Ez a legjobb módja az almák tárolásának úgy, hogy akár egy hónapig is elálljanak

Itt az ősz és az almák szezonja, és ha te is olyan szerencsés vagy, hogy van a kertedben egy fa, vagy épp egy rokon ajándékozott meg egy nagyobb adaggal, a legjobb, ha ismered a trükköt, amivel kimaxolhatod a tartósításukat. Ha jól tárolod őket, az almák akár hetekkel tovább frissek maradnak, mint rosszul megválasztott körülmények között.

Az, hogy az alma hány nap alatt romlik meg, sokféle tényezőtől függ, ezek közül csak az egyik, hogy milyen a gyümölcs fajtája. Egy korábbi cikkünkben már azt is elárultuk, miért érdemes ebbe az egészbe energiát fektetned: ez a gyümölcs polifenolokban gazdag, amelyek antioxidánsként működve többek között gyulladáscsökkentő, valamint a keringési rendszert védő hatást gyakorolnak. És ez még nem minden: változatos tápanyagtartalma miatt az alma enyhíti az asztma és az Alzheimer-kór tüneteit, miközben segít a súlyproblémák leküzdésében, hozzájárul a csontok egészségéhez, valamint a tüdő védelméhez is.

És hogy mit tehetsz azért, hogy a lehető legtovább friss maradjon? Már soroljuk is!

Hacsak nem tervezed egy héten belül megfőzni, sütni, vagy csak úgy megenni az almát, ne hagyd a konyhapulton. Sokkal jobb megoldás a sötét, párás és hűvös környezet, amely fajtától függetlenül frissen, lédúsan és ízletesen tartja az almát  írja a TheKitchn. A hűvösebb őszi napokon lazán letakarva tárolhatod az almát a garázsban vagy a hideg pincében.

Ezek a legfontosabb tippek tökéletes tároláshoz

A siker attól is függ, hogy mikor szedtük le az almákat. Ha túléretten szüreteltünk, az lerövidíti az eltarthatósági időt. Ha hosszabb ideig szeretnéd az almát eltartani, akkor szedd le, amikor a héj színe már érettségről tanúskodik, de a gyümölcs húsa még kemény – ez az optimális állapot, ha hetek múlva is frissen látnád viszont a gyümölcsöket. 

Egy kicsit rajtad is múlik, mennyire lesznek frissek.
Egy kicsit rajtad is múlik, mennyire lesznek frissek.Gorlov / Getty Images Hungary

Jó, ha azzal is képben vagy, hogy egyes almafajták jobban elállnak, mint a többi. Ha almafád van, érdemes utánajárni az adott fajta eltarthatóságának, de akár az is segíthet, ha az általános szabályt megismered: általában a késői érésű fajták tárolhatók a legjobban.

Ha már az összes a kosárba került, válogasd ki azokat a gyümölcsöket, amik elkezdtek megromlani, ütődöttek, kukacosak, vagy esetleg betegségre utaló jelet látsz rajtuk. Ha a darabok alkalmasak rá, vágd ki belőlük az értékes részeket és gyorsan főzz egy jó vaníliás almakompótot, almás palacsintát egy nagy adag fahéjjal, vagy egy jó, őszi-téli pitét szerecsendióval és csillagánizzsal. 

A leginkább az számít, milyen a klíma és a páratartalom

Az alma tárolásának kulcsa az a hely, ahová teszed a gyümölcsöt válogatás után. Tökéletes egy viszonylag magas páratartalmú, hűvös tárolóhelyiség, vagy ha kevesebb van belőle, akkor egy lyukacsos zacskóban, akár a hűtőszekrény alsó polca is megteszi. Ha hűtőszekrényt használsz a tárolásra, akkor a hőmérsékletnek 0 °C körülinek, a relatív páratartalomnak körülbelül 90-95%-osnak kell lennie ahhoz, hogy a gyümölcsök a lehető legtovább frissek maradjanak. 

Az almáról jó, ha tudod, hogy a szedés után is tovább érik, és akár más gyümölcsök érését is elősegítheti, ami a jó és a rossz hír egyben, mert etiléngázt bocsát ki, amely napról napra tovább puhítja a bőrt és a húst. Ha a kupac mellé raksz egy banánt, az hamarabb érik majd meg, akár örülsz neki, akár nem. Menet közben azért nézz rá néhányszor, mert lényeges, hogy a darabokat rendszeresen ellenőrizd, mivel akár egyetlen romlott alma az összes többit romlását is okozhatja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra