma nagyobb mennyiségű fogyasztása a szélütés kockázatának csökkenésével jár.

Ennek oka lehet az almában található flavonoidok jelenléte, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást és védik a szív egészségét.

A gyerekek is kapjanak belőle
A gyerekek is kapjanak belőleImage Source / Getty Images Hungary

Az alma is tele van oldható rosttal, ami segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, mindkettő a szívbetegség kockázati tényezője. 

Rákellenes vegyületeket tartalmaz

Az alma számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a rák kialakulását, beleértve az antioxidánsokat és a flavonoidokat. Korábban 41 tanulmány áttekintése szerint a nagyobb mennyiségű alma fogyasztása a tüdőrák kialakulásának esélyét csökkenti. 

Egy másik tanulmány hasonló eredményeket figyelt meg, és arról számolt be, hogy több alma fogyasztása a vastag- és végbélrák alacsonyabb kockázatához kapcsolódik. Más kutatások azt sugallják, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend védelmet nyújthat a gyomor-, vastagbél-, tüdő-, száj- és nyelőcsőrák ellen. 

További kutatásra van azonban szükség az alma lehetséges rákellenes hatásainak értékeléséhez, és annak megállapításához, hogy más tényezők is szerepet játszhatnak-e.

Egyéb egészségügyi előnyök

Az almát számos egyéb egészségügyi előnnyel is összefüggésbe hozták, amelyek segíthetnek távol tartani az orvost:

Támogatja a fogyást. Rosttartalma miatt az almáról kimutatták, hogy elősegíti a teltségérzetet, csökkenti a kalóriabevitelt, és fokozza a fogyást.

A csontok egészségének javítása. Humán, állat- és laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségű gyümölcs fogyasztása összefüggésbe hozható a csontok ásványianyag-sűrűségének növekedésével és a csontritkulás kockázatának csökkenésével. 

Elősegíti az agyműködést. Állatkísérletek azt sugallják, hogy az alma fogyasztása csökkentheti az oxidatív stresszt, megelőzheti a szellemi hanyatlást, és lassíthatja az öregedés jeleit. 

Véd az asztma ellen. A tanulmányok azt mutatják, hogy az alma fokozott fogyasztása összefüggésbe hozható az asztma kockázatának csökkenésével. 

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Egy nagy áttekintés szerint napi egy alma elfogyasztása 28%-kal alacsonyabb kockázatot jelent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában azokhoz képest, akik egyáltalán nem esznek almát. 

Az alma tehát rendkívül tápláló, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a szív egészségének javulását és bizonyos ráktípusok kockázatának csökkenését.

Lehetséges hátrányok

Ha naponta több almát eszünk, az többféle kellemetlen mellékhatást okozhat.

Napi egy adag nem árthat
Napi egy adag nem árthatNina Sinitskaya / Getty Images Hungary

Különösen a rostbevitel gyors növelése lehet problémás, ami olyan tüneteket okozhat, mint a gázképződés, puffadás és gyomorfájdalom. Más gyümölcsökhöz hasonlóan az alma is jó adag szénhidrátot tartalmaz minden adagban – ezzel is érdemes számolnod, főleg, ha cukorbeteg vagy. Bár ez a legtöbb ember számára nem jelent gondot, az alacsony szénhidráttartalmú vagy ketogén diétát követőknek mérsékelniük kell a bevitelüket.

A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag alma, bár nem tartja távol az orvost garantáltan, de kiváló kiegészítője az étrendnek, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, amelyek miatt nagyon is érdemes naponta egyet megenned.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek